Съобщения

13 Септември2017

Начало на учебната 2017 - 2018 година!

На 15 септември от 10 часа в двора на Първо СУ "Свети Седмочисленици" тържествено ще бъде открита новата учебна година. Директорът на училището и гостите ще приветстват учениците и учителите.
На тържеството са поканени всички, които се чувстват свързани с училището и за които първият учебен ден е празник, и повод за внимание към институцията.

16 Септември2017

I СУ „Св. Седмочисленици“ се включи в инициативата „Да изчистим България заедно“

На 16.09.2017г. 35 ученици на различна възраст от I СУ „Св. Седмочисленици“ се включиха в инициативата „Да изчистим България заедно“. Почистени бяха дворът на училището и прилежащите територии около него. В кампанията участваха ученици от начален, прогимназиален и гимназиален етап. Инициативата за пореден път допринесе за екологичното възпитание на учениците и бе посрещната с интерес.

25 Септември2017

Да творят добро, да издигат авторитета на училището си и да оставят следа

Да творят добро, да издигат авторитета на училището си и да оставят следа в I СУ „Свети Седмочисленици“ – в това се заклеха осмокласниците от новосформираните паралелки в нашето училище.

Събитието се провежда традиционно в Европейския ден нa езиците – 25.09 - и има за цел да приобщи учениците към голямото семейство на най-старото училище в града ни.

Директорът на училището – г-жа Севдалина Зафирова – отправи към осмокласниците  емоционално приветствие, в което ги увери, че да си ученик в I СУ „Свети Седмочисленици“ е привилегия, но и голяма отговорност – както към самото училище, така и към традициите му. Освен че положиха клетва, осмокласниците и гостите на тържеството участваха във викторина, посветена на страните от Европейския съюз и, по-специално, на особеностите на техните езици. За най-знаещите, естествено, имаше награди, а настроението съответстваше напълно на тържественото събитие – приятелско и приповдигнато.

Успех, осмокласници!

28 Септември2017

Ученическият съвет в действие

Първото си заседание за тази учебна година проведе Ученическият съвет /УС/ на I СУ „Св.Седмочисленици“. За Председател на УС с явно гласуване бе избран Калин Зафиров от 12 „Б“ клас; за зам.-председател – Серай Фикри от 11 „Б“ клас; за секретар – Ерсин Алишев от 10 „В“ клас.

Представителите на класовете решиха да се събират всеки понеделник след 7-мия час, както и в други дни при необходимост.

По предложение на Ерсин Алишев представителите на УС взеха решение за създаване на нова традиция в училище – избор на песни /мелодии/, които да звучат вместо училищен звънец. Във връзка с това, за периода 02 – 05 октомври 2017 г. УС на училището обявява конкурс с 12 предложени песни /мелодии/, групирани по 4 броя в групите: за първи звънец, за втори звънец и за излизане от час. Всеки ученик може да избере по една песен от група и да пусне предложението си в специално поставена кутия в Центъра по природоматематически науки на 3-тия етаж. Клип с 12-те сени /мелодии/ - предложения ще се върти отново там по озвучителната система. Условията на конкурса ще бъдат представени и по училищната радиоуредба от председателя на УС. 

29 Септември2017

Европейски ден на спорта в училище в Първо СУ „Св. Седмочисленици"

Днес 29.09.2017г. в Първо СУ „Св. Седмочисленици“ - гр. Търговище беше отбелязан Европейският ден на спорта в училище. В инициативата се включиха ученици от всички възрастови групи. Особено активни бяха децата от подготвителната група, които устроиха истинско спортно дерби. Основните спортни дисциплини, на които премериха сили учениците бяха лека атлетика, състезателни игри за време, волейбол и крос. Европейският ден на спорта в училище беше повод да се раздвижим и с традиционните български хора, които представляват уникална и неотменна част от европейското културно наследство. На 29.09.2017г. Първо средно училище „Св. Седмочисленици“ привлече над 500 ученици в спортните надпревари по повод Европейският ден на спорта в училище.

06 Октомври2017

Занятие по БДП в детски мобилен център

Първокласниците от І СУ “Свети Седмочисленици“ проведоха занятие по БДП в детския мобилен център в Целодневна детска градина „ Осми март“ гр. Търговище на 06.10.2017 г.

Модерната детска площадка дава възможност за пресъздаване на реални условия, в които попадат участниците в движението по пътищата. Децата си припомниха как трябва да се придвижват по улиците – пеша, с велосипед, цветовете на светофара и как правилно да пресичат, правилата, които трябва да спазват.

Домакините изненадаха първокласниците със специален поздрав – песни и танци, свързани с темата на занятието. Гостите подариха рисунки за безопасността на пътя, зададоха гатанки, в които „герои“ бяха пътните знаци, светофара, пешеходната пътека, тротоара…

В интерактивна форма, играейки и състезавайки се, с много положителни емоции, децата неусетно затвърдиха и приложиха наученото в часовете по БДП. Занятието беше поредна стъпка в посока сигурността на децата, допринесе те да се чувстват по – уверени на пътя, по – знаещи и по – можещи.

11 Октомври2017

Обучение по програмата „Академия за училищни лидери“

От обучение по програмата „Академия за училищни лидери“ на Фондация “Америка за България” в Разград се завърнаха екип от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ – директорът Севдалина Зафирова, заместник директорът Иван Иванов и младата учителка Мирела Маринова и Второ СУ „Проф. Н. Маринов“. Четиридневният професионалният семинар „Прогресивни училищни практики“, в който участваха директори и учители от Севроизточна България, беше фокусиран върху възможностите за отваряне на учителски практики за наблюдение, споделяне и конструктивна обратна връзка с цел усъвършенстване на преподаването. Бяха предоставени и усвоени инструменти за работа в екип, за наблюдение и конфериране на урок. Под ръководството на обучителите  от колежа Банк Стрийт в Ню Йорк, училищните екипи разработиха свои планове за прилагане на наученото вътре в училището и на междуучилищно ниво.

Обучението беше изключително полезно и във връзка с предстоящите дейности по програмата на иновативните училища, включващи представяне на добри практики.

13 Октомври2017

Заключителен етап на проект „Дай старта на успеха“

Ученици от Първо СУ „Св. Седмочисленици“ - гр. Търговище успешно участваха в заключителния етап на проект „Дай старта на успеха“ на Джуниър Ачийвмънт и Coca Cola HBC Bulgaria. Проектът стартира преди 6 месеца и в него се включиха около 600 ученици от страната. След упорита работа и няколко селекции Илияна Мирославова от Xб клас и Тодор Борисов от XIб клас спечелиха правото на участие в лидерската академия от 10 до 12 октомври 2017г. в София.

Младежите посетиха централния офис на Coca Cola HBC, където се срещнаха с част от мениджърския екип. Слушаха лекции, участваха в ролеви игри  и дискутираха възможностите за кариерно развитие в България. Темите свързани с  бизнес комуникациите и ролевите игри предизвикаха голям интерес.

Вторият ден от посещението беше в завода на фирмата в Костинброд. Младежите разгледаха производствената и складовата база и изслушаха г-н Шанков-главен мениджър на завода. Те разговаряха и как част от настоящите ръководители на отдели са започнали професионалния си път от най-ниското стъпало и чрез упорит труд, допълнително образование и огромно желание са достигнали настоящите си позиции.

Третият ден беше най-интересен. Учениците включиха в „Мениджър за един ден“ в рамките на централния офис на Coca Cola. Илияна Беше Мениджър човешки ресурси и научи, че всички (13 офис служители) работят заедно и личният контакт е важен за постигане на общи цели.

Теодор се запозна с мениджърския екип, който контактува с клиенти от 28 европейски държави. Направи му впечатление, че офис средата е нетрадиционна, динамично е. Има чести връзки и контакти с чужбина. Постоянно се обсъждат и стартират нови проекти.

В края на работния ден започна церемонията по закриване на „Мениджър за един ден“ 2017г. В нея участваха г-жа Фандъкова-кмет на София, г-жа М. Стойчева-изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънд България, г-жа Т. Михайлова-зам. министър на образованието и много гости от фирми, включили се в инициативата. След това беше закрит и нашият проект  „Дай старт на успеха“. Г-жа М. Стойчева ни поздрави за работата и обяви, че от 2018г. проектът става международен. Ние първите училища, учители-вдъхновители и ученици поставихме началото и чакаме своите последователи.

Всички участници получиха плакати, медали и сертификати.

18 Октомври2017

Внимание! Пожар в сградата на училището!

С включване на алармената система на противопожарната защита, продължително биене на звънците и съобщение по училищната радиоточка започна пробната евакуация в Първо СУ „Свети Седмочисленици“, проведена на 18 октомври. Организирано в изпълнение на плана за противопожарната защита, практическото занятие беше с цел отработване на действията в случай на пожар и изграждане на практически умения за действие при бедствени ситуации.

Всички ученици и членове на персонала се евакуираха спокойно и за кратко време, като заеха своите места на спортната площадка, на  безопасно разстояние от сградата на училището. Учителите докладваха за присъствието на учениците от съответната паралелка. Липсваха седем единайсетокласници. Направената  проверка от член на противопожарния щаб показа, че същите не са в сградата на училището.

Въпреки че ръководството на училището  и щабът за противопожарна защита отчетоха успешно провеждане на пробната евакуация, класните ръководители  получиха  препоръки за допълнителни инструкции към учениците с цел подобряване на действията при бедствени ситуации.

20 Октомври2017

Четири победи и безапелационно първо място на Общинско първенство по футбол

Отборът на I СУ „Св. Седмочисленици“ – момчета V-VII клас,  с ръководител Мариян Хараланов, постигна четири победи и безапелационно спечели първото място на Общинското първенство по футбол. В състезанието взеха участие отборите на  IV ОУ „Иван Вазов“, I ОУ „Христо Ботев“, II СУ „Проф. Никола Маринов и III ОУ „П.Р.Славейков“. За голмайстор на ученическите игри с 10 попадения бе избран Даниел Халачев, а за най-добър вратар, с най-малко пропуснати голове -  Хакан Хаккъ, и двамата от  I СУ „Св. Седмочисленици“.

Поздравления за футболистите и г-н Хараланов!

23 Октомври2017

Отлични резултати от националното външно оценяване по дигитални компетентности през 2017г

Отличен резултат показаха 84% от учениците в 10 клас от националното външно оценяване по дигитални компетентности през 2017г. Те получиха сертификат за самостоятелно ниво на владеене по европейската референтна рамка за оценяване от Министерството на образованието и науката.

23 Октомври2017

Първо СУ „Свети Седмочисленици“ гр. Търговище – посланик на Европа

Първо СУ "Св. Седмочисленици"-гр. Търговище представи проект, в резултат на което беше избрано сред 30-те нови учебни заведения от цялата страната, които ще се включат в Програмата за училища посланици на Европейския парламент през учебната 2017/2018 година.

За включването в Програмата кандидатстваха над 140 училища. Основните критерии, които бяха взети предвид при избора на участниците бяха мотивацията на кандидатстващите учители, обхватът на дейностите и иновативността на предложените мерки, за да се събуди интересът и да се разширят знанията на учениците за функциите и ролите на европейските институции.

Програмата за училищни посланици в Европейския парламент цели  да насърчава информираността относно Европа и европейската парламентарна демокрация сред младите граждани в целия ЕС, като им предоставя активни знания за Европейския съюз и по-специално за Европейския парламент. Тя разяснява  на младежите от гимназиален етап техните права като европейски граждани, запознава ги  с работата на техните представители в ЕП, дава им идеи как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз.

23 Октомври2017

Европейската седмица на кодирането

На гости в един от компютърните кабинети на училището бяха четвъртокласници от Първо СУ Св.Седмочисленици. Учениците от клуб "ИТ Академия" по проект „Твоят час“ разказаха на малките си приятели какво е кодиране. Разделени на два отбора, децата самостоятелно написаха първата си програма, а после с напътствията на големите, създаваха и по-сложни кодове с уроците от сайта code.org. Съвместният урок бе във връзка с Европейската седмица на кодирането 7-22 октомври.

Ф. Рушудова

25 Октомври2017

Визуално програмиране със Scratch в Първо СУ "Св.Седмочисленици"


По време на Европейската седмица на програмирането в компютърна зала в училището стартира обучение по визуално програмиране със Scratch. В него участват 26 ученици от втори и трети клас.

«Курсът по кодиране има за цел да развива математическите способности и творческото мислене. Децата работят съвместно за решаването на невероятно забавни задачи, с  които усвояват важни понятия  от програмирането –  събития, логически връзки, цикли.

Така те се  подготвят за необятния свят на технологиите и развиват уменията на ХХІ век.» - сподели г-жа Соня Йорданова, старши учител в начален етап.  

27 Октомври2017

Програмирането е забавно!

В часа по околен свят учениците от 2 б клас, участваха в Европейската седмица на кодирането от 7 до 22.10.2017г. Използвайки софтуерът за програмиране, трудолюбивите пчелички, разделени на два екипа въвеждаха инструкции за програмиране на движенията на робота пчела "Bee Bot" до достигане на определена цел - обществени сгради в града – община, болница, полиция, библиотека, музей, училища и ферми и градини на село. При всяко достигане на целта, учениците разказвaха за хората които рaботят там и техните професии.
По забавен начин, чрез правилно зададени прогрaми, учениците успяха да затвърдят знанията си на тема Опознавам селищата в България.
Целта на събитието е да запознае учениците с основните концепции на програмирането, като една от ключовите компетентности на 21 век.

27 Октомври2017

Отлично представяне на Първо СУ „Свети Седмочисленици“ в Детската олимпиада по безопасност на движението

Отборът от Подготвителната група на Първо СУ „Свети Седмочисленици“ се представи отлично на Детската олимпиада по безопасност на движението, която се проведе на 26 октомври на площадката в ДГ „8 март“. Общо 14 oтбopa c дeцa oт Bapнa, Шyмeн, Πoпoвo, Aнтoнoвo и Tъpгoвищe yчacтвха във вълнуващото събитие, което премина под мотото  „Учa игpaйĸи – живeя знaeйĸи“.

Официaлни гocти нa cъбитиeтo бяxa Лилянa Дpyмeвa – cъвeтниĸ нa миниcтъpa нa oбpaзoвaниeтo, oблacтният yпpaвитeл Mитĸo Cтaйĸoв, нaчaлниĸът нa oбpaзoвaтeлния инcпeĸтopaт в Tъpгoвищe Eлĸa Cтaнчeвa, cт. ĸoмиcap Hиĸoлaй Heнĸoв - диpeĸтop нa OД нa MBP Tъpгoвищe, диpeĸтopи нa дeтcĸи гpaдини и yчилищa.

Децата, yчacтвaщи в oлимпиaдaтa, демонстрираха знaниятa и yмeниятa cи дa cпaзвaт пpaвилaтa зa движeниe пo пътищaтa. Отличната организация,атрактивните водещи, поздравленията от гостите, както и получените грамоти, медали, плакети и лакомства превърнаха олимпиадата в незабравим за децата празник.

Поздравления за отбора и неговия ръководител г-жа Кремена Йорданова!

27 Октомври2017

Мисия доброволец

Доброволческият клуб към ученически съвет в  I СУ „Св.Седмочисленици“ участва в обучителен тренинг, организиран и финансиран от Национална мрежа на децата по проект „Училището като център на общността“. Събитието се проведе в старата българска столица Велики Преслав. В него взеха участие петнадесет ученици от осми до дванадесети клас.

Участниците се включиха активно в разговора за това що е доброволчество, каква е ролята на доброволеца, каква е мисията му и как се случва една доброволческа дейност. Разделени в три екипа, с много ентусиазъм  и вълнение, участниците финализираха събитието като разработиха, представиха и защитиха групови проекти за предстоящи инициативи.

27 Октомври2017

Инициатива за Деня на бащата

Ученическият съвет на I СУ организира конкурс за творба на тема „Когато стана татко, аз …“.

Инициативата се провежда в контекста на Седмицата на бащата и е насочена към всички ученици на училището, които желаят да участват.

Форматите, в които младите хора могат да развият идеите си по темата са неограничени: рисунка, есе, стихче, песен, танц, колаж, макет, снимка.

30 Октомври2017

Патриотичният клуб към I СУ проведе редовна сбирка

Патриотичният клуб към I СУ проведе редовната си сбирка. Темата по която се проведе дискусия беше свързана с Деня на Народните будители.

Върнахме се назад във времето на тегнещото робство и духовен мрак. Запознахме се с живота  и дейността на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, които с делата си събудиха духа на българина и запалиха искрата на Българското Възраждане.

Р. Димитров

30 Октомври2017

Рецитал посветен на 1 ноември-Ден на Будителите

Учениците от V клас на I СУ „Св. Седмочисленици“ изнесоха рецитал посветен на 1 ноември - Ден на Будителите. Рециталът съдържаше класически произведения на възрожденски автори. Видимо бе вдъхновението и радостта на петокласниците от участието им.

30 Октомври2017

Училищна анимация в чест на Деня на будителите

В чест на 1 ноември - Ден на Будителите в I СУ „Св. Седмочисленици“ - гр. Търговище се проведе училищна анимация, която включваше актьорска игра. Никола Николов-ученик от 12б клас влезе в ролята на Паисий Хилендарски, а Иван Йорданов от 6б клас в ролята на момче от епохата на Възраждането. Внезапното появяване на въплъщенията от миналото и крилатите думи на Паисий в часовете на различни класове припомниха по неповторим начин, че „и ний сме имали царство и господарство“.

30 Октомври2017

Кодиране на Java Script в час по информатика

По време на Европейската седмица на кодирането в час по Информатика природоматематиците от 8 а клас поставиха начало на изучаване на визуалното програмиране. Чрез уроци в сайта code.org на езика Java Script осмокласниците се упражняваха да конструират линейни, разклонени и циклични алгоритми с блокови конструкции. Зад всеки от блоковете се визуализира Java Script код.

А. Хюсеинова 

Ф.Рушудова

31 Октомври2017

Историята на нашето училище – повод за гордост и източник на вдъхновение

По повод деня на будителите – 1 ноември, всички ученици от новосформираните паралелки в 8 и 9 клас на Първо СУ „Свети Седмочисленици“ бяха запознати с историята на най-старото търговищко школо.

Учителката по история Росица Станкова показа на новите гимназисти уникалната музейна сбирка, изложена във входното фоайе. До ликовете на Светите Седмочисленици всички видяха най-важните дати от училищния летопис. С интерес бяха разгледани различни артефакти – стари класни книги и „ученишки книжки“, уредите по природни науки, които са онагледявали часовете преди години, купите и грамотите.

Интерес предизвикаха старите знамена на гимназията, експонирани във фоайето, които са важна част от символиката на училището. Оригиналът на рибния буквар, поставен в специална витрина, е повод за изключителна гордост и допринася за възрожденския дух на Първа гимназия.

Историята на училище „Свети Седмочисленици“ е повод за гордост и източник на вдъхновение за всички, които учат и работят в него.

07 Ноември2017

Стипендиант в единадесетия конкурс по проект „1000 стипендии" от Първо СУ "Св.Седмочисленици"

Дефне Руменова Димова от Първо СУ "Св. Седмочисленици" е стипендиант в единадесетия конкурс по проект „1000 стипендии". Тя е отличена с поощрителна стипендия в област "Литература". "1000 стипендии" е национален конкурс за ученици от 6 до 11 клас. МИСИЯТА на проекта е да създаде условия за социална мобилност и „прескачане" на социални граници, което най-ефективно може да стане чрез образованието. За своя водеща ценност „1000 стипендии” издига книгата и четенето и е твърдо срещу плагиатството.

08 Ноември2017

Семинар-тренинг „Как да организираме и проведем успешна учебна екскурзия“

Учителите от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ взеха участие в организирания от училището и проведен в Боровец тридневен семинар-тренинг на тема „Как да организираме и проведем успешна учебна екскурзия“. След уводната част, включваща игри за разчупване на леда и указания за предстоящите дейности, разделени на групи, учителите влязоха в ролята на ученици и като такива посетиха отдел „Етнография“ на Регионален исторически музей Смолян. Те изслушаха беседа, задаваха въпроси, попълниха работни листи, търсиха допълнителна информация по темите, свързани с характерни особености на традиционното родопско облекло, обредния родопски реквизит и традиционните занаяти в Родопите. След проведена беседа за впечатленията и натрупаната информация, те изработиха и презентираха красиви и интересни постери по темите. Емоцията от красотата и уникалността на Родопите и хората, техните традиции и облекло, преклонението пред естетически усет на родопчани, кулминира в красиви родопски песни и стихове, които съпътстваха груповото представяне. След това, вече в ролята на учители, в заключителната част на семинара те направиха  изводи  и обобщения, как една учебна екскурзия или просто учебно посещение на обект трябва да бъдат подготвени и реализирани, така че да постигнат целта си, да направят учениците целенасочени и концентрирани, да предполагат изследователски подход. Вниманието на педагозите беше насочено към възможностите да се развиват важни умения за комуникация, търсене, събиране, систематизиране и представяне на информация, за повишаване интереса и мотивацията на учениците към различни теми, свързани с урочната и  извънкласната дейност. Самите те бяха въвлечени в учене чрез преживяване и опит, което още повече ги убеди в ефективността на тези педагогически подходи.

