Постижения

12 Февруари2024

Второкласници стават хореографи на румънски танц

Грамота за творческо постижение заслужиха учениците от Музикалното ателие на 2.а клас за участието си в „Предизвикателство с Шулверк“. Те приеха креативното предизвикателство/creative battle/, отправено към общността „Приятели на Орф-Шулверк“ и Даниела Желязкова, чийто ментор и вдъхновител е тя. Творческата дейност се състои в създаване на хореография с телесна перкусия, инструменти, вещи или просто с движения върху оригиналната версия на мелодията на румънския танц Алунелул за 14 дни.

В споделено пространство на  учениците от Музикално ателие бе предоставена творческа свобода и доверие да измислят свой акомпанимент на мелодията без режисиране от страна на преподавателя им.

Гласуваното доверие към децата за такъв тип творческата изява е експеримент от страна на учителя, който е подчинил работата си в дейности по интереси на музикалния подход  Орф –Шулверк . За разлика от традиционните методи на преподаване на музика, при които фокусът е върху изучаване на инструмент, вокална техника  и  нотна грамотност, тук,  в процес на самопознаване, детето изгражда своите умения, които приема естествено, без усилия, докато пее, танцува, импровизира, ритмизира и свири на детски инструменти.

Преподаването на музика е през призмата на играта  и използване на собственото тяло като основен перкусионен инструмент.

 

Back to Top