Дейности

14 Ноември2023

В Първа гимназия вдигат географията на ново ниво

Приложението на информационните технологии в географията обсъдиха учениците от клуб "Млади географи“. Техен гост бе географът Васил Василев, съосновател на образователния портал https://geo10.ngic.bg. Интерактивният портал разполага с огромна база данни и предлага разнообразни ресурси, които могат да се ползват от ученици и учители. Гости на събитието бяха и други ученици, които не са членове на клуба.

По време на срещата бяха показани български и международни сайтове, чрез които може да се следи актуална информация - за земетресения, атмосферно замърсяване, пожари и др.

Чрез редица примери беше представено значението на географията, нейната модерност и приложение. Например чрез наблюдение от спътникови снимки може да се прогнозира как ще се развие един пожар, как ще се подходи при неговото загасяване, каква биомаса има на територията му и как би повлияла върху разпространението му и т.н.

Васил Василев е възпитаник на нашето училище и се занимава с географски информационни системи и спътникови изображения. Основател е на сдружението GEO Polymorphic Cloud, което промотира географията и достиженията ѝ.  

 

Back to Top