 Проведеното обучение беше в изпълнение на плана във връзка с защитения от  училище „Свети Седмочисленици“ проект по  програмата на МОН „Иновативни училища“. Следват квалификации на учителите за интерактивни методи на обучение и ефективно използване на новите технологии. Приложеното на наученото в практическата дейност с учениците ще бъде оформено и представено като добри практики.

08 Ноември2017

Инициатива на доброволческия клуб в Първо СУ

Учениците от доброволческия клуб на I СУ призоваха съучениците си за събиране на средства за лечението на малката Ани от Търговище, като част от общоградска инициатива. Всеки ученик, учител или родител може да се включи в доброволческата акция до 17.11.2017 г.

08 Ноември2017

Седмица на бащата

Ученическият съвет на I СУ на свое заседание разгледа и класира творбите, изпратени за конкурса „Когато стана татко, аз…“. Инициативата се проведе по повод Седмицата на бащата в училище. За първата награда се бориха четиринадесет детски рисунки, изложба от които вече краси фоаето на училището.

Класиране: Къванч Шенолов I а клас – първо място; Момчил I г клас – второ място; Димитър Господинов II в – трето място. Всички участници в конкурса ще получат грамоти за участие, които ще им бъдат официално връчени.

10 Ноември2017

Програмиране с „Artist“

На гости в компютърния кабинет бяха родители на ученици, участници в кръжока „Светът на Скрач“ към  Първо СУ "Св.Седмочисленици". Чрез сглобяване на готови шарени блокове с код децата самостоятелно изградиха програмите, подобно на пъзел. Те накараха героите да изчертаят различни по сложност фигури с уроците на code.org. По този начин учениците разбраха, че програмирането е не само писане на текст, но то може да бъде забавно и интересно.
Първоначално децата започнаха с изчертаване на прости фигури като квадрат, ромб и шестоъгълник чрез конструиране на линейни алгоритми, а после преминаха към  по-сложни фигури чрез използване на цикъл с брояч.


А. Хюсеинова

10 Ноември2017

Седмица на бащата в IIIб

„Истинският мъж знае как да бъде баща“. Под този наслов преминава националната седмица на бащата, поредното издание на инициативата „Да бъдеш баща“, която е част от световната кампания за бащина грижа MenCare и се провежда в повече от 40 държави на 5 континента.

Едно от събитията в Първо СУ „Свети Седмочисленици“ събра децата от III б клас и техните бащи. Те се включиха в интересни спортни и забавни игри, в които екипно, дете и баща, преодоляваха поставените предизвикателства – да преминат по определена траектория в синхрон, с вързани един за друг по един крак, да преминат заедно, скачайки, вързани в чувал, да посочат любимите занимание и храна за другия, да спукат балона помежду си. Бащите се включиха много отговорно и ентусиазирано, а децата бяха просто щастливи, преодолявайки заедно с татко , който ги обича и подкрепя, поставените препятствия. Майките наблюдаваха от пейките с вълнение и усмивка организираните от учителката Ася Трендафилова игри. Прекрасните рисунки, постери и презентации „Аз и моят татко“, изработени от децата и посветени с много любов на техните бащи, също допринесоха за вълнуващата атмосфера. Вероятно татковците още веднъж осъзнаха колко важно е тяхното присъствие за правилното развитие и хармоничното светоусещане на техните деца.

13 Ноември2017

Представителна изява "Явор и зеленчуковата градина"

На 11.11.2017 г., учениците от Iв клас, работещи по проект "Твоят час" - Предприемачество, имаха представителна изява на тема: "Явор и зеленчуковата градина".

Заедно със семействата си посетиха зеленчукова и овощна градина на бюро "Илиев". Разказаха любопитни факти за зеленчуците и плодовете. Получиха и нови знания за различни видове, които се отглеждат в градината.Подариха рисунки, които подготвиха в часовете по изобразително изкуство... А в зелевата градина "имаше нашествие" от скокливи зайчета!

Първокласниците получиха медали "Мисия млад фермер" от стопанина на зеленчуковата градина.

13 Ноември2017

Забавно е с мама и татко

Малките първокласници от Iв клас, отпразнуваха заедно със семействата си Седмицата на бащата. Забавно е с мама и татко да се разхождаш, да риташ топка, да играеш на въже и....да похапнеш вкусен кекс с тиква, приготвен от мама....Татковците получиха плакат и прегръдка от децата си!

13 Ноември2017

Родителска среща само за татковци

Една от инициативите в рамките на националната кампания „Да бъдеш Баща“ е провеждане на родителска среща с татковците на учениците от I а клас. Поканата определено беше голямо предизвикателство и вълнение. Бащите се запознаха с постиженията на учениците и насочени, как активно да участват в живота, обучението и възпитанието на децата.

13 Ноември2017

Първа изява на предприемачите от Iа клас

На 23.10.2017 г. се проведе първата представителна изява на клуб „Предприемачество“ по проект „Твоят час“. Родителите се запознаха с целите на проекта и подкрепиха представянето на малчуганите. Част от тях се включеха като доброволци на импровизирания пазар.

Учениците се запознаха с историята „Явор в зеленчуковата градина“ и научиха как героите засаждат своя градина в квартала. Разбраха значението на работата в екип и откриха други форми за възнаграждение освен парите. Предприемачите научиха повече за зеленчуците, професиите свързани със зеленчукопроизводството и имаха възможност да направят своя зеленчукова градина.

14 Ноември2017

Състезание по информатика и компютърна грамотност „Бобър“

За поредна година ученици от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ участваха в международно състезание по информатика и компютърна грамотност „Бобър“. Осмокласниците Пресиян Касъров и Александър Антонов от профил „Природоматематически“, се състезаваха  с още 239 участници от България в категория 8 – 9 клас. Резултатите на нашите момчета заслужават адмирации: Пресиян е на пето място със 126 точки, а Александър на четиринадесето място със  111 точки.

Фирдес Рушудова- ст.учител по ИТ

14 Ноември2017

„Златна есен”

На 13.11.2017г.  във фоайето на ІСУ „Свети Седмочисленици” децата от група  „Шарени пръсти” по проект „Твоят час” подредиха изложба от рисунки на тема „Златна есен” пред ученици, учители и родители.

Писаните кратунки  с есенни мотиви и топли цветове, рисунките изпълнени с много въображение, нови идеи и есенни багри впечатлиха всички.

Емилия Александрова

15 Ноември2017

Опознаваме Европа

В навечерието на председателството на България в съвета на Европейския съюз, учениците от втори „в“ клас се запознаха с основателите, символите и цeннocтитe нa cъюзa. Рaзглeдaха 28- тe eвpoпeйcĸитe знaмeнa нa дъpжaвитe – члeнĸи. Изпяха българския и европейски химн. С помощта на уебсайта http://europa.eu/kids откриха интересни факти за европейската общност.

16 Ноември2017

"Не всеки може да бъде красив и богат, но всеки може да бъде добър"

II а клас  се включи в честването на международната седмица  "Анти-стрес 13.11 - 17.11.2017г." в Световния ден на добротата - 13.11.- понеделник, след  кратка дискусия достигнахме до извода, че  "Не всеки може да бъде красив и богат, но всеки може да бъде добър".  Малките ученици вложиха частица любов и направиха символи - сърца, които си размениха в клас, с най - мили думи и пожелания в знак на приятелство. 

Учениците от ІІ а  клас казаха "Не на тормоза в училище", като изработиха постер със своите първи стъпки към  толерантност.

Ивайла  Иванова  - класен ръководител на ІІ а клас

16 Ноември2017

Първа представителна изява "Забавни задачи със знания от I клас" на групите „Mатематика и компютърно моделиране”

Пред родители и гости, учениците от групите „Mатематика и компютърно моделиране” официално представиха и откриха работата по проект „Твоят час”. След запознаването на участниците с целите, задачите и насоките на дейността на групата, родителите изказаха желание и готовност за съвместна работа и предложиха параметри за бъдещо сътрудничество. По време на публичната изява децата попълваха верижки и таблици с числа. Работата продължи с оцветяване, конструиране, откриване закономерности, решаване задачи от вида "Лъжа или истина ". Емоцията беше на високо ниво.

Ръководител на групите: М. Трифонова

17 Ноември2017

Урок по здравословно хранене

На 16.11.2017г. - четвъртък, учениците от 2а, 2б, 2в и 2г клас, заедно с техните класни ръководители, се срещнаха с представител на РЗИ - Търговище. Г-жа Маргарита Друмева представи презентация, с която запозна малките ученици с най- важните правила за здравословното хранене- консумирането на здравословна храна, съобразена с възрастта, ежедневната употреба на плодове и зеленчуци, зърнени храни, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, пиене на вода и не на последно място - движението. В урока по здравословно хранене участваха и доброволци от БЧК, които със забавни игри запознаха децата с различните физически активности. Малките ученици достигнаха до извода, че трябва да живеят активно и здравословно.

класни ръководители:

Ивайла Иванова, Марийка Трифонова,

Соня Йорданова, Стела Вълчева

20 Ноември2017

Завладя ни есенна толерантност

Днес в І СУ „Свети Седмочисленици” по случай Международния ден на толерантността, с учениците от 2.б клас и учениците от 1 а. клас бе проведен открит урок  - "Толерантни ли сме към себе си и другите?".

Есента е сезонът, в който царуват цветовете на разнообразието. Листата по дърветата са обагрени в ярки тонове и всички са колкото различни, толкова и красиви. Точно както при толерантността! Един от основните принципи е: „Всички сме различни, но единни!”. Него учениците от 1 а и 2 б  класове претвориха чрез изработването на есенни листа, изписани с послания, посветени на Световния ден на толерантността.
В днешният ден, освен на цветните си творения, учениците се радваха и на интересна презентация за толерантните взаимоотношения, изготвиха и цветни сърчица с надпис: "Бъди по-добър!", които раздадоха на малки и големи ученици в училище.

Кл. ръководители: М.  Трифонова и Т. Кръстева

20 Ноември2017

Световен ден на добротата

Във връзка със Световния ден на добротата 13.XI.2017 г., учениците от III кл. – III гр. за ЦОУД изработиха табло на добродетелите. Чрез него децата показват, че макар и различни, всички могат да бъдат добри и усмихнати, че могат  лесно да разберат другия, да повярват в доброто и да си намерят истински приятели. 

20 Ноември2017

"Рисувам за децата на Европа"

Във връзка с предстоящото българското председателство на Съвета на Европейския съюз, учениците от 2а клас в час на класа се запознаха с основните задължения на председателството. След това в часа по изобразително изкуство - ИУЧ, като истински европейски граждани те се подготвиха за конкурса "Рисувам за децата на Европа".

кл. ръководител: Ивайла Иванова

20 Ноември2017

Втори иновационен лагер по предприемачество

На 17.11.2017 г. в Първо СУ „Свети Седмочисленици” се проведе Вторият иновационен лагер. Той бе част от Световната седмица на предприемачеството от 13 до 19 ноември 2017 г.  и се осъществи със специалното участие на ученици от ПГИИ „Джон Атанасов”. Целта на Иновационния лагер е учениците да развият  умения за работа в екип, вземане на решения под напрежение за кратки срокове, презентационни умения, бизнес планиране и разработка на предприемачески идеи.

Иновационният лагер започна с игри за „разчупване на леда“,  с цел запознаване на младежите. По-късно се формираха екипите, в които участваха по 2 ученици от всяко училище.  

Казусът ” Как искам да изглежда градът на моите мечти” бе много интересен. Младежите трябваше да предложат бизнес решение, което да бъде продадено,  предприемачът е човек, който продава своите идеи. Той знае кои са неговите клиенти, т.е хората, които ще ползват продукта му и познава този, който ще инвестира в идеята му, т.е  журито.  Уважаемото жури бе с председател г-жа Петя Колева – мениджър в „Глас Ко“ ООД и членове: г-жа Теодора Станиславова от Райфайзенбанк и г-н Нурхан Юлми от „Тракия глас България“ ЕАД. Гости на събитието бяха г-жа Христалина Халачева – главен секретар на Община Търговище, г-жа Севдалина Зафирова, г-н Иван Иванов, г-жа Надя Гайдарова и журналисти.

Времето за екипна работа, разработване на бизнес идеите и подготовка на презентациите бе около 3 часа. Младежите презентираха в рамките на 3 минути. Отборите предложиха:

 • да бъдат поставени големи билбордове на кръстопътни места, за да се информират гражданите за всички новости в града ни;
 • да се реновира  стара сграда /общинска собственост/ и да се превърне в място за забавления за хора на всички възрасти;
 • да се построи модерна болница с хеликоптерна площадка /с пари на Общината и от Еврофондове/ и да се поставят автомати за лекарства /те ще бъдат продадени/;
 • център за развлечение с ледена площадка в парк Борово око и място за игри и обучения на територията на Сити Център;
 • ледена пързалка и лятно кино.

Журито беше много затруднено в избора  на победители. Всички бизнес предложения бяха иновативни, интересни и приложими. Те бяха насочени към нуждите на младите хора в Търговище и бъдещите предприемачи си обещаха да ги реализират.  

Росица Станкова – преподавател по предприемачество

21 Ноември2017

Седмица Анти – тормоз в училище

Учениците от Първо СУ „Св. Седмочисленици“ се включиха в международната инициатива Седмица Анти – тормоз в училище. Тя се организира вече 14-та година във Великобритания, както и в редица училища по света, като се случва през 3-та седмица на месец ноември. Тази година мотото на седмицата е „Всички различни, всички равни”. Учениците от всеки клас сами подбраха формата и начина за включване в инициативата – събраха информация от интернет, изготвиха постери, разиграха ситуации.

21 Ноември2017

Награди за най-изявените участници в конкурса за рисунка „Когато стана татко, аз…“

Между 6 и 12 ноември 2017г. в цялата страна за пети пореден път се проведе Седмица на Бащата – седмицата, в която бащите могат „официално“ да се възползват от възможностите да прекарат весело и ценно време със своите деца.

Седмицата на бащата протeчe под надслова „Истинският мъж знае как да бъде баща“. За поредна година децата и учениците в нашето училище отбелязаха Седмицата на бащата.  В нея те се включиха според интересите и възможностите си със свои творби. В заключителната част Ученическият съвет на училището награди най-изявените участници в конкурса за рисунка „Когато стана татко, аз…“ .

23 Ноември2017

Коледни картички за благотворителност

Групата по предприемачество във I в клас, проведе занятие под ръководството на родители. Децата изработиха коледни картички с благотворителна цел. Екипната работа помогна на първокласниците да се справят успешно. Резултатите са показателни!

Снежана Митева

24 Ноември2017

"Седмица на добрините" в IIIа клас

Положително заредени и с най- добри чувства децата от трети а клас посветиха тази седмица на добрите дела. За да започнат седмицата с настроение и усмивка нарекоха първия ден от седмицата "Ден на прегръдката".  Всяко дете подари прегръдка на своите другарчета. И тъй като човек не може без приятели последва изработването на табло със съвети за най- добри приятели.

В четвъртък изненадахме малките първолачета с късметчета с добрини. Децата сричаха и с радост обещаха да ги изпълняват. Като за финал всяко дете получи листче с поръчение за добро дело от класния  си ръководител г-жа Долапчиева, което то трябва да извърши през почивните дни. В понеделник децата ще опишат всичко в "Тетрадката за добрини" на класа. И както едно дете каза: "Добрите дела ще спасят света!".

28 Ноември2017

Литературен конкурс на тема „... и певци песни за него пеят”

ОБЯВА ЗА ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС

                           

За тези, които обичат да пишат,

за тези, които могат да пишат,

за тези, които искат да пишат

и най-вече за тези,които,

носят в сърцетои душата си Ботев!

 

Първо средно училище „Свети Седмочисленици”

ОБЯВЯВА

литературен конкурс на тема „... и певци песни за негопеят
 

Конкурсът се посвещава на 170 – годишнината от рождението на Христо Ботев.

В конкурса имат право да участват ученици от VIII до XII клас, разпределени в две възрастови групи:

 1. Група: VIII – X клас;
 2. Група:  XI – XII клас.

Всеки ученик може да участва в конкурса с до две творби по избор –стихотворения и/или есе (до 4 страници).

Конкурсните творби трябва да бъдат в електронен формат на MSWord. Те трябва да съдържат информация за автора: трите имена, училище, клас.

Краен срок за изпращане на творбите: 20.12.2017 гна e-mail:sou1_trg@abv.bg.

Творбите ще бъдат оценявани от компетентно жури.

Обявяване на резултатите и награждаване 08.01.2017 година.

Желаем успех на всички участници!

29 Ноември2017

Начало на Програмата за училища посланици на ЕП

Педагогически екип от I СУ „Св. Седмочисленици“ гр.Търговище участва във въвеждащо обучение по Програмата за училища посланици на Европейския парламент. Боряна Ботева и Анета Милева са учителите, които се заемат с организацията и осъществяването на Програмата през учебната 2017/2018 година.

В ролята си на старши посланици на ЕП, те ще се стремят да разяснят на младежите в горния курс на обучение техните права като европейски граждани, да ги запознаят с работата на техните представители в ЕП, както и да им покажат как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз.

Учителите ще работят в екип с 20 младши посланици, избрани от училището, и заедно ще изпълняват заложените в програмата дейности, сред които симулационни игри, провеждане на информационни кампании, честване на Деня на Европа и др.

Работата им ще бъде оценена от Информационното бюро на Европейския парламент, а при добро представяне I СУ „Св. Седмочисленици“ ще получи статут на училище посланик, както и възможност за участие в специализирани инициативи на ЕП в Страсбург и Брюксел.

30 Ноември2017

"Символика на хляба във фолклорните традиции"

На 30.11.2017 г. група за народни танци "Хороводец" по проект "Твоят час" проведе занимание с участието на родители на тема "Символика на хляба във фолклорните традиции". Учениците презентираха интересни факти, свързани със символното значение на хляба, вярвания за хляба и месенето на хлябове като ритуал. Майките, които се включиха, имаха практическа задача и бяха подготвили  вкусна питка и чудесни кифлички. Беше полезно, интересно и забавно за всички.

 

04 Декември2017

Моите, твоите и нашите права

Ученическият съвет /УС/ на училището организира и реализира инициативата „Моите, твоите, нашите права“ сред децата и учениците в училище. Инициативата е в контекста на дейностите по превенция на тормоза и агресията в общуването между младите хора и има за цел насочване и коригиране на поведението и отношенията към желани форми на интегритет и сътрудничество. Като използваха по – успешните форми на въздействие чрез метода Връстници обучават връстници, по – големите ученици от ученическия съвет помогнаха на по – малките да изиграят различни роли и така, на базата на учене чрез преживяване, да коригират уменията си за общуване.

01 Декември2017

Тренинг на иновативните учители в Първо СУ „Свети Седмочисленици“

Целите на иновативното училище и неговите основни елементи бяха обект на обсъждане на поредната работна среща на иновативните учители от Първо СУ „Свети Седмочисленици“. Разделени по групи, те се запознаха с протоколите като инструмент за провеждане на структурирана дискусия. Изказаха мнения, идея, прозрения, свързани с иновативните методи на преподаване, управление и организиране на учебния процес, квалификацията на учителите, организирани в професионални учебни общности. Оживена дискусия предизвика видеото на лекцията на сър Кен Робинсън „Как да се измъкнем от Долината на смъртта в образованието“. Изводите бяха свързани с органичната същност на образователната система, важните основни принципи – да се отчита индивидуалността на всяко дете, да се провокира и развива неговите естествено любопитство и вродена креативност. Проектът за образователните училища на МОН дава определени възможности за това и учителите, получили своята доза вдъхновение, начертаха творчески планове за промяна на културата на преподаването, насочена към развитието на потенциала на всяко дете. Водещ на тренинга беше директорът на училището Севдалина Зафирова.

01 Декември2017

“Красотата на природата през различните сезони“

Учениците от шести клас работиха по проект на тема “Красотата на природата през различните сезони“. По глобална тема „Човекът и природата“ шестокласниците изпълниха задача за домашна работа по български език и литература. Те работиха в екип по двама и изготвиха макет, презентация или колаж, в които  съчетаха слово и текст с различни изобразителни и изразни средства на различни изкуства. Проектите са много оригинални!

04 Декември2017

Сертифицирани доброволци

В навечерието на коледните и новогодишните празници, учениците от ученическия съвет на училището получиха официално сертификатите си за доброволци. В началото на зимата те преминаха обучение в доброволчество, което се проведе в гр. Велики Преслав и се финансира по линия на проект „Училището – център на общността“. В навечерието на празниците младите хора имат много идеи, как да реализират наученото на практика, така че да зарадват някого и да стоплят нечие сърце.

07 Декември2017

Демонстрационно занятие по гасене на пожар в двора на Първо СУ „Свети Седмочисленици“

Как се използва прахов пожарогасител „Ятрос 6“ за гасене на запалени петролни продукти демонстрираха доброволци към община Търговище пред повече от 200 ученици в двора на Първо СУ „Свети Седмочисленици“. Доброволците показаха знанията и уменията за гасене на пожари, получени при първоначалната им подготовка. Благодарение на адекватните им действия импровизираният пожар бе успешно ликвидиран, а създадената димна завеса около „мястото на инцидента“ създаваше усещането за реалност на ставащото. Учениците от училището научиха повече за доброволчеството като мисия, а също така имаха възможност да придобият практически умения за работа с пожарогасител. Занятието се проведе под  наблюдението на екип служители на РСПБЗН -Търговище и при наличието на 2 специализирани противопожарни автомобила в двора. Ръководството на Първо СУ изказва благодарност на служителите от РСПБЗН и от общинна Търговище, и специално на участващите доброволци,  за интересното събитие, проведено в училището.

07 Декември2017

Ученичка от Първо СУ „Свети Седмочисленици” с награда от Национален конкурс за рисунка

Жанет Галинова Ганева, ученичка в 8в клас с профил „ Природни науки”, се завърна от столицата с награда от Националния конкурс за детска рисунка „ С очите си видях бедата – 2017 г.” Конкурсът е обявен от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР.

Преподаватели от Haциoнaлнaта xyдoжecтвeнa aĸaдeмия, Haциoнaлния двopeц нa дeцaтa и Haциoнaлнoто yчилищe зa изящни изĸycтвa "Илия Πeтpoв" извъpшват oцeнĸa нa 480 дeтcĸи пpoизвeдeния, ĸaтo ĸлacиpaт зa финaлния eтaп caмo 35 pиcyнĸи. Зa yчacтиe в тoзи eтaп oт oблacт Tъpгoвищe са изпpaтeни 18 pиcyнĸи в paзлични ĸaтeгopии и възpacтoви гpyпи, oт ĸoитo 4 са нaгpaдeни. Жaнeт Гaнeвa / 13 г./ получава пooщpитeлнa нaгpaдa в І ĸaтeгopия – „Дeцa и yчeници oт вcичĸи oбщooбpaзoвaтeлни yчилищa и цeнтpoвeтe зa пoдĸpeпa нa личнocтнo paзвитиe в cиcтeмaтa нa пpeдyчилищнoтo и yчилищнoтo oбpaзoвaниe“; ІІ-pa възpacтoвa гpyпa – oт 11 дo 13 гoдини.

Наградата е връчена лично от главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН.

Възпитaничĸaта нa І CУ „Cвeти Ceдмoчиcлeници” - гpaд Tъpгoвищe създава творбата си в часовете по изобразително изкуство c преподавател Cилвия Maлинoвa. Тя е оригинална с нетрадиционната си техника на изработка, отличаваща се от останалите рисунки с контраст на цветовете, емоционалност и уникалност.

11 Декември2017

Занятие с родители в клубове „Математика и Компютърно моделиране 2“ и „Математика и Компютърно моделиране“ по проект „Твоят час“

На 07.12.2017 г. учениците от клубове „Математика и Компютърно моделиране 2“  и „Математика и Компютърно моделиране“ по проект „Твоят час“, с голямо желание и настроение проведоха занятие с родители. С интерес решаваха занимателни и практически задачи, като работиха в екип със своите родители. Упорито търсеха и се справяха с различни математически предизвикателства. Проявиха самостоятелност на мисленето, анализираха, отделяха правилно същественото от несъщественото и обобщаваха различни математически ситуации.  Съставяха силуети от геометрични фигури, наречени танграми. Изработваха различни видове триъгълници според дължините на страните, като използваха сламки за коктейли и корда. Занимателните елементи значително подобряват мотивацията за учене на второкласниците и превръща часовете в клуб „Математика и Компютърно моделиране“ във вълнуващо и незабравимо преживяване.

11 Декември2017

Откриване на "Седмица на четенето" в I г и III в клас

Учениците от III в клас изненадаха малките първолаци от I г клас с интересна викторина "Познай от коя приказка съм" и съвременен вариянт на приказката "Дядо и ряпа". Децата попаднаха във вълшебния свят на приказките и за пореден път се убедиха, че от книгата по-интерсно и полезно няма.

12 Декември2017

Отлични познания по история на България

За пореден път учениците от Първо СУ „Свети Седмочисленици” показаха отлични познания по история на България. В края на месец ноември се проведе І кръг от Националното състезание „Моята Родина” организирано от Педагогическата асоциация „Учители без граници”. Състезанието е за ученици от ІІ до ХІІ клас, разпределени в 7 възрастови групи: ІІ клас, ІІІ клас, ІV клас, V – VІ клас, VІІ-VІІІ клас и  ІХ-ХІІ клас. Въпросите от тестовете за учениците от начален етап бяха от изученото до момента по „Околен свят” и „Човекът и обществото”.  Учениците от V - ХІІ клас  се състезаваха по темите „Видни възрожденци – будители и революционери” и „Пътят към свободата” (борбата на българите за освобождение през ХІХ век).

Медали получиха:

Златен медал:

 1. Георги Красимиров Георгиев – ІІІ клас
 2. Иван Киривов Събев – ІІІ клас
 3. Александър Петров Петров -– ІІІ клас
 4. Мелда-Наз Метинова Зекериева – ІІІ клас
 5. Дуйгу Адем Ибрям – ІІІ клас
 6. Габриел Мехмед Хасан – ІІІ клас
 7. Йордан Даниелов Аврамов – ІІІ клас
 8. Рад Валери Георгиев – ІІІ клас– ІІІ клас
 9. Кристина Живкова Пенчева – ІV клас
 10. Тилия Димчева Димова – V клас

Сребърен медал:

 1. Златна Георгиева Стойнова – ІІ клас
 2. Божидар Радославов Иванов – ІІ клас
 3. Красимира Асенова Ковачева – ІІ клас
 4. Теодор Станчев Ганчев – ІІ клас
 5. Михаела Николаева Станимирова – ІІ клас
 6. Еля Алтънаева Ахмедова – ІІ клас
 7. Симеон Андрианов Станоев – ІІІ клас
 8. Константин Стефанов Куцаров – ІІІ клас
 9. Ерен Ялчън Исмаил – ІІІ клас
 10. Габриела Николаева Маркова – ІІІ клас
 11. Никола Лонг Чан – ІV клас
 12. Атила Шенолов Османов – V клас
 13. Радина Галинова Методиева – V клас

Бронзов медал:

 1. Галина Маринова Илиева – ІІ клас
 2. Христо Иванов Христов – ХІ клас

   Честито на победителите и техните ръководители! 

14 Декември2017

Представителна изява на второкласниците от клуб „Млад предприемач“

На 12.12.2017 година се проведе представителна изява на второкласниците от клуб „Млад предприемач“ от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ гр. Търговище с ръководител Стела Вълчева. Учениците с желание изработиха коледни картички и книгоразделители за членовете на пенсионерски клуб „Паисий Хилендарски“. Подготвихме литературно – музикална програма. В края на занятието беше експонирана изложба с изработените предмети, които ще зарадват възрастните хора за коледните и новогодишни празници.

14 Декември2017

Състезание за най-добър четец

През Националната седмица на четенето учениците от 2 „г“ клас проведоха състезание за най-добър четец. Любими приказни герои оживяха от страниците на книгите. Най-добрите четци бяха отличени с грамоти грамоти.

14 Декември2017

Изложба от картички с коледни мотиви

На 11.12.2017 г. малките художници от група “ Шарени пръсти” по проект  “Твоят час”, заедно с родители, рисуваха  върху вода с мраморни бои.С красиви цветни ефекти бяха украсени стъклени свещници за коледната трапеза. 
Децата подредиха изложба от картички с коледни мотиви. Децата и родителите  рисуваха и се забавляваха. Пожелаха си весела Коледа с много усмивки и чудесни преживявания .

14 Декември2017

"Познай приказката"

В националната седмица на четенето, учениците от 1"в" клас с голям ентусиазъм приеха предизвикателството "Познай приказката". Те с лекота познаха показаните им илюстрации от различни приказки и назоваха героите. Изненада за всички ни бяха ученици от 5"г" клас, които случайно отвориха вратата, за да се видят с г-жа Митева. След като любезно ги помолихме да ни прочетат приказка, те с най-голямо удоволствие приеха. Това повиши интереса на малчуганите към четенето. 

15 Декември2017

Първо място на Коледния футболен турнир

Отборът ма момчетата 3-4 клас от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ зае първо място на Коледния футболен турнир, организиран от ОДК Търговище – логичен резултат от сериозните тренировки под ръководството на г-н Мариян Хараланов, при които момчетата придобиват технически футболни умения и на добрата им физическа подготовка, получена в часовете по ФВС при г-жа Надежда Димова. Двамата специалисти успяват да мотивират и да поддържат висок спортен дух и желание за победа у малките футболисти. Ръководството на училището поздравява всички с победата с пожелание радостта и удовлетворението от заслужения успех да бъдат нова мотивация за следващи такива.

15 Декември2017

Изненади с гатанки

В Седмицата на четенето на гости на Іб клас бяха учениците от ІІІг. Първокласниците бяха изненадани с гатанки и с много книжки. Четоха и третокласниците, и първокласниците. Попяха заедно песента за вълшебните думи и така заздравиха приятелството си.

15 Декември2017

Час посветен на книгите в III a клас

Магията на словото събра малки и големи на едно място - стаята на IIIа клас.  Във връзка с Националната седмица на четенето децата от класа решиха да поканят техните родители и да поговорят за книгите, които четат в момента и за любимите им такива.  Изненадаха се колко необятен и интересен е този свят и колко много още има да го изследват и опознават. Разбраха, че от книгите, които чете човек може да разберем кой какъв е и какви интереси има. На децата им беше много интересно какво четат родителите и слушаха с голям интерес. Впечатлиха се от това, че и родителите им обичат много приказките и не са спрели да ги четат. Обещаха си да си разменят интересни книжки и разбира се да не спират да четат...

15 Декември2017

"Гатанки ще ви задам"

В Националната седмица на четенето с учениците от  II а и  II б  клас бяха проведени уроци по четене "Гатанки ще ви задам". Учениците имаха за задача да съберат гатанки и да изработят свои книжки, от които задаваха гатанки на своите приятели от съседния клас. 

Часът беше наситен с емоции от интересните въпроси, които накараха малчуганите да се замислят.   

15 Декември2017

Многознайковци

В Националната седмица на четенето, многознайковците от 2-а клас, събраха гатанки и изработиха свои книжки. Зададоха своите гатанки на малките си приятели от 1-а  клас и им прочетоха  Коледна приказка. Първокласниците също се бяха подготвили и показаха, че могат да четат като зададоха интересни гатанки.

15 Декември2017

Четене с родители

Открит урок на тема Четене с разбиране в рамките на Националната седмица на четенето, изнесоха учениците от IIб клас пред своите родители. Класът бе разделен на четири екипа като към всеки екип имаше включени и родители. Настроение сред присъстващите на урока внесоха и разнообразните по съдържание и жанр текстове - басня, приказка, научен текст и разказ. След прочита се създаде една творческа обстановка, децата отговаряха на поставените въпроси, споделяха мнения и мисли подкрепяни от своите родители. Урокът продължи с четене на гатанки от лично изработени книжки в часа по извънкласно четене. С грейнали очички аплодираха отговорите на гостите.
Учениците се забавляваха, а родителите бяха предизвикани да си спомнят детските години и да погледнат света през детските очи!
 

15 Декември2017

Неповторимо изживяване в Националната седмица на четенето

Неповторимо изживяване в Националната седмица на четенето за Трудолюбивите пчелици от II б клас и техните приятели от III б клас.
Седмица на четенето започна с драматизации по приказките Гост от Константин Константинов и Две сестри от Георги Райчев, представени от нашите приятели - ученици от III б клас. Трудолюбивите пчелици четоха откъси от любими приказки, а третокласниците откриваха техните заглавия.
С благодарност към всички за участието!

15 Декември2017

Инициативи на учениците от Iг клас във връзка с Националната седмица на четенето

Днес продължиха инициативите от националната седмица  на четенето - децата от Iг клас направиха подарък на каките и батковците от IIIв клас  - книжка с гатанки, която сами са направили. Въпреки че още не са изучили буквите, първолаците се бяха постарали в краснописа и бяха подбрали интересни гатанки. Представиха и драматизация на "Бърканица в приказките" на Джани Родари, а третокласниците им прочетоха приказка. 

15 Декември2017

„Аз съм мечтател на пълен работен ден“

„Аз съм мечтател на пълен работен ден.“ – така започна Кирил Николов – Дизела своята среща с ученици и учители от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ гр. Търговище. Спортистът, държавен и балкански шампион по планинско бягане и ориентиране, победител в трите най-големи щафети в света, заел второ място на Европейското първенство по ориентиране в Швейцария и станал шести в света (2012), говори открито и завладяващо с аудиторията. Той не само каза, че човек не може без цели и мечти, защото трябва да знае накъде е тръгнал, а и го показа – с видео, снимки, емоционален разказ. Дизела сподели своята формула за успеха – цели, вяра, отдаденост, конкуренция, мотивация, загуби. Той внуши на младите хора, че не трябва да се страхуват от конкуренцията, а да я търсят и предизвикат, защото тя ги движи към целта. Показа колко важни за една силна личност са загубите и грешките, как те могат да се превърнат в мотив и движеща сила към най-големите победи. Предизвикателството Ком –Емине и „109 часа“ доказват това. В едно интервю Дизела казва, че не е харизматична личност, в което, присъствалите на срещата категорично не вярват. Кирил умее да завладява, да внушава ценности, да вдъхновява другите. Дано има повече срещи с млади хора, които се лутат и търсят ценностна ориентация!

12 Януари2018

Президентът награди ученик от Първо СУ „Свети Седмочисленици”

Президентът Румен Радев връчи специална награда на Никола Георгиев.  Ученикът на Първо СУ „Свети Седмочисленици” Търговище заслужи бронзова значка от херцога на Единбург след участие в международната програма за личностно развитие. Никола получи наградата си на  официалната церемония във военния клуб, на която  присъства и посланикът на Великобритания у нас  Ема Хопкинс. В България Наградата се провежда под патронажа на президента Радев.

Държавният глава поздрави всички млади участници за смелостта и амбицията им да участват в надпреварата за международната награда.

Никола е сред 120-те наградени младежи и е първият участник от Търговище. 

„Покореното бронзово ниво ми отвори много врати“, споделя Никола. „Много хора ми помагат да се изграждам като човек и като личност. Имам много нови приятелства, които също са част от наградата. Запазих хубави спомени от всичко, което преживях.“, посочи той.л

„Най-важният аспект на лидерството е да можеш да водиш с личен пример. Точно това е силата на програмата на Международната награда на херцога на Единбург, защото тя дава ключа към най-ценния урок - този за самоусъвършенстването. България има нужда от амбициозни млади и упорити хора. Хора с визия и вяра за бъдещето на нашето общество“ – заяви президентът.

Първо СУ „Св.Седмочисленици” е сред училищата, залагащи на личностното развитие на младите хора. Успехът на дванадесетокласника е похвала и за неговите учители и преподаватели. За екипа на Първо СУ  най-важно е възпитанието в любов към знание и самоусъвършенстване. Наградата на Никола е поредното доказателство, че училището изгражда мотивирани хора, готови да посрещнат предизвикателствата в живота.и Наградата на херцога на Единбург е водеща международна младежка програма за личностно развитие и постижения. Участниците в нея се състезават със самите себе си като приемат предизвикателства, доказващи им на какво са способни и до къде най-далеч могат да стигнат. В момента над 1 000 000 младежи по целия свят участват в програмата и постигат своите цели.

18 Декември2017

Заедно можем повече

В навечерието на Коледа в групата по предприемачество от Iа клас по Проект „Твоят час“ се проведе екипна работа с родители. Целта на занятието е изработване на коледни и новогодишни картички с благотворителна цел. Правенето на картички е забавно, интересно, предизвикателно, а също така и поучително, защото показва на децата, че заедно можем повече. Нужно е само желание и търпение да направим някой в нужда щастлив.

18 Декември2017

Маратон на четенето на Коледни приказки

Учениците от Iа клас се включиха в инициативата за повишаване на грамотността. Седмицата започна с  Маратон на четенето на Коледни приказки. Заедно с учениците от 2а клас четоха и отгатваха гатанки. Разгледаха с  интерес книжките, които второкласниците сами са изработили. Първокласниците разказаха любимата си приказка и разгледаха книжките, които всяко дете донесе за къта на малкия читател в класната стая. Седмицата завърши със състезание по краснопис. Грамоти за красиво и вярно писане получиха единадесет първокласници.

19 Декември2017

Сред най-добрите

В началото на октомври беше обявено коледното издание на Националния литературен конкурс „Млад писател”. Ментор, наставник патрон на конкурса е доц. Георги Лозанов, а Национален център Интеграл – домакин, генерален спонсор и медиен партньор. Конкурсът е уникален както по характера на формата си, така и по съществото на задачите си. Провежда се в два етапа, като в първия могат да участват по желание всички пишещи ученици от гимназиален етап. За целта те отговарят на провокативни въпроси и задачи в три раздела, пишат съчинения( есе, разказ, стихотворение) на задължителна и на свободна тема. До втория етап достигат 12 ученици от цялата страна. Той се провежда в гр. София и поставя нови и по-интересни задачи пред участниците.

От кръжока „Слово” по Проект „Твоят час” в Първо СУ „Св. Седмочисленици” в конкурса „Млад писател”  с ръководител гл учител Керанка Петкова взеха участие няколко ученици, а двама от тях се класираха за Втори национален кръг! Това са Марина Димитрова Станева от 10б клас и Дариана Николаева Трифонова от 10г клас, с които всички се гордеем.И двете момичета силно впечатлиха специалистите с финия си усет към словото, с развития си интелект и добро възпитание. Финалистките се срещнаха с млади писатели, получиха книги с автографи и сертификати, удостоверяващи чудесното и достойното им представяне. Присъединяваме се към пожеланията на организаторите за нови творчески върхове и вълнуващи срещи със словесното изкуство.

19 Декември2017

„Пътешествието” на Малкия принц на „Планетата на знанието” – Първо СУ „Св. Седмочисленици”

Изминалата седмица в Първо СУ „Св. Седмочисленици” бе под знака на споделената мъдрост от безсмъртния роман на Екзюпери „Малкият принц”. В своеобразен маратон на четенето неколцина ученици, предрешени като Малкия принц, Лисицата, розата и слънцето посетиха класовете от малки до големи и предложиха подбрани откъси от книгата. Ентусиазирани представители на всяка паралелка четоха вдъхновено, а останалите търсеха явните и скритите послания на романа, като извличаха поуки и крилати фрази. Преживяното и „видяното със сърцето” те нарисуваха и подредиха постери с рисунки и послания.

Във връзка с „Национална седмица на четенето-11-15.12.2017“ на гости при шестокласниците беше  Малкият принц от едноименната книга заедно с опитомената си лисица и специалната си роза. След като прочетоха откъси от книгата, споделиха своите впечатления от прочетеното и обсъдиха идеите си, шестокласниците стигнаха до извода, че „същественото е невидимо за очите“, а „най-хубавото се вижда само със сърцето“.  Като най- впечатляващи изречения от книгата те откроиха: ”....Вървиш ли право пред себе си, няма да отидеш много далеч…"или   "...Защото човек може в едно и също време да бъде добросъвестен и мързелив...."

Определените откъси от книгата бяха прочетени в четирите паралелки на VІІ клас.Избраните от съучениците си деца четоха изразително и въздействащо. Идеята беше посрещната много добре. Във всяка паралелка имаше определен ученик, който да записва избраните цитати, коментари или разсъждения на учениците. В VІІ г клас двама ученици направиха рисунки с подбран цитат от прочетеното. „Ако обичаш едно цвете,което съществува само в един екземпляр сред милиони  и милиони звезди,това стига,за да си щастлив,когато гледаш звездите.”Това е една сред любимите фрази на седмокласниците.

В осмите класове пътуващият принц  предложи откъса за срещата със суетния господин, който живее сам, но непрестанно очаква да мине някой, за да го похвали. „Суетните не чуват нищо освен похвалите” бе фразата, която те откроиха. И още – за вълнуващата среща с кокетното цвете, след която мъдрият малчуган разбира, че трябва да се преценява по делата, а не по думите.

За десетокласниците появата на русокосия принц и опитомената му приятелка беше истинско преживяване. Твърде отдавна те са общували с него в часовете по литература  и сега преоткриха  посланията му.”… тъй като няма трговци на приятели, хората вече нямат приятели” – тази тъжна истина за бездушието в материалния ни свят особено ги впечатли. За други пък вълнуващо се оказа прозрението на лисицата: „И когато ме опитомиш, ще бъде прекрасно! Житото, което е златисто, ще ми напомня за теб. И ще обичам шума на вятъра в житата…” И още една житейски важна истина – приятелството е отговорност. Всеки от нас е отговорен завинаги за своята опитомена роза, лисица, принц…Това е същественото за сърцето!

Учениците от 12. клас си припомниха, че при първата си среща с „Малкият принц” в 6-ти клас са били впечатлени от боата, погълнала слон, баобабите, многобройните залези и пътуването на героя сред звездите. Сега, 6 години по-късно, пораснали и опознали по-добре света и хората, зрелостниците споделят, че много по-важни за тях са посланията на книгата – колко трудно и прекрасно е да „опитомяваш” някого и да бъдеш единствен за него в света; че оставиш ли се да те опитомят, може да поплачеш; че „ти ставаш отговорен завинаги за всичко, което си опитомил. Ти си отговорен за своята роза…” С горчивина учениците отбелязаха, че все по-актуално звучат думите на лисицата: „Само нещата, които си опитомил, можеш да проумееш. Хората нямат вече време да проумяват нищо. Те купуват от търговците готови неща. Но тъй като няма никакви търговци на приятели, хората нямат вече приятели”.

Да, някои от посланията се повтарят, защото са естествени и чувствителни сетивата на мнозина от младите хора.Какво по-прекрасно от това! Чрез този маратон на четенето те не просто си припомниха любимо четиво, а  за пореден път разкриха тайните на смисленото човешко живеене, дадоха храна на душите си и със сигурност станаха по-богати.

20 Декември2017

Наши съграждани, представители на изобразителното изкуство, прославили родното ни място в родината и в чужбина

Един от необичайните часове на III б клас по Човекът и обществото в картинната галерия „ Никола Маринов“ на тема: Наши съграждани, представители на изобразителното изкуство, прославили родното ни място в родината и в чужбина.

С помощта на художника  Цончо Денев и г-жа Трендафилова, учениците се запознаха с творби на художниците: Деян Йорданов, Йордан Йорданов, Ирина Стоянова, Кирил Батенбергски, Ангел Гаджев, Цончо Денев, Димитър Костадинов, Николай Ангелов, Румен Райнов, Татяна Трендафилова, Тодор Тодоров, Илия Иванов, Яна Любенова, Стефан Митефф, Нели Чолакова, Пламен Проданов, Ивелин Климентов, Александър Христов, Галина Абаджимаринова, Валентина Бонева, Сашо Николов, Er. Nacte Nasimo, Иван Рашков, Диана Миланова, Сава Моллов, Пенка Асенова, Станьо Станев и Диана Ангелова. Запознаха се и с образци на дърворезба и малка пластика.

Със задоволство учениците разбраха, че между тях е и бивш ученик на IСУ „Св. Седмочисленици“  ( Er. Nacte Nasimo), прославил родното ни място и извън пределите на България със своите графити.

Вдъхновени застанаха за снимка за спомен пред картината, развълнувала ги най-много.

21 Декември2017

Обичаите за Бъдни вечер и Коледа

В навечерието на Коледа на 19.12.2017, с групата по български език и литература във втори клас по Проект " Твоят час", се проведе екипна работа с родители. Учениците се запознаха с обичаите за Бъдни вечер и Коледа. Четоха Коледна приказка на своите родители и заедно с тях изработиха коледни картички. Малките ученици бяха приятно изненадани от получените подаръчета и писмо от Дядо Коледа, като награда за старанието в часовете.

22 Декември2017

Коледари

През периода  1.09.2017 – 31.12.2017г., Екипът  по проект „ Подкрепа за равен достъп и личностно развитие“ осигури възможност за включване в разнообразни занимания с изкуство на учениците от обща и  допълнителна  логопедична подкрепа в начален курс.  Те представиха пред своите съученици „Коледна сюита“, включваща елементи от обичая „Коледуване“, стихове на Пенчо Славейков и  три песни ( „Коледари“, „Дай, Боже“- обр.  Ст. Драгостинов, „Песен за Христа“).  Наред с доброто настроение, децата получиха много похвали за своите изяви, добро  артистично самочувствие и  удовлетворение от партнирането с изявените си   съученици. Трудът им бе възнаграден от многобройните  аплодисменти  и  одобрението на техните учители. В края на спектакъла участниците се почерпиха с гевречета и  плодове от  празничната трапеза.

22 Декември2017

Благотворителна акция

По повод коледните и новогодишните празници ученическият съвет на училището организира благотворителна акция за набиране на подаръци, дрехи и пособия за деца, лишени от родителска грижа и/или застрашени от отпадане от училище. Само за седмица бяха събрани, сортирани, подредени и предоставени огромно количество дрехи – дънки, якета, блузи; още повече - играчки, книги и други ученически пособия. Отделно от това, членовете на ученическия съвет приготвиха индивидуални подаръци – изненада за връстниците си.

22 Декември2017

„Коледа по британски” – представителна изява по проект „Твоят час”

На 21.12., броени дни преди Рождество, малките ученици от групата за извънкласни дейности за занимания по интереси „Приключения в англоезичния свят” с ръководител Боряна Ботева проведоха представителна изява на тема „Коледа по британски”. Техни гости бяха роднини и приятели. Участниците в групата показаха лексикални знания по темата, разказаха на гостите за британските коледни традиции и заедно с тях нарисуваха и надписаха на английски език поздравителни картички. Празничната изява беше съпроводена с коледни песни на чуждия език, забавни езикови игри, решаване на тематични кръстословици. Децата изгледаха и коментираха кратък филм на английски език, чрез който откриха истинския смисъл на Коледа – да бъдат добронамерени, да даряват обич, да споделят празничните емоции и най-близките си и любими хора.

  Щастливи и споделени празници!

22 Декември2017

Празник на Добрината

С много настроение, обич, усмивки премина нашият Празник на Добрината. Децата от клуб "Малки лейди и джентълмени" поздравиха родителите си с богата музикално-литературна програма и им подариха картички, изработени от сръчните им ръчички.

08 Януари2018

Ученици от Първо СУ „Св. Седмочисленици” отбелязаха 170-та годишнина от рождението на Христо Ботев

На 08.01.2018 г. се състоя тържествено отбелязване на паметната 170-годишнина от рождението на поета, революционера, патриота, философа Христо Ботев. Учениците от единадесетите класове, които вече познават неговата поезия, представиха поетичен рецитал по стихове на твореца.

На тържеството бяха наградени и участниците в Общинския литературен конкурс „... и певци песни за него пеят”. На първо място за есе беше наградена единадесетокласничката Гергана Радославова Пейчева, а за стихотворение беше отличена с първа награда Дариана Николаева Трифонова.Всички участници получиха грамоти.

11 Януари2018

„Рисувам за децата на Европа“

104  ученици от подготвителна група до  ІV клас на Първо СУ „Св.Седмочисленици” гр. Търговище се включиха в Националния конкурс за детска рисунка „Рисувам за децата на Европа“, организиран  във връзка с българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година от Министерство на образованието и науката.

Целта на конкурса е да се популяризира Председателството на България в Европейския съюз сред учениците от подготвителен до 4 клас, да се стимулира детското въображение по темата за образа на България в Европа и да се осигури възможност за творческа изява на детските таланти.

Регионалното жури допусна до национален кръг 3 рисунки от Първо СУ.

Ето и  имената на победителите в областния етап на конкурса:

2 място                Ралица Емилова Стойчева  – I г клас

3 място                Ева Мирославова Русева – подготвителна група

                             Теодора Михайлова Долапчиева – I в клас

Специална похвала получи най-малкият ни учас тник в конкурса - Ева на 5 г , с преподавател Кремена Йорданова.

Стискаме палци на 15 януари и на Теодора Михайлова Долапчиева от I в клас, с класен ръководител Снежанка Митева, както и на Ралица Емилова Стойчева от I г клас, с класен ръководител Велислава Стоянова.Те продължават участието си на национално ниво.

16 Януари2018

Открит урок на тема „Въздухът в моя роден край”

На 12.01.2018 година в V „г” се проведе открит урок на тема „Въздухът в моя роден край” по учебния предмет Човекът и природата с преподавател Мирела Маринова. Опазването чистотата на въздуха е актуален и основен проблем на човечеството. Във връзка с разработването на урока Димитър Стойков и Михаил Долапчиев имаха среща с еколога на Община Търговище Йоана Стефанова, която им предостави данни относно замърсяването на въздуха в област Търговище. Те анализираха и обобщиха данните, като достигнаха до извода, че дишаме сравнително чист въздух. Учениците разработиха проекти, рисуваха плакати и представиха презентации. Запознаха гостите с основните замърсители на въздуха и излязоха с предложения за опазването му. Всички достигнаха до извода, че опазване чистотата на въздуха е една от основните задачи, които хората трябва да решат, за да оцелеят." 

08 Януари2018

В помощ на Ани

В навечерието на Коледните и Новогодишните празници ученическият съвет на училището се включи в общоградската инициативата „Да помогнем на малката Ани“. Детето, родено с детска церебрална парализа, трогна сърцата на млади и стари. В помощ на скъпоструваща процедура в чужбина, възпитаниците на нашето училище събраха и внесоха в дарителската сметка на Ани над 600 лв. с пожеланието да я видят като първокласничка догодина.

08 Януари2018

Учениците от I СУ “Св.Седмочисленици” помагат на болно дете

В навечерието на коледните празници учениците от V “В” клас, с класен ръководител Мариян Хараланов, изработваха благотворително коледни и  новогодишни  картички. В продължение на пет дни, в часовете за занимания по интереси, децата направиха повече от 100 картички и организираха благотворителен базар. Събраните средства те дариха на малкия Найден, който страда от синдром на Уест и се нуждае от ортопедичен стол.
Идеята за благотворителната инициатива е на самите деца. Подкрепа те получиха от класния си ръководител. Това е една прекрасна инициатива, която развива творческо мислене на децата и едновременно с това ги учи на милосърдие, доброта  и човечност .
За самите деца направата на картички беше удоволствие.
“Не беше трудно, напротив даже беше забавно. Аз направих около 20 картички. Просто вложих малко въображение – това е всичко” , сподели 10-годишната Нади.
“Изработване на картичките беше удоволствие, но истински вълнуващо преживяване беше срещата ми с Найден” , допълни Йоан.
Децата прегърнаха Найден и му пожелаха скорошно оздравяване.

29 Януари2018

Ученици от I СУ „Св.Седмочисленици“ участваха във възстановка за Освобождението на Търговище

Ученици от клуб "Млади възрожденци" към I СУ "Свети Седмочисленици" се включиха в мащабна възстановка за Освобождението на Търговище.

Днес, заедно с други над 150 участници, те се върнаха близо век и половина назад във времето и направиха зрителите преки свидетели на събитията от паметния 29 януари 1878г.

Учениците Петър Петров (12 б), Серкан Нежмиев (10 г), Стойчо Трифонов (10 г), Анна Милева (7а), Ема Милева (7а) и Гамзе Месут (7а)  с ръководител Радослав Димитров участват активно в съхраняването на българския дух и традициите.

Освен усилено изучаване на историята, за да си помогнат в нелеката задача да пресъздадат епичните събития от 1878 г., младежите посетиха и специалната изложба на Историческия музей, посветена на освобождението на Ески Джумая.

Заедно с приятните емоции, младите родолюбци получиха и грамота за усилията си за запазване на българщината и участието си във възстановката.

 

30 Януари2018

Ученици от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ се включиха в тържествата за 140-тата годишнина от Освобождението на Търговище

Ученици от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ се включиха в празничното шествие по повод 140-тата годишнина от Освобождението на Търговище.

Празничният ден започна с издигане на знамената на централния площад "Свобода", откъдето тръгна и шествието към паметника на ген. Казимир Ернрот, наричан "Освободителят на Търговище".

Водено от Духовата музика, шествието продължи до Морената в квартал "Варош" - паметно място, над което бди православният храм "Св. Успение Богородично".

Тук учениците положиха цветя и сведоха глави в знак на признателност към героите, загинали за свободата на българския народ.

07 Февруари2018

Представителна изява на кръжок „Журналист“ по проект „Твоят час“

На 01.02.2018 г. с проведе представителна изява на кръжок „Журналист“ по проект „Твоят час“. Участниците представиха пред своте съученици поредния брой на училищния вестник. Те обясниха как са работили, какви материали са подготвили, как са ги подбрали. Учениците споделиха идеите си за следващия брой, поинтересуваха се какво искат да прочетат съучениците им. Единадесетокласниците коментираха вестника и дадоха идеи какво да бъде включено в следващите броеве.

08 Февруари2018

Урок, посветен на Международния ден за безопасен Интернет

Какво означава „дигитални умения“? Какви умения са необходими, когато използваме Интернет? Какви правила спазваме при търсене на информация в мрежата, или при онлайн общуване? Това бяха част от въпросите, които дискутираха  осмокласниците в учебния час по ИТна 8.02. Урокът е посветен на Международния ден за безопасен Интернет. Учениците се запознаха с препоръките, дадени от Национален център за безопасен интернет, за петте области на компетентност за медийна грамотност: информация, общуване, съдържание, решаване на проблеми, безопасност. В пет екипа младежите разискваха казуси по всяка от компетенциите и направиха своите изводи. За проверка на знанията си по темата, младежите решиха тест в електронната платформа Kahoot. В края на часа изработиха табло с правила за разумно използване на Интернет, които заявиха че ще спазват.

12 Февруари2018

Клиенти

На 10.02.2018 г. малките първокласници от група “Предприемачество” по проект  “Твоят час”, заедно с родителите си, бяха клиенти в магазин "Гетико".

Посещението  беше свързано с изясняване на понятията: професия, купувам, продавам, цена, култура на обслужване.

А накрая домакините бяха подготвили "тематична" почерпка с продукти - асортимент на магазина.

12 Февруари2018

Учители от I СУ „Свети Седмочисленици” градят позитивна образователна среда

Учителите от Първо СУ „Свети Седмочисленици” в Търговище прилагат нови методи за преподаване в позитивна среда. По пътя към усъвършенстване на професионалните си умения, 25 учители преминаха специализирано обучение. То се проведе през уикенда във Вонеща вода, а лектор беше доц. Ицка Дерижан от Центъра за иновации в образованието „Протекта“.

Обучението е част от плана за работа по проекта за иновативното училище. Основната му цел е да подготви учениците в израстването им като щастливи и успешни хора, готови да виждат възможностите пред препятствията.

Участниците се запознаха с нови техники и умения за позитивно преподаване. Научиха се да търсят и прилагат иновации като постигане на емоционален баланс в самото начало на учебния процес. Важен въпрос беше и промяната на учебната среда – излизане извън класната стая, въздействие на звукове и цветове, умение да се работи пестеливо, но умно и др.

Учителите затвърдиха новите знания с практическа част, като решаваха примерни казуси по групи. През втория ден те работиха по темата за конструктивната обратна връзка, споделиха добри практики от работата си и обсъдиха конкретни идеи за създаване на позитивна педагогическа среда в училището.

12 Февруари2018

„Любовта- красива и опасна"

В седмицата на Любовта учениците от VIII б и IX б клас имаха гости от Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център към  него. М. Недялкова и Г. Рашкова представиха пред младежите презентацията „ Любовта- красива и опасна“. Според  Джордж Чапман „ Любовта е второто Слънце на света“, но тя крие много рискове…

Акцентът на днешната среща с младите хора бяха тези рискови ситуации, в които те могат да попаднат и съответно как да реагират, как да се предпазят.

ППИ, ХИВ/ СПИН, ДРОГА бяха част от дискутираните теми. Учениците с голям интерес и желание обогатиха своите познания, защото… Животът е Любов!  Живей сега ! Обичай разумно!

13 Февруари2018

Интерактивен урок по информационни технологии в пети клас

Часът за упражнение върху MS Paint в първа група на 5в клас се превърна в приятно изживяване за учениците и присъстващите гости - родители и учители.

Старши учител Фирдес Рушудова беше подготвила и реализира разнообразни и интересни интерактивни дейности. Решавайки кръстословици по групи, петокласниците показаха завидни теоретични знания за видовете графични изображения и програмата, с която са работили през изминалите часове - MS Paint.

В практическата задача те демонстрираха и умения за тяхното прилагане, като, отново по групи създадоха илюстрация към изучавани от тях приказки и обичаи.

Те приеха с интерес и желание зададената  им творческа домашна работа в електронната система Мудъл.

Благодарение на позитивната образователна среда, създадена от г-жа Рушудова часът мина неусетно. Присъстващите родители изразиха своето удовлетворение от наблюдавания урок, който ги направи още по-съпричастни с училищния живот.

Откритата практика е по плана за иновативно училище на Първо СУ "Св.Седмочисленици".

14 Февруари2018

„Радиационни и химически замърсявания, действия и поведение при такива и използване на лични и колективни средства за защита“

На 12.02.2018 г в Първо СУ „Свети Седмочисленици представител на РДПБЗН гр.Търговище - инспектор Светлана Борисова, представи в час на класа  темата „Радиационни и химически замърсявания, действия и поведение при такива и използване на лични и колективни средства за защита“  пред учениците от 5 а клас. Запозна учениците с видовете замърсявания, обясни им какво да правят при евентуални такива и кои са правилата за поведение. Представи и показа различните видове лични предпазни средства - противогаз, памучно - марлена превръзка и респиратор. В края на занятието, желаещите ученици имаха възможността да изпробват  предпазни средства.

14 Февруари2018

„Дигитални умения - предизвикателства и възможности“

На 12.02.2018 г. в рамките на час на класа учениците от VI Б клас с е включиха в кампанията за медийна и дигитална грамотност. Те се запознаха с презентацията на тема: „Дигитални умения - предизвикателства и възможности“, предоставена от организаторите на кампанията, и работиха по примерните задачи. Дискутираха  проблеми и обсъдиха в групи няколко казуса като направиха и своите предложения за разрешаване на проблемите. Всяка от работните групи даде своите предложения за правилно поведение и безопасност в дигитална/медийна среда.

На 13.02. 2018 г. в рамките на проведената родителска среща родителите от VI Б клас също бяха запознати с  целите на кампанията и с презентация на тема "Децата в дигиталната ера и ролята на възрастните". Проведе се дискусия по темата и бяха дадени ценни предложения и съвети за предпазване на децата и учениците от опасностите в онлайн пространството.

14 Февруари2018

Регионално състезание по химия в І СУ "Свети Седмочисленици"

На 13.02.2018 г. в І СУ "Свети Седмочисленици", гр. Търговище, се проведе регионално състезание по химия, в което се включиха 25 ученици от ХІв и ХІІВв класове. Състезанието се организира от Химико-технологичен и металургичен университет - гр. София за трета поредна година в нашето училище и е с ранг на кандидатстудентски изпит. Резултатите ще станат известни след месец. Оценката от състезанието ще послужи за прием в университета. 

14 Февруари2018

Шумен, весел и забавен 14-ти февруари

Шумен, весел и забавен 14-ти февруари си спретнаха учениците на I СУ.

Както подобава на празник, особено на празник на влюбените, младите хора играха, пяха и се смяха, получиха и подариха подаръци, писма, пожелания, стихотворения, че и цели поеми. Основен организатор на тържеството беше Ученическия съвет на училището, който се погрижи всички да усетят тръпката на празника.

Рано сутринта пощальони в червени премени – защото червеното е цвета на любовта – разнесоха на десетки щастливки и щастливци любовно послание, адресирано до тях специално от анонимен или явен обожател; а трябва да признаем, че пощенската кутия на ученическия Купидон беше препълнена. Много смях, веселие и закачки посрещнаха и изпратиха пощальоните.

В голямото междучасие Центърът по природни науки в училище се оказа тесен да събере всички, желаещи да се включат в купона. Той започна с шумно караоке, цветомузика, солови изпълнения на микрофоните, шеметни танци.

По време на шоуто бяха връчени грамоти и награди на участниците в два конкурса.  В конкурса за най – романтична снимка, обявен от ученическия съвет на училището, грамоти получиха: Любомир и Явор от 12 клас; Памела от 12 б клас и Велислава от 9 б клас.

Вторият конкурс, съвместна инициатива с Общински съвет по наркотични вещества – Търговище, беше за най – романтично послание. Тук наградите грабнаха: Анита от 11 в клас, Румена от 9 б клас, Христо от 11 б клас, Нурсел от 11 в клас, Димана от 9 б клас и….първа награда – за Даная от 8 г клас.

Празникът продължи с още караоке, смях и закачки.

Честит и весел празник на всички!

16 Февруари2018

"...Когато се приготвяш сутрин, трябва да се погрижиш и за планетата"

За своето участие в Национален конкурс "Малкият принц" с есе на тема "Това е въпрос на дисциплина... Когато се приготвяш сутрин, трябва да се погрижиш и за планетата" ученичката Свилена Димитрова Захариева от 6 В клас, получи грамота и поздравления от организаторите  на конкурса. Очакваме решението на журито и се надяваме на награда.

19 Февруари2018

Първо СУ „Свети Седмочисленици“ почете 145-тата годишнина от гибелта на Васил Левски

За пореден път, в деня на тъжната годишнина, ученици от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ Търговище се поклониха пред паметта на Апостола.

Членовете на клуб „Млад възрожденец“ с ръководител Радослав Димитров поднесоха венци и цветя пред барелефа на великия българин и изразиха своята почит и признателност с едноминутно мълчание.

19 Февруари2018

Първо СУ „Св.Седмочисленици“ с положителна оценка за работата си като училище посланик на ЕП

Междинна оценка на работата си като старши посланици на Европейския парламент получиха учителите Анета Милева и Боряна Ботева от Първо СУ „Св. Седмочисленици“ Търговище. Заедно с още над 50 преподаватели от страната те преминаха задълбочен курс по Програмата за училища посланици на Европейския парламент и получиха сертификати за успешното си представяне.

Лектори и оценители бяха проф. д-р Ингрид Шикова, експерт в областта на политиките на ЕС и д-р Красимира Василева, председател на Националното сдружение на българските европейски клубове.

Срещата се проведе в Дома на Европа в столицата. Откри я евродепутатът Ангел Джамбазки. В ролята си на член на Комисията за култура и образование, той разказа на старши посланиците как протича работният му ден и какви са основните теми и задачи от дневния ред.

Участниците разговаряха и за дейността на членовете на ЕП, за европейските институции, за центровете Европа Директно, за социалните медии. Учителите споделиха за активностите си от началото на учебната година, за ентусиазма на учениците, за предизвикателствата.

Организатор на срещата беше Информационното бюро на Европейския парламент в България.

21 Февруари2018

Първо СУ „Свети Седмочисленици” участва в Осмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee 2018

На 28.02.2018 г. в Първо СУ „Свети Седмочисленици”, ул. „Капитан Данаджиев” 22 от 14.00 ч. ще се проведе училищният кръг от Осмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee.

Това е първият етап от надпреварата, който се провежда от 24 февруари до 2 март 2018 г в 311 училища в цялата страна. В него тази година ще участват над 6600 ученици, които са се готвили усилено в продължение на няколко месеца. Класиралите се на първо и второ място ще представят училищата си на регионалните състезания, които ще се проведат на 24 март 2018 г. в 8 града в страната. Най-добрите 33 ученици ще участват в националния финал на 28 април в София, където ще се определи Spelling Bee шампионът на България.

Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език.  Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Победител в миналогодишното състезание е  Любомир Янев от ЧОУ „Меридиан 22“ – София.

Тази година състезанията се провеждат под наслов "BeeWare online" и е насочена към основни правила за безопасно поведение в социалните мрежи и Интернет. През следващите месеци Брайън Тайърс от Посолството на САЩ в София ще представи кратки видеа, в които ще дискутира опасностите онлайн и как да се предпазим от тях. Всички видеа ще бъдат специално заснети за нашата кампания и ще са насочени към тиинейджърската аудитория.

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие - КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”,  Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката.

22 Февруари2018

Първо СУ „Свети Седмочисленици” се подготвя за участието си в Осмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee 2018

На 28.02.2018 г. в Първо СУ „Свети Седмочисленици”, ул. „Капитан Данаджиев” 22 от 14.00 ч. ще се проведе училищният кръг от Осмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee. В тази връзка, като подготовка за истинското състезание, нашите неспирно „жужащи“ и нетърпеливи работни „пчелички“ премериха сили в предварителното подготвително състезание, което се проведе на 20.02.2018г в Конферентната зала на училището. Участниците от 4., 5. и 6. клас внимателно разучиха регламента на състезанието заедно с преподавателите си Милена Димитрова и Мария Атанасова и се включиха в пробно състезание по английски правопис, където прoвериха знания, емоции, умения за запазване на концентрация и хладнокръвие пред журито и публиката. Участниците имаха възможност да усетят пълната гама от емоции по време на състезанието и да си дадат сметка къде да наблегнат в подготовката си през оставащата една седмица до училищния кръг.   

Успех и късмет на нашите пчелички! Заповядайте да ги подкрепите – Конферентна зала на Първо СУ „Свети Седмочисленици“ 28.02.2018 от 14.00 ч.!

22 Февруари2018

Урок по дигитално - медийна грамотност посветен на Международния ден за безопасен Интернет

На 22.02.2018г. във 2б клас се проведе урок по дигитално - медийна грамотност. Целта на урока беше, да се насочи вниманието на учениците от 2 б клас към необходимостта от Интернет като средство за търсене на информация, но и да се разкрият рисковете, които крие „неразумното” общуване в реално време. Чрез презентацията „Приятели и непознати”, учениците бяха предизвикани да разискват по различни казуси. Разделени на екипи отговаряха „Какво правя и какво не правя при срещи с непознати онлайн и офлайн“, „Как да проверявам информация в интернет“; „Какви са принципите за комуникация онлайн“; и др. След изтичане на времето всяка от групите представи своя отговор по казуса, а останалите ученици слушаха и добавяха коментари. В края на урока успяха да извлекат основните стъпки, които всеки трябва да следва при среща с непознат на живо или онлайн:

 • Отказва се любезно това, което им се предлага;
 • Ако е онлайн, проверява се дали наистина е човекът, за когото се представя;
 • Разказва се на родител, учител или друг възрастен за случилото се;
 • Ако е онлайн и продължава да ни притеснява, блокираме го;
 • Ако е на живо и продължава да ни притеснява, търсим помощ от най-близкия възрастен или се обаждаме на тел.112.

23 Февруари2018

„Образованието в чужбина – за и против”

На 16.01. 2018г. учениците от група по интереси „Силата на словото” проведоха състезателни дебати на тема „Образованието в чужбина – за и против”. Разделени в два екипа, учениците убедително аргументираха тезите си, подкрепяйки ги със статистически данни, житейски примери и емоционални призиви. 

23 Февруари2018

Евродепутатът Асим Адемов посети Първо СУ „Свети Седмочисленици“

Ученици от единственото в област Търговище училище, избрано да работи по програмата на училищата- посланици на европейски парламент, се срещнаха с евродепутата Асим Адемов. Той дойде по покана на директора Севдалина Зафирова и на групата „посланици“, които работят за популяризиране на институцията в област Търговище. Гост на инициативата беше и началникът на РУО Търговище Елка Станчева.

Адемов запозна младите хора с ролята на Европейския парламент и разказа за работата на евродепутатите и за предимствата, които има страната ни като член на ЕС. Младежите участваха активно в дискусията и задаваха разнообразни въпроси, свързани с работата на българския евродепутат и с членството на България в ЕС, с бъдещото развитие на същия.

В края на дискусията Адемов призова младите хора да отстояват гражданската си позиция и да се развиват като достойни, знаещи и можещи хора. „Участвайте в промяната! Когато нещо не ви харесва, не чакайте друг да го промени. Използвайте добрия шанс, съберете съмишленици и променете нещата!“- каза той. „Европейският съюз е огромна територия на свободата, на свободния избор, на свободните възможности. И вие, младите българи, трябва да се възползвате от това.“ – добави той.

 Г-жа Елка Станчева поздрави учениците за тяхната информираност и смела гражданска позиция. Тя предложи на евродепутат Адемов да включи някого от младшите посланици в групата, която скоро по негова покана ще Брюксел, за да се запознае на място с дейността на Европейския парламент. Така, двама младши посланици от Първо СУ, определи по избрани критерии, ще имат честта и шанса да пътуват до Брюксел.

26 Февруари2018

„Бъди силен в доброто, а не в злото!”

На 26.02.2018г. учениците от I a и II б клас отбелязаха Международния ден на розовата фланелка облечени в розово, изработиха плакати, с  които апелират „Не на тормоза” и  „Агресията”, както и презентацията  „Бъди силен в доброто, а не в злото!”. Десетки тениски надписани с призиви „ Да бъдем добри”, „Да се уважаваме”, „Да си помагане”, „Да не бъдем безразлични към насилието” и др. изпълниха постерите.
Представители на родителската общност, отбелязаха Деня на розовата фланелка заедно с малките деца, като отговаряха  на зададените от тях въпроси. Учениците научиха много нови и интересни неща от своите бащи, които ще им бъдат полезни.

Доброто настроение преля във всеобщ денс-ритъм и една разкошна РОЗОВА снимка… за спомен от НАШИЯ РОЗОВ ДЕН!

26 Февруари2018

Обявяват се за неучебни 27 и 28 февруари за училищата на територията на община Търговище

Кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров обяви за неучебни 27 и 28 февруари за всички училища на територията на община Търговище. Причината е обилният снеговалеж, силният вятър, придружен с навявания, и очакваното понижаване на температурите.

Занятията ще бъдат възобновени на 1 март 2018 година.

Заповедта е издадена днес, 26 февруари 2018 г., и ще бъде публикувана на сайта на Общината.

http://www.targovishte.bg/

27 Февруари2018

Живият пример е най-вдъхновяващ

Вече стана традиция успели личности, възпитаници на Първо СУ „Свети Седмочисленици“, да се завръщат в родното училище, за да провеждат вдъхновяващи срещи с неговите ученици.

40 години след завършването на Първа гимназия, отново училищния праг прекрачи д-р Димитър Тасков, водещ офталмолог в областта на модерната микрохирургия. В един от часовете час по физика в 10б клас, във връзка с учебната програма от раздел "Оптика", той запозна учениците с някои често срещани дефекти на зрението и съвременните начини за лечението им в очните клиники в град Търговище и град Пловдив. Видният лекар подчерта колко важна за него по пътя на по-нататъшното му обучение и практика е била отличната подготовка по физика, която той е получил в гимназията в часовете на г-жа Вълчева. Той обърна внимание на учениците, че базовата общообразователна подготовка от гимназията е важна за всички млади хора, независимо в коя област ще се реализират след завършване на средното образование.

На среща с клуба на младите патриоти д-р Тасков говори за своя професионален път, започнал със сериозното учене и огромния положен от него труд през студентските години, продължил  през практики и специализации в страната и чужбина. Извършил хиляди операции, изградил 2 очни клиники, отворил  врата към професионалното усъвършенстване на  20 висококвалифицирани специалисти, получил  благодарността на хиляди излекувани пациенти, обиколил почти целият свят, д-р Тасков е живият пример за успял, щастлив и професионално удовлетворен човек. А живият пример е най-вдъхновяващ за младите хора!

26 Февруари2018

Програмиране със Scratch: „За какво са/къде са костюмите”, „Нов външен вид на героя“

На гости в компютърния кабинет бяха родители на ученици, участници в кръжока „Светът на Скрач“ от  Първо СУ Св.Седмочисленици. Разделени на два отбора, децата самостоятелно попълниха кръстословици, с което актуализираха основните понятия в компютърния език Scratch.

Учениците работиха самостоятелно върху три задачи. Приложиха на практика възможностите на програмата за рисуване на костюми за да променят костюмите на стандартния спрайт, а също и да нарисуват със свободна ръка нови. Показаха как се импортират костюми от библиотеката с костюми. Към всеки спрайт създадоха скрипт, с който накараха героите да оживеят.

28 Февруари2018

Удължават ваканцията на учениците до 6 март

Във връзка с усложнената зимна обстановка със Заповед №09-352/28.02.2018г. на МОН, дните 1 и 2 март са обявени за неучебни дни за община Търговище.

Учебните занятия в Първо СУ "Св.Седмочисленици" ще бъдат подновени на 6.03.2018г. по график на утвърденото седмично разписание.

06 Март2018

Ученици от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ се включиха в празничното шествие за Трети март

Ученици и учители от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ се включиха в проявите по случай Националния празник на Република България. Те присъстваха на ритуала по издигане на националния флаг и знамената на Европейския съюз и Общината, който се състоя на площад „Свобода“.

Членовете на клуб „Млади възрожденци“ с ръководител Радослав Димитров участваха и в празничното шествие, което по традиция премина от централния площад до паметника на българо-руската дружба. Учениците положиха цветя пред монумента, в знак на почит към загиналите за Освобождението.

„Ако днес можем да се наречем свободни, това не би било възможно без поколения български просветители, революционери и национални герои. Без Раковски и Караджата, без Ботев и Левски, без будителите и възрожденците, без строителите на съвременна България. А бъдещето зависи от нас - учителите. Каквото посеем, това ще пожънем.“, каза Димитров.

В празничния ден 140 балона с цветовете на българския трибагреник полетяха високо в небето над Търговище, с посланието да ценим и отстояваме свободата си. Честванията по случай 3 март приключиха с празнична заря.

07 Март2018

Ученици – посланици на Европейския парламент бяха съветници в Общинския съвет в Търговище

Младшите посланици на Европейския парламент от I СУ „Св. Седмочисленици“ гостуваха на Общинския съвет в Търговище. 20-те младежи посетиха местния парламент, за да научат каква е ролята му като институция в местната общност, как работи, какви са правомощията и задълженията му. Разиграно бе и заседание на Общинския съвет.

Учениците бяха посрещнати от председателя на ОбС инж. Хатидже Алиева, кмета д-р Дарин Димитров и неговите ресорни заместници, които разказаха за отговорностите и задълженията в работата си.

Д-р Димитров посъветва младите хора да бъдат активни в обществото и да споделят с местната власт своите идеи и виждания, защото само така се върви към развитие.

Импровизираното заседание на Общинския съвет започна с избор на нов председател. Това бе Петър Георгиев от 12 клас. В дневния ред бяха включени теми като: да има ли видеонаблюдение в училище; сключването на трудови договори от ученици от 16-годишна възраст; "за" или "против" задължителното гласуване.

Големи дебати предизвика въпросът редно ли е учениците да работят, но истинската дискусия се развихри по темата за задължителното гласуване. Младите хора осъзнаха колко важно е да имат позиция, да изказват публично мнение и да знаят, че гласът им ще бъде чут.

В крайна сметка, всички 3 точки от дневния ред бяха приети с мнозинство.

07 Март2018

Най-висока оценка за участие в литературен конкурс на търговищка ученичка

Награда – изненада получи Гергана Димитрова от осми б клас на Първо СУ „Свети Седмочисленици“ за разказа „Образът в огледалото“ от едноименния национален конкурс на литературен клуб „Многоточие“. Интересните философски размисли за конфликта между вътрешния и външния свят на човека, за сложната човешка същност и различното, в зависимост от гледната точка,  светоусещане вероятно са причината търговищкото момиче да събере най-много отлични оценки от общността на клуба.

Гери е сред най-младите участници в конкурса, а мотивацията и вдъхновението за литературно творчество получава в Клуба по творческо писане към училището с ръководител Керанка Петкова, по проект „Твоят час“. Поздравления и нови творчески успехи!

07 Март2018

Олимпийски успех

Нови успехи в образователното пространство постигнаха ученици от Първо СУ „Св. Седмочисленици” в Търговище. На 04.02.2018 г.  се проведе Областният кръг на олимпиадата по български език и литература. Две ученички от нашето училище завоюваха най-престижните места и се класираха за Националния кръг, където ще представят областта. Това са Дариана Николаева Трифонова от 10г клас, постигнала най-висок брой точки от цялата страна в своята група, и Гергана Радославова Пейчева от 11б клас с отлична оценка – 5.75. Двете момичета ще се явят на Националния форум на 01.04.2018г., който ще се проведе в гр. Сливен. Желаем на класираните нови по-високи успехи, каквито те определено заслужават! Изказваме благодарност за отличната подготовка на момичетата на учителите Керанка Петкова и Диана Рунчева.

27 Февруари2018

Деня на розовата фланелка

Учениците от 2- а клас се включиха в отбелязването на Деня на розовата фланелка като се присъединиха към  Националната кампания ,,Да бъдеш Баща". На 26.02. в часа на класа, учениците казаха ,,Не на тормоза в училище". Споделиха със своите приятели съветите, които са получили от по- възрастните мъже в семейството по много важни въпроси : ,,Какво да правя, ако някой ме обижда? ; Как да постъпя, ако ми се иска да обидя или да ударя някого?..."

08 Март2018

Първо СУ „Свети Седмочисленици” участва в състезанието Spelling Bee 2018

Първо СУ „Свети Седмочисленици” вече има двама претенденти за участие в регионалния кръг на Осмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee.

Ралица Валентинова Добрева от 7г клас се класира на първо място в училищния кръг, който се проведе на 6 март 2018 в Първо СУ "Свети Седмочисленици", град Търговище, област Търговище. Ралица спелува правилно думата "hemisphere" и победи Пламен Гичев Димитров от 5 г клас, който остана втори. И двамата ученици имат право да участват на регионалното състезание, което ще се проведе на 24 март 2018 г. в град Варна. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 28 април 2018 в София.

Училищният кръг на състезанието протече много динамично и оспорвано, а за добрата подготовка на участниците свидетелства фактът, че те се бориха в цели 18 кръга на състезанието. Участниците бяха подкрепени активно от много свои съученици, родители и гости, а също и от заместник-директора г-н Иван Иванов и учителите Боряна Ботева, Йонка Стойчева, Светла Радева, Милена Димитрова и Мария Атанасова.

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ, Британски съвет, Езиков и изпитен център АВО и под патронажа на Министерството на образованието и науката. 

Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee.bg  и на страницата във Facebook

https://www.facebook.com/pages/Bulgarian-National-English-Spelling-Bee/130534310346449?ref=hl.

10 Март2018

Национално състезание по информационни технологии IT Знайко 2018

На 10 март 2018г. в Първо СУ се проведе областен кръг на Национално състезание по информационни технологии  IT  Знайко. В първи кръг от нашето училище взеха участие и ученици от начален етап. Участниците в областния кръг – ученици от 6. и 8. клас, преодоляха първия кръг с високи резултати и продължават надпреварата със стотици деца от цялата страна. Темите, които избраха, са: Приятелството, Пролетни празници и Приключения на буквите и цифрите. Работиха по проекти, които включват текст, звук, изображения, видео, кръстословица и др. Използваните програми бяха MS Power Point, MS Paint, Movie Maker, Hot Patatos и др. Пожелаваме успех на нашите състезатели!

10 Март2018

Отборът на Първо СУ „Свети Седмочисленици“ се изкачи на третото място в турнира по футбол за жени

Женският отбор на Първо СУ „Свети Седмочисленици“ се класира на трето място в традиционния Осмомартенски турнир по футбол на малки врати. Дамите от училището загубиха полуфиналнала от колегите си от ПГИИ „Джон Атанасов“ след драматична среща, приключила с минималното 1:0.

В битката за 3-то и 4-то място учителите от „Свети Седмочисленици“ се изправиха срещу отбора на Антоновското СУ “Св.св.Кирил и Методий“. В редовното време не се стигна до попадения в двете врати, затова зрителите затаиха дъх при изпълнението на дузпи.

Опитният страж Дияна Борисова опази вратата суха, което гарантира категоричната победа и бетонира Първо СУ на третото място.

Адмирации за добрата игра и точните попадения при дузпите заслужава и голмайсторът Даниела Стойкова.

След финалната среща, селекционерът Мариян Хараланов поздрави дамите за добрата игра и коментира: „Доволен съм от играта на дамите. За краткото време на подготовка успяха да вникнат в същината на играта. Заедно с това показаха добра форма и хъс в съревнованието“.

Първо и второ място в турнира заеха съответно Спортно училище „Никола Симов“ и ПГИИ „Джон Атанасов“ Търговище.

Организатори и спонсори на събитието са РУО Търговище и Българският футболен съюз с представители Елка Станчева и Валентин Вълчев. Официален гост на събитието бе и областният управител на област Търговище Митко Стайков.

Ето и състава на отбора на Първо СУ „Свети Седмочисленици“:

     1. Велислава Стоянова

 1. Десислава Димова
 2. Даниела Стойкова
 3. Анета Милева
 4. Надежда Димова
 5. Светослава Йорданова
 6. Галина Петрова
 7. Дияна Борисова
 8. Милена Димитрова
 9. Елена Стефанова

12 Март2018

Още нови успехи за учениците на Първо СУ "Св. Седмочисленици" в сферата на литературното творчество

Ученичката Свилена Димитрова Захариева от VIв клас е класирана на първо място сред ученици от цялата страна за втори кръг на Национален конкурс "Малкият принц" с есе на тема "Това е въпрос на дисциплина... Когато се приготвяш сутрин, трябва да се погрижиш и за планетата". Поздравления за отличното представяне, пожелание за успех на втори кръг на конкурса и за още много бъдещи постижения!

12 Март2018

Заедно срещу тормоза

Продължават инициативите на Ученическия съвет на училището, насочени към превенция на тормоза и агресията в училище. Днес, 12.03.2018г., мобилни екипи от млади хора гостуваха на шестите класове, като им представиха специално разработената си брошура по темата. Мотото на инициативата е „Заедно срещу тормоза“ и се реализира чрез беседи за разпознаване на разнообразните му форми, както и за успешни реакция при среща с него. Разработената от младите хора брошура ни кара да се замислим за много неща в живота си, като например колко трябва да сме благодарни за всичко, което имаме, за шанса ни в този живот, шансът, който много деца нямат…за сърца, наказани да не изпитват никога чувството любов….Любов към света, и хората около себе си.

12 Март2018

Престижно второ място на националното състезание по Творческо писане на английски език

Калина Николаева Николаева, ученичка от VI в клас на I СУ „Св.Седмочисленици“ гр.Търговище спечели престижното второ място на националното състезание по Творческо писане на английски език (Creative writing). Творбата е на тема A Monster for a Day (Чудовище за един ден). Взискателното жури е избрало съчинението на Калина сред хиляди други в нейната категория – 12 години. В състезанието участваха общо 4500 ученици от цялата страна.

14 Март2018

Представителна изява на учениците от група „ШАРЕНИ ПРЪСТИ”

На 12.03.2018г. учениците от група „ШАРЕНИ ПРЪСТИ”, заедно с родители, рисуваха с пастели за текстил и се забавляваха. Използваха различни техники за работа и нарисуваха цветни картини и фигури върху бели тениски.

Творческата обстановка  зареди участниците с много усмивки и весело настроение.

15 Март2018

Ефективни практики при подготовката за НВО

На 14.03. в І СУ”Свети Седмочисленици” се проведе открит урок по български език и литература, предвиден в Плана за квалификация на РУО. Учениците от VІІв клас  с преподавател Цветелина Досева представиха пред  преподаватели от областта, предимно млади учители, практическото приложение на някои идеи, подпомагащи ефективно подготовката за НВО. Учениците демонстрираха работа в екип с цел сътрудничество при усвояване на учебното съдържание ,като изпълняваха задачи по формата на изпита след VІІ клас, поднесени по начин, предразполагащ децата към активна работа. В урока бяха предвидени задачи за редактиране на различни типове грешки,за аргументиране и структуриране на текст, разпознаване на лит. творби и усвояване на лит. термини. Дидактическите задачи бяха поставени чрез интерактивни и игрови методи.Заедно с учениците работиха и техните VIPгости, седмокласници от други паралелки.  

19 Март2018

Консултации за кариерно развитие

Учениците от XIa клас проведоха работна среща с П. Колчевска – кариерен консултант към ЦПЛР – Обединен детски комплекс Търговище.

Младите хора, които се обучават в паралелка с природоматематически профил с интензивно изучаване на Английски език, получиха насочващи ориентири, които да ги подпомогнат в избора на бъдещи образование и професия.

Акцентът беше поставен на критериите за избор, който правят младите хора, върху дефинирането на техните силни и слаби страни.

20 Март2018

Учебно-образователната програма Always „За теб“

На 19 март 2018 година, в конферентната зала на Първо СУ „Св.Седмочисленици” се проведе беседа с момичетата от пети клас по учебно-образователната програма Always „За теб“. Целта на програмата е да информира подрастващите тийнейджъри за физическите и емоционалните промени, които настъпват през пубертета, за образоването им относно дамската хигиена и формирането на правилни здравни навици. Обучителната сесия в рамките на един учебен час бе проведена от модератора г-жа Камелия Радева и завърши с раздаване на  промоционални пакети с образователни материали и мостри. Срещата е инициирана от Procter&Gamble и е част от дейностите, заложени в училищната програма на Първо СУ за здравно образование, насочени към сексуалното и здравно образование на подрастващите ученици.

21 Март2018

Сред най – добрите

Ученичките Сияна Йорданова от XII в клас и Теодора Йотова от XI а клас, с ръководител Светлана Чанкова, се класираха за Националния кръг на ХХХ олимпиада по философия. Събитието ще се проведе от 23 до 25 март 2018 г. в София. За участие са допуснати 50-те най – добри в страната ученици.

21 Март2018

Вълнуващо приключение в Букволандия

Първокласниците от Първо СУ ”Свети Седмочисленици” демонстрираха наученото през годината на специално тържество, посветено на буквите.

Децата поеха на вълнуващо приключение в Букволандия, а техните родители и учители бяха зрители. По пътеките от знание във вълшебната страна, децата срещнаха различни предизвикателства, които трябваше да преодолеят със знания за буквите. Малките авантюристи не се препънаха и в перипетиите, свързани с различни произведения като „Майчина сълза” и др. Те преминаха успешно през омагьосаната гора и намериха нов приятел в лицето на знаещото човече Буквичко. 

Тържеството завърши с почерпка и удовлетворение, че децата са получили всички базови знания през първата си година в училище. 

21 Март2018

Ученици проведоха иновативен урок по история

Интересен и нестандартен урок по „Човек и общество” изнесоха ученици от I СУ „Свети Седмочисленици” пред свои връстници. „Велики Преслав и векът на Симеон Велики” бе темата на урока, ръководен от гост-учителя Кремелита Бонева по програмата за иновативно училище.

Специално участие направиха и учениците от клуб „Театрално изкуство” под ръководството на Иван Иванов, зам.-директор. Те се превъплътиха в ролите на Симеон Велики и неговите сподвижници. С помощта на театралното изкуство направиха темата по-достъпна за четвъртокласниците. След това децата изгледаха документален филм, който проследява строежа на старата столица и най- важните сгради в нея.

По време на часа бе представен и макет на крепостните стени и кули на Велики Преслав. Той е изработен в часовете по изобразително изкуство под ръководството на Силвия Маринова. С този проект те ще участват в националния конкурс Велики Преслав историята на цял един народ.

Урокът обедини усилията на учители по различни предмети и е част от използваните добри практики в дейността на I СУ „Св. Седмочисленици” като едно от първите в страната иновативни училища.

23 Март2018

Отлично представяне във ІІ кръг от Националното състезание „Моята Родина”

За пореден път учениците от Първо СУ „Свети Седмочисленици” показаха отлични познания по история на България.

В края на месец февруари се проведе ІІ кръг от Националното състезание „Моята Родина” организирано от Педагогическата асоциация „Учители без граници”. Състезанието е за ученици от ІІ до ХІІ клас, разпределени в 7 възрастови групи: ІІ клас, ІІІ клас, ІV клас, V – VІ клас, VІІ-VІІІ клас и ІХ-ХІІ клас. Въпросите от тестовете за учениците от начален етап бяха от изученото до момента по „Околен свят” и „Човекът и обществото”.  Учениците от V - ХІІ клас  се състезаваха по темите „Видни възрожденци – будители и революционери” и „Пътят към свободата” (борбата на българите за освобождение през ХІХ век).

Златен медал:

 1. Михаела Николаева Станимирова – ІІ клас
 2. Весела Стефанова Стефанова – ІІ клас
 3. Алекс Колев Колев – ІІ клас
 4. Красимира Асенова Ковачева– ІІ клас
 5. Божидар Радославов Иванов – ІІ клас
 6. Селин Севгинова Исмаилова – ІІ клас
 7. Даниел Савов Вълчанов – ІІ клас
 8. Георги Красимиров Георгиев – ІІІ клас
 9. Александър Петров Петров – ІІІ клас
 10. Иван Кирилов Събев – ІІІ клас
 11. Мелда-Наз Метинова Закериева – ІІІ клас
 12. Габриела Николаева Маркова – ІІІ клас
 13. Калоян Пламенов Доманов – ІІІ клас
 14. Атила Шенолов  Османов – V клас

Сребърен медал:

 1. Кристиан Валентинов Тенев – ІІ клас
 2. Елиа Деянова Пантева – ІІ клас
 3. Марина Илиева Неделчева – ІІ клас
 4. Габриела Георгиева Пенева – ІІІ клас
 5. Рад Валери Георгиев – ІІІ клас
 6. Александра Мирославова Стоянова – ІІІ клас
 7. Йордан Даниелов Аврамов – ІІІ клас
 8. Радина Галинова Методиева – V клас
 9. Тилиа Димчева Димова – V клас

Бронзов медал:

 1. Гизем Танер Ахмедова – ІІ клас
 2. Ивайла Ивайлова Чолакова – ІІ клас
 3. Дефне Алджан Мустафа – ІІІ клас
 4. Никифор Станиславов Петров – ІІІ клас
 5. Марияна Николаева Григорова – ІІІ клас
 6. Никола Лонг Чан – ІV клас

26 Март2018

Невероятен успех на ученици от Първо СУ "Св.Седмочисленици" в SPELLING BEE

На 24 март 2018г. в гр.Варна се състоя осмото регионално състезание SPELLING BEE, в което ученици от най-добрите училища на североизточна България показаха умения да произнасят буква по буква думи на английски език.

IСУ "Св.Седмочисленици" се гордее с учениците Пламен Димитров от Vг и Ралица Добрева от VIIг клас. 

Пламен се класира втори в кръга с класираните на второ място участници, а Ралица беше безапелационният победител в това състезание! 

Ралица ще пътува на 24 април за националното състезание в София. Пожелаваме ѝ успех!

26 Март2018

Oтлично представяне на Националната олимпиада по философия

Сияна Йорданова Иванова от XII в клас и Теодора Николова Йотова от XI a  клас, с ръководител Светлана Чанкова, се представиха отлично и получиха грамоти в ХХХ юбилейна Национална олимпиада по Философия. Събитието протича под патронажа на СУ „Св. Климент Охридски“ и тази година се проведе в гр. София от 23 до 25 март 2018 г.  В работата му взеха участваха над 50 ученици и техните ръководители от цялата страна.

Тържественото откриване на олимпиадата в Алма Матер беше уважено от ректора на СУ проф. дфн Анастас Герджиков, от декана на ФФ и председател на Съвета на деканите проф. д-р Димитър Денков, от доц. д-р Иван Колев – инициатор и организатор на олимпиадата, от председателя на изпитната комисия проф. д-р Райчо Пожарлиев, от гл. експерт по ОНГО в МОН Коста Костов, от множество началници на РУО-та от страната, директори, учители, журналисти и др.

Домакин на мероприятието беше френската гимназия в столицата.

На заключителната част, която се проведе във Факултета по журналистика и масови комуникации, младите философи получиха грамоти и юбилейни плакети за отличното си представяне.

16 Март2018

Математическо състезание   „СТАНИ  БОГАТ“

На 15.03.2018 година в ПЪРВО  СУ  „Свети Седмочисленици“ се проведе представително занятие по проект  „ТВОЯТ ЧАС“ с ученици от  IXв  клас, включени в група  „ МАТЕМАТИКАТА – СЕРИОЗНА И ЗАБАВНА “ на тема  Математическо състезание „СТАНИ  БОГАТ“. С подходящи задачи беше демонстрирано наученото през учебната година.
Учениците с голямо желание решаваха поставените им задачи и се представиха чудесно.
Представителното занятие завърши с награждаване на участниците за активното им участие в състезанието   с   ПОЧЕТНА ГРАМОТА.
Математическото състезание допринесе за подобряване на уменията на учениците за решаване на задачи по математика, повишаване на интереса им към математиката и придобиване на самочувствието, че математиката е сериозна, забавна и интересна.

29 Март2018

Комплексно занятие на учениците от IX и X клас свързано с отбраната на страната

На 29.03.3028г. в Първо СУ “Св.Седмочисленици”, в изпълнение на Наредба за условията и реда за разкриване и осигуряване дейността на курсове по начална и/или специална военна подготовка във висшите училища и за подготовка на учениците от средните училища се проведе комплексно занятие във връзка със задължителната подготовка на учениците от IX и X клас, свързана с отбраната на страната. То се проведе със съдействието и организацията на Военно окръжие Търговище.

Курсанти от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” Варна представиха профила на командните кадри за военния и гражданския флот. Последва забавна част, в която учениците усвоиха връзването на морски възли.

Представител на военна полиция представи дейността на служба "Военна полиция" - структура специализирана за опазване на реда и сигурността в Министерството на отбраната, в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и в Българската армия, и за гарантиране на сигурността на техния личен състав.

На учениците беше представена съвременна военнополицейска екипировка. Те усетиха тежестта на бронежилетката, запознаха се с различни видове снаряжение  и техника.

10 Април2018

Математическо състезание „МАТЕМАТИКАТА – СЕРИОЗНА И ЗАБАВНА“ 

На 23.03.2018 година в ПЪРВО СУ „Свети Седмочисленици“ - град Търговище се проведе Математическото състезание „МАТЕМАТИКАТА – СЕРИОЗНА И ЗАБАВНА“  по проекта „ТВОЯТ ЧАС“ с учениците от 5  клас, включени в групата „ МАТЕМАТИКАТА – СЕРИОЗНА И ЗАБАВНА“. 
Учениците с голямо желание решаваха поставените им задачи и се представиха чудесно. Решаваха кръстословици. Играха математически игри.
Математическото състезание допринесе за подобряване на уменията на учениците за решаване на задачи по математика, повишаване на интереса към математиката и придобиване на самочувствието, че математиката е сериозна, забавна и интересна.

10 Април2018

Участие в Състезание по стеганография и криптография ШУСТЕГ 18

Група ученици и учители от I СУ "Свети Седмочисленици" на 31.03.2018 г. посетиха Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“. Девет от младежите взеха участие в Състезание по стеганография и криптография ШУСТЕГ 18, организирано за втора поредна година от Факултета по математика и информатика.

Редом със свои връстници от Североизточна България младежите преживяха вълнуващи часове в университета. Задачите, които решаваха, бяха свързани с разшифроване на информация. Участниците трябваше да откриват в тайния код местонахождението на новата задача – така те посетиха Аулата, Информационния център, Музея за историята на компютърната техника и др.

Награди имаше, разбира се. Организаторите връчиха купа на първенеца и медали на първите три отбора. Най-добър резултат от нашите отбори постигна екипът с участници Елинор Георгиева – 9а клас, Наталия Сиракова – 10а клас и Димана Ангелова – 11б клас, финиширал четвърти. Всички състезатели и техните ръководители бяха удостоени със сертификати, а училищата - с почетен плакет.

Фирдес Рушудова

10 Април2018

Призови места от национален литературен конкурс за ученици от Първо СУ „Свети Седмочисленици“

С нови постижения се  поздравиха ученици от Първо СУ "Св. Седмочисленици", които  спечелиха призови места на националния литературен  конкурс "Малкият принц“.

Третокласникът Рад Валери Георгиев, с учител г-жа Емилия Александрова,  зае първо място в своята възрастова група със съчинение по цитата: „Това е въпрос на дисциплина….Като се приготвиш сутрин, трябва да се погрижиш за планетата“ от едноименното произведение. Журито оцени високо чисто детското поглеждане към  света на възрастните, където „боабабите развалят планетата на доброто и прекрасното“, сътворена от децата, а категориите „добро-зло” са описани на фона на контраста между света на децата и възрастните.

Ученичката от шести клас Свилена Димитрова Захариева, подготвена от учителката си по български език и литература Валентина Иванова, спечели трето място след два състезателни кръга при окончателното класиране от конкурса със своето есе на тема: "Времето, което си изгубил за своята роза, я прави толкова важна".

Двамата победители получиха грамоти, статуетки и награди. Поздравления за тях и учителите, благодарности  на родителите за подкрепата!

Желаем им още много бъдещи успехи!

11 Април2018

Ученичка от Първо СУ "Св.Седмочисленици" - на национален кръг на олимпиада по география и икономика

За пореден път ученик от Първо СУ „Свети Седмочисленици” ще участва в Националната олимпиада по география и икономика. За олимпиадата  се класира ученичката Дариана Николаева Трифонова. Успехът и е резултат от интензивната подготовка в група по НП "Ученически олимпиади и състезания" под ръководството на старши учител по  география и икономика Румяна Радославова.

Ученичката ще бъде единственият представител на област Търговище на националния кръг на олимпиадата, който ще се проведе в периода 27-29 април 2018 година в гр.Стара Загора.

Дариана Трифонова се представи успешно и на Националната олимпиада по български език и литература през месец март 2018 г. в Сливен. Девойката е част от отбора на Първо СУ „Свети Седмочисленици” , който ще участва в Географиадата в Русе на 21-22.04.2018 г.

Поздравяваме Дариана и нейната учителка и пожелаваме успешно представяне на финалния етап на олимпиадата по география и икономика.

11 Април2018

Пореден успех на ученици от Първа гимназия в Националното състезание "IT Знайко"

Четирима ученици от I СУ "Свети Седмочисленици",  са класирани за финалния кръг на Националното състезание по информационни технологии "IT Знайко" 2018. Младежите преминаха успешно през училищния и областния етап на състезанието, изготвяйки разнообразни ИТ проекти. Подготовката на учениците се осъществява в клубове по интереси по проект "Твоят час" от преподавателите по ИТ Дарина Петрова и Фирдес Рушудова.

Класираните състезатели са:

1. Никол Иванова Младенова - 6г клас
2. Иван Иванов Йорданов - 6б клас
3. Християна Бориславова Калбурджиева - 8а клас
4. Петър Любомиров Михайлов - 8а клас

Пожелаваме ви успех и на финалния кръг, мили момичета и момчета! Гордеем се с вас!

11 Април2018

Седмица на отворени врати в Окръжен съд Търговище

На 10.04.2018г. с посещение на ученици от IX "А" клас от Първо СУ "Свети Седмочисленици" гр. Търговище, с класен ръководител г-жа Светла Радева, беше открита седмицата и дните на отворени врати в Окръжен съд Търговище. Децата бяха посрещнати от Председателя на съда – съдия Силвия Петрова, която говори за историята и приемането на Търновската конституция, чието гласуване на 16-ти април 1879 година от Великото народна събрание е основанието този ден да се отбелязва като Ден на юриста и съдебния служител. След това учениците изслушаха лекция от съдия Т. Даскалова от гражданското отделение, на тема юридическите професии и видовете дела, разглеждани в съда. На всички беше подарен и екземпляр от действащата Конституция. Децата задаваха различни въпроси и проявиха голям интерес към работата на съдията и имаха възможност да се видят като истински магистрати в тоги. Както винаги голям интерес предизвика и стаята на задържаните лица. Ръководството на съда благодари на учениците и техния преподавател за проявения интерес и се надява на бъдещи срещи както в сградата на съда, така и в тяхното училище.

16 Април2018

Херцогът на Единбург даде лиценз на Първо СУ „Св. Седмочисленици“ за специално обучение

Първо СУ „Св. Седмочисленици“ получи лиценз за независим оператор от Международната награда на херцога на Единбург. Вече трима учители преминаха специално обучение за лидери и ще помагат на възпитаниците на училището да покоряват нови върхове.

Анета Милева, Даниела Стойкова и Мариян Хараланов са лицата на Наградата за единствената институция в Търговище с лиценз за оператор по програмата. Те ще учат младите хора на точна самооценка, ще им показват как да поставят целите си, съобразно собствения си потенциал и талант, така че те да се реални и мотивиращи. Лидерите ще подкрепят, вдъхновяват  и насочват младежите по пътя на постигане на целите.

Международната програма е насочена към младите хора като предизвикателство към тях - те да случват нещата, а не да чакат нещата да им се случват. Уникалното при тази нея е, че младежите сами си поставят цели без да се конкурират помежду си. Те избират сферата, в която искат да се развиват, както и ментори, които да им помагат.

Претендентите за Наградата имат редица доброволчески дейности, които насърчават откриването и растежа на личността, самоувереността, постоянството, помагат им да поемат отговорност за самите себе си и да служат на своята общност.

Програмата дава добавена стойност на образователния процес, като сертифицира всички знания и умения, придобити в извънкласните допълнителни дейности.

Успешно завършилите младежи получават сертификати, които могат да използват като кредити при кандидатстване във висше учебно заведение в чуждестранни университети, където доброволчеството и дейностите в полза на обществото се оценяват и се приемат като предимство.
 

11 Април2018

Второкласници журират наградата „Бисерче вълшебно“

За първа година учениците от 2 б клас на IСУ „Св. Седмочисленици“ – гр. Търговище с класен ръководител М. Трифонова се включват активно като жури на наградата „Бисерче вълшебно“.

На съвместна родителска среща родители и ученици се запознаха с възможността второкласниците да бъдат жури на книги, като им бяха  представени през сайта на Награда „Бисерче вълшебно“. Те разгледаха номинираните заглавия от своята категория и направиха избор от няколко заглавия, които да прочетат и да номинират.

Тъй като повечето от книгите ги няма в училищната библиотека, те решиха да закупят някои и да си ги разменят, а тези от тях, които имат вече някоя от книгите, също да ги дадат на съучениците си, за да ги прочетат и те.

Пред своите съученици и пред третокласниците  до момента „шест” бисерчета разказаха интересни случки, представиха героите и четоха откъси от книжките: „Приказки за цялото семейство”, „S.O.S. Нова учителка”, „Топлото човече”, „Феята от захарницата“, „Планетата на дядовците”.  Така всички ученици се запознаха със съдържанието на книгите и направиха своя избор. Предстои да се включат и още деца от класа.

 Интересът е голям и вече се открояват 3-4 любими заглавия. След като изслушаха с интерес историите в тях, учениците единодушно гласуваха за „Приказки за цялото семейство”, „S.O.S. Нова учителка”, „Топлото човече” и „Планетата на дядовците”.  

16 Април2018

Първа представителна изява на учениците от клубове « Визуално програмиране със Scratch“ и « Визуално програмиране със Scratch 2“ по проект „Твоят час“

Чрез образователна игра учениците  запознаха  приятелите си от  клубовете „Математика и Компютърно моделиране “ с правилата  за безопасно сърфиране и комуникиране в интернет пространството.

Домакините от „Визуално програмиране със Scratch“ изиграха заедно с техните гости  няколко игри  от сайта code.org. в която ролите им бяха разпределени като  пилот и навигатор. Те им обясниха какво е кодиране и как се подреждат готовите блокове,  и че зад всеки блок стои точно определен  Java Script код. След като си размениха ролите, работейки в екип,  гостите събираха прашец и правиха мед,  изчертаваха геометрични фигури като  конструираха  линейни кодове и  циклични алгоритми.

С помощта на популярната сред децата компютърна игра Майнкрафт учениците се забавляваха, като с помощта на код, намираха път в лабиринти и помогнаха на  човечето да открие изхода.

С малко тъга децата се разделиха, но си обещаха, че ще се срещнат отново през месец май в деня на Scratch.

16 Април2018

Ученически конкурс за фоторазказ на тема „Търговище днЕС“

Анна Милева - VII а клас, с предложение №2, категория V- VII клас, Калин Зафиров - XII б клас, с предложение №2, Стелиян Цветков - X a клас, с предложение №1 и Йоскан Мехмедов - IX a клас, с предложение №4 в категория VIII - XII клас, участват в ученическия конкурс за фоторазказ на тема „Търговище днЕС“.

Конкурсът е обявен от Община Търговище по повод откриването на Българското председателството на Съвета на Европейския съюз и се реализира под патронажа на Кмета на Община Търговище. Целта е да се приобщи младото поколение към живота на града, да се подкрепят и популяризират ученическото творчество и креативността на младите хора.

Призоваваме всички да разгледат на интернет страницата на Община Търговище фоторазказите на учениците от Първо СУ и да гласуват за тях. На победителите ще бъдат връчени предметни награди в Деня на Търговище – 14 май 2018 г.

Още за конкурса: http://www.targovishte.bg/

16 Април2018

Конференция под патронажа на Посланика на Швейцария г-н Денис Кнобел

По покана на дружеството на преподавателите по немски език в България   г-жа Даниела Стойкова - старши учител по немски език, участва в XXVII  Национална конференция на учителите по немски език в България на тема "Der Weg vom Gedanken zum Text.Förderung der Schreibfertigkeit" (Пътят от мисълта до текста. Умението писане в немски език).

Конференцията бе под патронажа на Посланика на Швейцария г-н Денис Кнобел и се проведе в Бургас от 13 до 15 април 2018 г. В една от работните групи г-жа Даниела Стойкова сподели добра педагогическа практика - “С мобилен телефон в час, използван в полза на учебния процес“. Интересна беше и срещата с André MoellerDeutsche Welle – ръководител на образователни програми. Aкцентът на беседата беше върху използване на музика в обучението по немски език.

17 Април2018

Ученичка от Първо СУ "Св.Седмочисленици" получи оценка Отличен 6 на XI Mатематически турнир на ВТУ "Св.св.Кирил и Методи"

Славена Даниел Григорова от XII а клас на Първо СУ "Св.Седмочисленици" получи престижна трета награда, оценка Отличен 6, на Единадесетия математически турнир на Великотърновския университет "Св.св.Кирил и Методи". 

Ежегодният турнир се проведе на 11 март 2018г. за ученици от XI и XII клас.

Статута на турнира дава възможност Славена да използва отличната оценка като резултат от конкурсен изпит "Тест по математика", за кандидатстване в специалностите Софтуерно инженерство, Информатика, Компютърни науки, Информационно брокерство и дигитални медии и др.

Пожздравяваме Славена с постигнатия успех!

17 Април2018

Участие на ученици от Първо СУ „Свети Седмочисленици” в националния кръг на състезанието по английски на сдружение Асоциация на Кеймбридж училищата в България

Отбор от петима ученици от Първо СУ „Свети Седмочисленици” взе участие в националния кръг на състезанието по английски на сдружение Асоциация на Кеймбридж училищата в България, което се проведе на 14 април в град Велико Търново. Състезанието премина при повишен интерес и участие на ученици от цяла България, а следващата стъпка е класиране за международен кръг във формата на състезанието Kangaroo Global Linguistics.

Пожелаваме успех на нашите участници – Мая Николова от XI а, Александър Антонов от VIII а, Елица Бончева от VII б, Калина Николова от VI в, и Пламен Димитров, V г клас.

18 Април2018

Посещение в Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението"

Учениците от кръжок „Млад предприемач“, работещи по проект „Твоят час“ посетиха Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" гр. Търговище. Г-н Галин Ганев ги запозна с работата на огнеборците. Второкласниците с интерес разгледаха пожарните автомобили и оборудването на пожарникарите. Някои от децата веднага поискаха да станат пожарникари.

15 Май2018

На вниманието на зрелостниците!

На 15.05.2018г. (вторник), от 9.30 часа в учителската стая на IСУ  ще се проведе инструктаж на зрелостника за явяване на матура 2018. Присъствието на всички ученици от 12 клас е задължително!

Ръководството на IСУ

12 Април2018

Отборно състезание по английски език в Първо СУ „Св. Седмочисленици“

Участниците в клуб „Забавен английски Funglish“ взеха участие в отборно състезанието по английски, което се проведе на 12 април 2018 г. в Конферентната зала на I СУ „Св. Седмочисленици“ като финална представителна изява. Като гости, участници в играта и асистенти присъстваха ученици от пети клас. Играчите сформираха два отбора, а капитаните им чрез жребий определиха кой първи да стартира. Представител от всеки отбор изтегляше думи, които описваше на английски на съотборниците си. Всяка отгатната дума носеше печеливши точки на отбора. Надпреварата бе оспорвана и справедлива, емоциите и забавлението  - максимални! Но…. победиха по-добрите. До следващия път!

07 Май2018

Посланиците на ЕП се състезаваха в турнир пo пeйнтбoл

Младшите посланици на ЕП от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ участваха в зpeлищeн тypниp пo пeйнтбoл. Те се представиха повече от достойно в надпреварата, която се проведе в парка „Борово око“ пред близо 400 зрители.

Състезанието е част от Дните на Европа в Търговище, организирани от Областния информационен център. Посланиците се включват като доброволци в събитията и едновременно с това прилагат информационната си стратегия за популяризиране на предстоящите евроизбори.

Те разясняват на стотиците млади хора как решенията на Европейския парламент влияят на живота им и как всеки един човек, със своя глас, определя посоката, в която се развива Европа.

19 Април2018

Престижни награди

Две ученички от Първо СУ „Св. Седмочисленици“  в Търговище белязаха многогoдишното участие в олимпиади по български език и литература на наши ученици с изключителен успех. Те завоюваха престижните си места сред елитни училища от столицата и оставиха зад гърба си сериозни конкуренти от национални гимназии в цялата страна.

Дариана Николаева Трифонова от X г клас с преподавател гл. учител К. Петкова и Гергана Радославова Пейчева от XI б клас с преподавател ст. учител Д. Рунчева се явиха на Националния кръг на олимпиадата по БЕЛ, след като се представиха отлично на регионално равнище. Дариана беше завоювала най-висок брой точки в цялата страна, а оценката на Гергана беше много близка до пълния отличен.

На 01.04.2018 г. двете момичета бяха в гр. Сливен, където се проведе националният заключителен етап от състезанието. Постижението е повод за искрена радост и неподправена гордост. Момичетата получиха заслужени поздравления и пожелания за бъдещи още по-големи успехи.

19 Април2018

"В работата на мама"

С много вълнение и положителни емоции премина занятието по проект "Твоят час" - "В работата на мама", проведено на 19.04. Майката на Маги е библиотекар в областната библиотека и покани децата от група „Малки лейди и джентълмени“ на работното си място. Повечето първокласници за първи път посетиха тази институция и се почувстваха като в храм. Майката на Маги и останалите служители ги посрещнаха много мило. Тя им разказа за труда на библиотекаря и как децата могат да станат читатели на библиотеката. Поднесоха им и много изненади и  подаръци.

19 Април2018

"Ани и панаира"

На 18.04.2018 г. група "Предприемачество" I в клас, проект "Твоят час", имаше представителна изява. Темата на занятието беше "Ани и панаира". Пред родители и гости малките първокласници дефинираха понятия като: доброволец, предприемач, купувам, продавам, култура на обслужване, спестявам, благотворителност.

По време на занятието направиха разделители за книги, които предложиха на гостите а изработените от тях въртележки, дариха на децата от ПДГ - малко настроение за предстоящия панаир в града ни!

За добрата работа получиха захарни петлета...

Ръководител: Снежана Митева

19 Април2018

"Символика на хляба във фолклорните традиции"

На 19.04.2018 г. се проведе представителна изява на Група за народни танци "Хороводец" на тема "Символика на хляба във фолклорните традиции". Учениците представиха презентация с интересна информация за митичните вярвания и символните значения, въплътени в обредните хлябове, при различни фолклорни поводи и празници. Споделиха своите знания за украсата на хлябовете, суеверията, свързани с хляба, и поговорките на различните народи за хляба. Стигнахме до извода, че хлябът е вълшебство, което крие магическа сила и пази древни символни значения. Танцьорките представиха танц "Добруджански ритми", който е компилация от популярни добруджански хора- "Варненско хоро", "Сборенка" и "Ръка".

Изпълнението беше чудесно!

23 Април2018

Ученици от V и VI клас на Първо СУ "Свети Седмочисленици" град Търговище взеха участие в VI-та Студентска научна конференция "Екология и околна среда"

На 20 - 21. 04. 18 година в ШУ "Епископ Константин Преславски" се проведе VI-та Студентска научна конференция "Екология и околна среда", организирана от Факултет по природни науки и Катедра Биология. Ученици от V и VI клас на Първо СУ "Свети Седмочисленици" град Търговище взеха участие в изложба на предмети, изработени от природни и рециклирани материали "Земята е нашият дом" посветена на Международния ден на Земята - 22 април. Изработвайки материалите се мотивирахме за отговорно поведение, свързано с по-малко потребление, както и повторно използване на "непотребните" и стари вещи. Във връзка с Международния ден на Земята, отправяме призив към всички - намалете замърсяването на Земята - тя е в нашите ръце. Посланието на творбите от естествени и рециклирани материали е, че природата ни дава всичко необходимо, за да творим и да живеем в хармония с нея! 

23 Април2018

Продължаваме да правим добро в седмицата посветена на Международния ден на Земята 22 април

В седмицата посветена на Международния ден на Земята 22 април възпитаниците на Първо СУ "Свети Седмочисленици" град Търговище предадоха чували с пластмасови капачки. Едно добро, което не струва нищо, но носи страхотен положителен заряд. Получените средства от предаването им за рециклиране ще отидат за МБАЛ Търговище. Събирането на капачки е традиция в Първа гимназия. Това е зелена благотворителна кампания. Зад нея стои идеята за опазване на околната среда и възпитаване от ранна детска възраст в разделно събиране на отпадъци. Учениците осъзнават това чрез иновативен начин за благотворителност. Продължаваме да правим Добро. Какво е една капачка? Но ние сме много хора, които събират тези капачки и помагаме. Не коства много, но ни учи да бъдем по-добри, да се чувстваме полезни. Инициативата е много добър начин да научим учениците на съпричастност и благотворителност, както и да им обърнем внимание на един начин за опазване на природата! 

23 Април2018

Бисерче вълшебно 2018

Тази година 101 заглавия, от които 32 от български автори, се борят за статуетките „Бисерче вълшебно 2018“ – награда за модерна детска книга, чието жури са самите деца. За първи път ученици от втори, трети и четвърти клас на Първо СУ „Св. Седмочисленици“  гр. Търговище се включиха в гласуването и станаха читатели с мнение.

Класните ръководители запознаха ученици и родители с номинираните заглавия. Част от книгите бяха закупени от ръководството за училищната библиотека, а друга част  са  на разположение в градската библиотека. В осигуряването на художествената литература се включиха и родители. Активните бисерчета  прочетоха избраните от тях книги и ги представиха  пред своите съученици и пред учениците от другите класове и паралелки. Така голяма част от малките читатели се  запознаха със съдържанието, героите, случките в много от номинираните заглавия и  направиха своя избор – индивидуално вкъщи или колективно в училище. Най-активно -100% -   се включиха учениците от 3б клас с класен ръководител А. Трендафилова и учител в ГЦОУД  И. Терзиева.

Гласуването в „Бисерче вълшебно 2018“ приключи, но интереса и четенето на номинираните заглавия продължава. 

Н.Димова

23 Април2018

Специална награда на журито за ученичка от I СУ “Свети Седмочисленици” в първия Национален конкурс „Велики Преслав - историята на цял един народ“

Айтен Илкянова Мехмедова от VIII б клас на I СУ “Свети Седмочисленици” участва в категория рисунка, в първия Национален конкурс „Велики Преслав - историята на цял един народ“ и спечели във втора възрастова група Специалната награда на журито. Форумът е посветен на 1125 години от обявяването на Преслав за столица и се провежда под патронажа на Министерството на образованието.

Прекрасните художествени творби, които са създали децата на България, бяха изложени в залата на Археологически музей „Велики Преслав“, където посетителите можаха да се запознаят с произведенията им.

Освен Айтен от I СУ “Свети Седмочисленици” участваха с приложно декоративен макет - проект на кулите на Преслав и четирима ученици от VII б клас, които също получиха грамоти за участието си.

В първото издание на националния конкурс взеха участие 310 ученици от 19 области в България. Официалната церемония по награждаването се проведе на 20 април.  

Наградите на победителите връчи проф. Евгений Сачев от факултета за културно и историческо наследство към Университета за библиотекознание и информационни технологии.

23 Април2018

Посланиците на ЕП в Търговище подготвят Деня на Европа

Младшите посланици от  I СУ „Св. Седмочисленици“ започнаха подготовката за отбелязване на Деня на Европа – 9 май.  Първата от дейностите бе обновяването на специалния еврокът, който се намира в сградата на училището. Пространството е оформено като галерия с фотоси на всички европейски столици. Има и мултимедия, на която се прожектират филми с опознавателна цел и презентации, свързани с темата.

Европейското фоайе се намира на третия етаж и съществува от 2015 г, когато директорът Севдалина Зафирова и училищната управа са решили да създадат място, посветено на Европейския съюз. Целта, която са си поставили, е ежедневно да попълват знанията на учениците по теми, свързани с Обединена Европа, европейската парламентарна демокрация и ценностите на европейското гражданство.

23 Април2018

Посланиците от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ участват в конкурс „Търговище днЕС“

Младшите посланици от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ се включиха в конкурс за фоторазказ на тема “Търговище днЕС”, организиран от местната администрация. Инициативата е във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС.

Фоторазказите на младшите посланици представят различни аспекти на местните традиции, бит, култура, начин на живот, спорт и развлечения, училищна и улична (street) среда, в контекста на европейските ценности и символи. 

Посланиците се съревновават с общо 20 участници от други търговищки училища. Най-добрите творби ще бъдат класирани от 1 до 3 място. Те ще бъдат излъчени  на градската видеостена, а авторите им ще получат награди.

И най-важното е, че докато правеха снимки из града, младшите посланици се забавляваха истински. Ето и кратко видео от този ден:

Видео:

23 Април2018

Посланиците от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ участват в конкурс „Търговище днЕС“

Младшите посланици от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ се включиха в конкурс за фоторазказ на тема “Търговище днЕС”, организиран от местната администрация. Инициативата е във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС.

Фоторазказите на младшите посланици представят различни аспекти на местните традиции, бит, култура, начин на живот, спорт и развлечения, училищна и улична (street) среда, в контекста на европейските ценности и символи. 

Посланиците се съревновават с общо 20 участници от други търговищки училища. Най-добрите творби ще бъдат класирани от 1 до 3 място. Те ще бъдат излъчени  на градската видеостена, а авторите им ще получат награди.

И най-важното е, че докато правеха снимки из града, младшите посланици се забавляваха истински. Ето и кратко видео от този ден:

23 Април2018

Посланици на ЕП дискутираха предизвикателствата пред българското председателство на Съвета на Европа

Групата посланици на Европейския парламент към Първо СУ „Свети Седмочисленици” в Търговище дискутираха актуалните предизвикателства пред българското председателство на Съвета на ЕС. Това стана на специална среща, организирана в търговищкия офис на „Европа Директно”. На събитието присъстваха ученици от различни училища, а специален гост бе омбудсманът на Община Шумен Иван Капралов.

Основните теми се отнасяха до значимостта на страната в общата европейска карта и какво влияние може да оказва България във взимането на решения.

Младите хора имаха много въпроси към госта - за европейските измерения в ежедневието ни, за Брекзит, за реформа на институциите, за емиграция, за демографски и икономически растеж, за активно участие в демократичните процеси, политики за младежта и др.

Основният акцент в дискусията бяха изборите, които правят гражданите на Европа. Капралов сподели, че България не е малка страна и от 28-те страни членки заема 11 позиция. Капралов постави акцент върху значението на България като фактор в политиката на Европа. Според него, когато Великобритания напусне, България ще е на десето място по големина, а това не е маловажно, защото това ще ни отреди и по-голямо представителство в парламента. „А Европейският парламент е гласът на гражданите в ЕС” – каза той.

Капралов засегна и темата за Западните Балкани, които трябва да се присъединят към Евросъюза. В отговор на въпрос защо е необходимо това, омбудсманът каза: „Убеден съм, че това ще е по-добре от варианта да се „прегърнем всички славянски народи”. Аз вярвам, че ние сме част от един по-напредничав свят”.

24 Април2018

Успешно представяне на финали на IT Знайко

През последните две седмици в Пампорово (13  - 15.04.2018г.) и  в Рибарица (20  - 22.04.2018г.) се проведоха финали на Националното състезание IT Знайко. Надпреварата протече в два тура – изработване на ИТ проект в рамките на два часа и защита пред комисия. Темите бяха оповестени предварително, а състезателите сами  избраха технологиите за работа. Допуснатите ученици от Първо СУ работиха по темите „Вълшебният свят на книгите“ и „Супергерои“, като използваха програмите: MS Paint, MS Power Point с VBA, MS Excel, Movie Maker.

Резултатите на нашите ученици са изключително радващи:

 • Никол Младенова – 6 клас, грамота за отлично представяне;
 • Иван Йорданов, 6 клас - второ място;
 • Християна Калбурджиева, 8 клас - първо място екипи;
 • Петър Михайлов, 8 клас - първо място екипи.

Дарина Петрова и Фирдес Рушудова – ст. учители по ИТ

24 Април2018

Открит урок по родолюбие представиха в I СУ "Св. Седмочисленици“

Патриотичното дело ежедневно присъства в живота на I СУ "Св. Седмочисленици“. Това родолюбиво огънче се подклажда от клуба „Млади възрожденци“ с ръководител учителят по физкултура и спорт Радослав Димитров.

Поредната изява на клуба бе открит урок на тема „Велики българи“.  Учениците показаха завидни познания за изявени личности от настоящето и миналото и ги представиха като добър пример за родолюбие.

Сред представените бе и нашият съгражданин арх. Йордан Севов – малко познат сред младите хора. Оказа се, че той е участвал в проектирането на сградата на I СУ "Св. Седмочисленици“, както и на други емблематични за Търговище сгради. Той е и един от архитектите на турската столица Анкара, личен приятел на Мустафа Кемал Ататюрк и на цар Борис Трети.

Да уважат събитието дойдоха директорът на Регионалния исторически музей Магдалена Жечева, археологът Ангел Конаклиев, главният архитект на Община Търговище Дарина Димитрова, председателят на клуб „Васил Левски“ Веселин Николов, родители, колеги и приятели.

Вдъхновени от видяното, колегите на Радо от физкултурния салон, му подариха тениска с надпис „България над всичко“, а той от своя страна подари на всички участници в клуба български знамена. Трибагреник получи и колегата му Мирослав Иванов затова, че като треньор по тенис на маса прославя името на България по света.

Типично по възрожденски Радослав Димитров купува голяма част от помагалата за дейността на клуба със собствени средства.

 „Вярвам, че родолюбието се възпитава и едно от местата трябва да е училището. Ако повече учители дават по нещо от себе си вярвам, че децата ще се превърнат в достойни граждани.” – казва учителят.

Урокът по родолюбие не само припомни важни факти, но и повдигна патриотичния дух.

24 Април2018

Изключителни постижения за Първо СУ "Св.Седмочисленици" на Националната географиада

От 20 до 22.04. 2018г. в град Русе се проведе Четвъртата национална географиада. За първи път отбор от група ученици от Първо СУ "Св.Седмочисленици", проявяващи силен интерес към предмета премериха сили и участваха в надпреварата с най-добрите географи в България. Отбор "Мисионис", с ръководител ст.учител по география Румяна Радославова на Първо СУ се представи изключително достойно!

Капитан на отбора - Дариана Трифонова
и членове:

Бертан Басриев Хюсеинов
Ангел Пламенов Иванов
Ерай Кенанов Ахмедов
Кристиана Стефанова Герова
Серхан Неждет Хаджиисмаил

Първо СУ "Св.Седмочисленици" гр. Търговище зае II място за извънкласна работа в Четвъртата национална географиада за активна извънкласна дейност по география и икономика. Ангел Пламенов Иванов получи бронзов медал и зае трето място в България за най-добри знания по география в страната. Всички участници от отбора получиха сертификати и грамоти за достойното си представяне.

Българският географски фестивал - Русе 2018г. е посветен на 150 годишнината от рождението на академик Анастас Иширков - основоположник на Българската география, 100 години от основаването на Българско географско дружество и 120 години академична география в СУ "Климент Охридски". За учениците беше чест да се докоснат до светилата в географската наука.

Младите географи се срещнаха с големия пътешественик и изследовател - антарктик професор Христо Пимпирев и амбициозния и млад географ, съосновател и главен редактор на сайта Географ БГ, главен асистент в СУ " Климент Охридски" - Димитър Желев.

25 Април2018

Ученици от Търговище станаха част от програмата „Шофиране = Отговорност“

Късометражен филм за последствията от шофирането в нетрезво състояние представиха днес в Първо СУ „Св.Седмочисленици“ - Търговище. Инициатори на събитието са учениците от XI „в“ клас с класен ръководител Росица Георгиева.

„Моментът никога не е само един“ разказва историята на 22-годишния Павел. Показва истината за отговорността, която идва с получаването на шофьорска книжка и възможните последици от карането след употреба на алкохол.

Във филма участват едни от любимите актьори на младежите, начело с Александър Сано, Силвия Петкова, Силвестър Силвестров и др., а сценарият е написан от един от най-аплодираните сценаристи в България - Георги Иванов („Под прикритие“, „Революция Z”).

След прожекцията учениците се срещнаха с част от екипа на късометражния филм. Комикът Николай Станоев предразположи учениците да споделят без притеснения личния си опит и нагласи относно алкохола и начините, по които обичат да се забавляват.

Инициативата е част от световната кампания „Шофиране = Отговорност", чиято цел е да повиши информираността на младите шофьори за опасностите от това да седнат зад волана в нетрезво състояние.

23 Април2018

Представително занятие на група „Химия-11“ по проект „Твоят час“

На 23.04.2018 г. се проведе заключителното представително занятие на групата „Химия-11“ по проект „Твоят час“. Водещите Айлин и Николай запознаха гостите с проведените дейности през годината. Презентираха много интересни факти и събития, свързани с химични вещества и процеси.

Ученици от групата направиха експерименти с познати вещества, използвани в бита, опити с ефектно сменящи се цветове на разтвори, като обясниха и записаха протеклите химични процеси.

24 Април2018

Отборът по футбол 8-10 клас на I СУ "Св.Седмочисленици" се класира на финал

Отборът по футбол на I СУ 8-10 клас "Св.Седмочисленици" гр.Търговище с ръководител Мариян Хараланов се класира на финал зона Русе където ще се изправи срещу отборът на ПГ по туризъм Иван П. Павлов гр.Русе.Срещата ще се проведе на 25.04.2018г в гр.Силистра. До финала възпитаниците на I СУ "Св.Седмочисленици" достигнаха след победи над първенците на община Омуртаг с 8:0, община Попово с 3:1 и Областния първенец на гр.Разград след изпълнения на дузпи с общ резултат 7:5.

27 Април2018

Ученици бягат за знания

Бинарен урок на тема "Бягаща граматика" се проведе в Първо СУ "Св. Седмочисленици" – Търговище. Петокласниците съчетаха уменията си по физическо възпитание и спорт със знанията по български език и литература.

Пред десетки родители и учители децата превърнаха спортното игрище на училището в "кабинет" по български език. Въпроси от раздел "Части на речта" бяха поставени в балони, до които учениците стигаха чрез бягане и различни спортни упражнения. Достигнали целта, те отговаряха на въпроса. Оценяваха се бързината и верността на отговора.

Класът бе разделен на два отбора от по 11 състезатели, имаше фенклуб и мажоретки, като на всяко спортно състезание.

Интересът към подобни различни, но забавни уроци уроци е голям. Желание да се включат изявиха и ученици от други класове, което е сигурен знак, че усилията на учителите са насочени в правилната посока.

От учебната 2017-2018 година Първо СУ "Св. Седмочисленици" работи по програмата за иновативни училища. Идеята е усъвършенстване на методите на преподаване, при които учителят излиза от традиционната си роля на източник на знания, а става медиатор и консултант. От своя страна, учениците учат чрез опит, знания и преживявания.

30 Април2018

Урок по История и цивилизации -  „Абритус - един град в древния Рим“

На 26.04.2018 г учениците от V г клас на Първо СУ „Св. Седмочисленици“ участваха в урок по История и цивилизации -  „Абритус - един град в древния Рим“, проведен в Археологически комплекс и Интерактивен музей „Абритус“ в гр. Разград. Урокът е част от поредицата подобни, свързани с дейността на училището като иновативно. Подобно обучение предвижда използването на различни методи на работа , които подпомагат усвояването на учебното съдържание.  Извършената предварителна подготовка включи оформянето на съвместни екипи от ученици и родители. Всеки екип се ръководеше от учител по история и цивилизации , а като консултанти бяха поканени преподаватели по различни предмети.  Екипите носеха имена на изучавани римски императори. В хода на работата ученици и родители използваха предварително подготвени работни листи и анкетни карти, които попълниха след проучване на изложените артефакти в  съответните зали на музея. Съвместната работа на ученици, учители и родители  е един от елементите на осъществяваното иновативно обучение,в училището. Заключителният етап е свързан с изработване и представяне от всеки екип на постери и мултимедийни презентации. Урокът в музея получи положителните оценки на участниците.

30 Април2018

Нови успехи за учениците от Първо СУ"Свети Седмочисленици" на Националното състезание по история "Моята Родина" в Стара Загора.

В дистанционните кръгове на Националното състезанието по история „Моята родина“, проведени в училище през месеците ноември и февруари, учениците показаха с масовото си участие, особено в начален етап, че желаят да познават историята на своя народ. А постигнатите високи резултати, говорят за задълбочената подготовка, както на учениците, така и на техните учители и родители. Стигна се до момент, в който показателят за класиране на учениците с равен брой точки, се оказа времето за работа. Габриела Георгиева Пенева от 3 а клас  и Рад Валери Георгиев от  3 г клас ги разделиха 1 и 3 минути от златния медал на втори кръг от състезанието.

За финала на Националното състезание, проведен в Стара Загора на 28.04.2018г., се класираха 14 ученици. Явиха се 13. Участниците трябваше да покажат познания и за местната история, обединени в 5 въпроса. С упорития труд на ученици, учители и родители, се постигнаха високите отличия:

Равносметката:  2 златни, 4 сребърни, 2 бронзови медала и 2 купи – първо и второ място от близо 250 участници.

Златни медали и купи за:

1. Божидар Радославов Иванов, ученик - 2 клас

2. Никола Лонг Чан - 4 клас.

Сребърни медали:

1. Михаела Николаева Станимирова – 2 клас

2. Мелда Наз Метинова Зекериева – 3 клас

3. Александър Петров Петров – 3 клас

4. Георги Красимиров Георгиев  – 3 клас

Бронзови медали:

1. Александра Мирославова Стоянова – 3 клас

2. Атила Шенолов Османов – 3 клас

Поздравления за учениците и техните учители:

Марийка Трифонова, Ася Трендафилова, Албена Радославова, Павлина Малчева, Мими Събева, Росица станкова.

01 Май2018

ІІ фаза на Национално ученическо състезание „Посланици на здравето”

На 30.04.2018 г. учениците от XI в клас проведоха в конферентната зала на I СУ заключителната дейност от ІІ фаза на Националното ученическо състезание „Посланици на здравето”, чиято цел е да бъдат мотивирани младите хора да живеят здравословно, без зависимост от алкохола и цигарите.     

На събитието присъстваха много учители и ученици. Важен гост бе Миглена Иванова от РЗИ  - Търговище, отдел  „Профилактика на болестите и промоция на здравето”, която е една от партньорите по проекта „Живот без зависимости”, с който учениците участват в състезанието.

Гостите на събитието се забавляваха с показаните скечове, с „модното ревю” на цигарени кутии със зловещи надписи, с разбиването на пинятата-цигара, в която имаше лакомства и дребни ученически пособия. Присъстващите бяха запознати чрез презентация със снимки с цялостната дейност по проекта, в която бяха включени и ученици от Б-паралелките от VІІІ до ХІІ класове. Сред по-интересните  дейности бе срещата с гости от фондация „Перно Рикар”–България, които организират образователния модул „Шофиране = Отговорност“, насочен срещу употребата на алкохол от лица под 18-годишна възраст, в която участваха актрисата Радина Василева и комикът Николай Станоев; срещата с Миглена Иванова, на която бяха представени мнения на лекари, специалисти по белодробни и сърдечно-съдови болести, както и на активни и пасивни пушачи, в ученическа възраст; проведените анкети, проучващи нагласата на учениците към алкохола и цигарите и употребата им в ученическа възраст; двуетапното измерване на количеството въглероден оксид в издишан въздух от ученици в различни възрасти; конкурсът за рисунка на тема „Не на цигарите и алкохола”, като на най-добрите бяха връчени грамоти и предметни награди.

02 Май2018

Изложба от рисунки на децата от група по интереси „Шарени пръсти”

На 27.04.2018г. във фоайето на ІСУ”Свети Седмочисленици”, децата от група по интереси „Шарени пръсти” по проект „Твоят час” подредиха изложба от рисунки.

Малките художници показаха  осъществени собствени идеи и нови техники на изобразяване. Цветя, любими  приказни герои  и весели детски игри в картините създадоха много настроение и впечатлиха всички, които разгледаха изложбата.

Емилия Александрова

08 Май2018

ПОКАНА

08 Май2018

Неда Антонова гост на представителната изява на клуб „Слово“

Писателят Неда Антонова беше специален гост на представителната изява на клуб „Слово“ към Първо СУ „Свети Седмочисленици”. Повод за това стана книгата й „Царица Елеонора Българска”, с която беше свързана и темата на занятието, водено от ръководителя на клуба Керанка Петкова.

Учениците, добре запознати с документалния роман, бяха подготвили няколко теми.  В тях представяха различните гледни точки на героите, които разказват за „коронования ангел на България”. Същевременно споделиха и своите разсъждения върху динамичния образ на царицата и как той е изграден от трите героини.

Неда Антонова изслуша всички презентации и изрази удовлетворение, че младите хора умеят да вникват така дълбоко в разсъжденията си. Тя каза, че участниците в клуба умело боравят с езика, за което ги поздрави.

След това разказа накратко с какви перипетии се е сблъскала докато пише книгата. Набързо пропътува няколко хиляди километра до Германия и Русия, откъдето всъщност набавила информация за Елеонора. „Това е една от най-важните фигури в историята ни, а за нея е оставен ред и половина текст” – сподели авторът. С вълнение тя разказа за участието на Царицата във войните редом до обикновени сестри във военно-полевите болници. Учениците се впечатлиха и от разказа за това как Елеонора продала личните си бижута, за да спаси Боянската църква. Неда Антонова сподели и други подробности, както и припомни различни факти от творбата си.

След словото й учениците от клуба изразиха мнение, че в книгата за Царицата няма дребни и незначителни неща. После дойде ред за въпроси и се оформи кратка дискусия.

В края на тази вълнуваща среща Неда Антонова подари на училищната библиотека екземпляр от книгата. Тя препоръча на младите хора да се запознават първо с българските автори и да търсят книги свързани със страната, а след това да изучават света.

09 Май2018

Представителна изява на учениците от кръжок „Млад предприемач“

На 08.05.2018 година второкласниците от кръжок „Млад предприемач“ по проект „Твоят час“ имаха представителна изява. Учениците работиха по програмата „Нашето семейство“ на Джуниър Ачийвмънт. С желание те разказаха пред родителите си за своите семейства, техните нужди и желания, професиите им.

В края на изявата малките предприемачи получиха своите Сертификати за постижение и лакомства от родителите.

Стела Вълчева

09 Май2018

Малките градинари от III а клас

Какво по- хубаво от това да отгледаме храната си сами! В това се убедиха децата от III а клас. В началото на пролетта те засяха не само малки семенца от доматчета, а и своите надежди.  Надеждата, че могат да се справят сами с едно ново предизвикателство- да отгледат тези растения и да се насладят на вкусните зеленчуци.   Всеки ден те изследваха, поливаха и се радваха на своите растения. Сега доматите вече са големи и са отрупани с цвят. Те отпътуваха към градините на своите малки собственици. А при такива грижовни и всеотдайни стопани със сигурност реколтата ще е голяма!

Любомира Долапчиева

09 Май2018

Ученици от Първо СУ отбелязаха Деня на Европа

Десетки балони с цвета на европейския флаг полетяха в небето над Търговище под звуците на „Одата на радостта“. По този начин учениците и учителите от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ отбелязаха Деня на Европа. Инициативата е на младшите посланици на Европейския парламент и е в съзвучие с националните чествания на празника.

В голямото междучасие младите хора събраха съучениците си в двора на училището. Посланиците бяха подготвили анкета, в която провериха познанията на връстниците си за правата им като европейски граждани. Заформиха се кратки дискусии по темата и младежите изразиха надеждата си за едно по-добро бъдеще.

Във връзка с днешния празник ръководството на училището прие идеята на младшите посланици звънецът за началото на всеки час да са първите акорди от химна на Обединена Европа.

Личния си поздрав посланиците отправиха по училищната радиоуредба и призоваха за участие в празничните инициативи.

10 Май2018

Йовковата „Боряна“ оживя на сцената на Младежкия дом в Търговище

Класическата творба „Боряна“ оживя на сцената на Младежкия дом в Търговище. Историята на Йовковата героиня разказаха учениците от театралния кръжок към Първо СУ „Св.Седмочисленици“ с ръководител Иван Иванов.

Стотици зрители дойдоха да гледат премиерното представление и   вдъхновени от завладяващата игра, отрупаха младите актьори с цветя и бурни аплодисменти. Режисьорът Иван Иванов благодари от сцената и каза:

"Вие сте страхотна публика, привилегия е да играем за вас!".

Той допълни, че работят по пиесата от октомври миналата година и че крайният резултат е плод на обединените усилия на колегите му Силвия Малинова, Гергана Радева, Меглена Терзиева.

Блестяща актьорска игра даде и актьорският състав: Калин Зафиров, Петър Георгиев, Никола Наков, Ивана Василева, Айсу Мехмедова, Даниел Илиев, Елинор Георгиева, Ерсин Алишев, Калина Савова, Нихал Сюлейманова и Серхан Хаджиисмаил.

Зрителите имаха възможност да видят и танцьорите от групата за народни танци към Първо СУ „Св.Седмочисленици“ с ръководител Валентина Иванова.

11 Май2018

Розите на България в Първо СУ „Свети Седмочисленици“

Днешният ден в Първо СУ „Свети Седмочисленици“ гр. Търговище започна с празнично хоро на около 1200 ученици, учители и родители под звуците на „Празнична сюита“, изпълнение на оркестъра за народна музика  на БНР, ансамбъл „Тракия“ и хор „Космически глас“. Коридорите и фоайетата на училището се изпълниха с много музика, усмивки и настроение, носещо родолюбиви чувства.  По този начин училището се включи в инициативата на МОН „Розите на България“ по повод 11 май – ден на Светите братя Кирил и Методий, която цели да привлече вниманието към българските азбука, култура, език и традиции. На този празник беше посветена и представената преди 2 дни постановка на театралния клуб към  училището по мотиви на „Боряна“ от Й. Йордан Йовков. Така търговищкото училище достойно се включи в родолюбивата инициатива, в която участват хиляди българи в над 25 държави по света.

13 Май2018

Първи рожден ден на Scratch в училище

Учениците от клубовете « Визуално програмиране със Scratch“ и « Визуално програмиране със Scratch 2“ по проект „Твоят час“ Ви канят  на празник по случай рождения ден на Скрач-котката и Световния ден на Scratch на 16.05 от 9.00  до 11.00 часа пред стая 206. Те ще Ви запознаят с най-популярния кoмпютъpен eзиĸ за деца. Ще Ви предизвикат да измислите кратка история и след това ще я  превърнете в Scratch анимация.

Едновременно с това във фоайе Европа, в училището ни,  ще можете  да видите  видео с проекти изработени  от  учениците през  годината.

Заповядайте на нашия празник!

15 Май2018

Група за народни танци "Хороводец" - VI клас на сцената на Национален фолклорен конкурс "Заблеяло ми агънце" - 2018

На 12.05.2018 танцьорите от Група за народни танци "Хороводец" - VI клас се представиха на сцената на Национален фолклорен конкурс "Заблеяло ми агънце" - 2018, който се провежда едновременно с Национален събор на овцевъдите край Петропавловския манастир. Участието бе дебют за момичетата на фолклорен конкурс и те отново се представиха прекрасно и получиха "Грамота за участие и отлично представяне" и поздравленията на организаторите.

 

15 Май2018

Абитуриенти от Първо СУ „Свети Седмочисленици”замениха костюмите с тениски

Абитуриентите от Първо СУ „Свети Седмочисленици” в Търговище подкрепиха инициативата „С тениска на бала”. На церемонията по изпращането днес, в двора на училището, 64 зрелостници, от общо 82, замениха изисканите костюми с тениски, като по този начин изразиха подкрепата си за деца, лишени от родителски грижи. Момчетата и момичетата дариха средства и получиха тениски, с които дойдоха на събитието.

„Днес училищният звънец бие малко по-различно. Той е последен за Випуск 2018. Поредният незабравим, със собствен облик, достоен випуск на Гимназията. Изминахте успешно дългия път на училищните години, важния път на познанието и на личностното изграждане” – обърна се към зрелостниците директорът Севдалина Зафирова. „Водени от своята любознателност и стремежи, подкрепяни от своите учители, вдъхновявани от безкрайните училищни възможности и предизвикателства вие извървяхте дълъг път. Нека късметът бъде винаги с вас!”

По време на церемонията беше връчен и призът „Най-достоен следовник на Светите Седмочисленици”. Той е в памет на Николай Димитров, възпитаник на Първо СУ. Връчва се за шеста поредна година, а победителят, освен добър успех, трябва да демонстрира и нравствени качества.  Тазгодишният лауреат е Калин Зафиров от 12 Б клас.

„Наградата е не само признание, но Ви задължава много” – обърна се бащата на Николай Димитров към Калин – „Да следвате своята природа, да не си позволявате отклонение от нравствените си добродетели, да бъдете себе си.”

От Великотърновския университет връчиха бронзов медал на Славена Григорова от 12 А клас. Тя постигна трети резултат в Националния математическия турнир, организиран от висшето училище. Наградата връчи Паскал Пиперков от факултета по математика и информатика във ВТУ.

Оригинален поздрав към завършващите направиха учениците от 5 „В” клас, които подготвиха пърформънс с  учителя си по рисуване Силвия Малинова. С портрети на седмината светци, те изобразиха специална конфигурация. Тя представляваше слънце със седем лъча, който символизират Светите Седмочисленици.

Празникът завърши с изпълнение на групата за народни танци „Хороводец” към училището с ръководител Валентина Иванова.

15 Май2018

Призово място на национален кръг на състезанието по английски език Kangaroo Global Linguistics 2018

Ученикът от 5г клас на Първо СУ Пламен Димитров спечели призово 3-то място на националния кръг на състезанието по английски език Kangaroo Global Linguistics 2018, организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Призът, заедно със златен медал и безплатен ваучер за техника, бе връчен на медалиста на Националната конференция на учителите по английски език Cambridge Day, която се проведе в събота, 12 май 2018, в хотел „Маринела“ София. Събитието, организирано от Издателство Клет България, бе открито с приветствена реч на посланик Ема Томпсън. Церемонията по награждаването на учениците – заедно с интервюто, дадено от младия победител можете да гледате по БНТ в предаването „Денят с култура“. Училището и преподавателят на Пламен, госпожа Мария Атанасова, също получиха грамоти за призови постижения.

https://video.bnt.bg/bg/a/den-na-keymbridzh

https://www.facebook.com/CambridgeSchoolsAssociationBulgaria/?hc_ref=ARSpjxbDttZHJyQ9Oz0kOcTkoIO_RXpZLouI8_FOJQ3NAbsqUFcGBrHis_3wKzmF49U&fref=nf

16 Май2018

Висока оценка за работата на природоматематиците от Първо СУ "Св.Седмочисленици"

На 15. май 2018 г. се състоя церемонията по награждаване на участниците в Турнира за купата на декана на Факултета по математика и информатика на Шуменския университет. В ученическото състезание със свои мултимедийни проекти се включиха петима гимназисти от Първо СУ „Св. Седмочисленици“, гр. Търговище. Подготовката на техните разработки, отнела месеци, се провеждаше в рамките на проект „Твоят час“.

Висока оценка за работата на нашите възпитаници дадоха организаторите. Екипът в състав Елинор Георгиева и Елис Хамза от IXа клас бе удостоен със златни медали и спечели купата на декана. Проектът на Християна Калбурджиева и Петър Михайлов от VIIIа клас им донесе третото място и бронзовите медали. Наталия Сиракова от Xа клас получи сертификат за успешно представяне в турнира. Сертификат бе връчен и на ръководителя на природоматематиците от Първа гимназия – г-жа Фирдес Рушудова.

 

16 Май2018

На вниманието на зрелостниците!

На 17 или 18.05.2018г. (четвъртък и петък) от 9.00ч. до 12.00ч. зрелостниците могат да получат служебните бележки за явяване на ДЗИ - майска сесия при техническия сътрудник Анета Дросева.

Ръководството на Първо СУ

11 Май2018

Призьори в конкурса за фоторазказ на тема „Търговище днЕС“ от I СУ „Св. Седмочисленици“

Приключи конкурса за фоторазказ на тема „Търговище днЕС“. В периода от 13 април до 7 май всеки потребител на уебсайта на Община Търговище можеше да даде своя вот за предпочитания от него фоторазказ.

Във възрастовата група от IX до XII клас и тримата призьори са ученици в I СУ „Св. Седмочисленици“. Победител, с 4700 гласа, е Калин Зафиров от 12 „б“ клас. На второ място е Йоскан Мехмедов от IX "a" клас със своя фороразказ "Между зимата и пролетта" .

17 Май2018

Ученици от Първо СУ „Свети Седмочисленици” окупираха библиотеката

Иновативен урок по литература проведоха петокласниците от Първо СУ „Свети Седмочисленици”.  В регионалната библиотека „Петър Стъпов”, под формата на игра, учениците се запознаха с редица произведения. Урокът беше част от библиотечната седмица, която тази година минава под надслов „Достойно бъдеще за българските библиотеки”.

Детският отдел на културната институция се превърна в класна стая. В рамките на две минути всеки ученик имаше възможност да си избере книга. След това книгите бяха разменени. Разделени на групи петокласниците имаха 15 минути да прочетат откъс от произведението, който по-късно коментираха със съучениците си. Разсъждаваха и споделяха мнения за това впечатлил ли ги е, биха ли прочели книгата докрай и защо.

„ Идеята е всеки ученик да прочете нещо ново и различно, да се поддържа интереса на децата към книгата и четенето. Освен това да опознаят библиотеката, като институцията, която ще им е полезна и в бъдеще“, обясни учителят по български език Анета Милева. „Това беше опит да провокираме ученическото  мислене и  въображение в нова, непозната среда. Както и да излезем от традиционното преподаване в класната стая“ - уточни тя.

В края на часа учениците изписаха върху балони избрани цитати и ги пуснаха да отлетят като своеобразни послания.

„Идеята е чудесна. По интересен и адаптиран за децата начин те се приобщиха към четенето, към книгата и към библиотеката” – каза след събитието Росица Куцарова, директор на институцията. Тя изненада всички деца като им подари безплатни читателски карти.

Това не беше единственият жест към малките посетители. Дванадесетокласниците Никола Николов, Калин Зафиров и Георги Емилов, които са актьори в театралния клуб към Първо СУ ги развеселиха с пародиен етюд от „Ромео и Жулиета”. След това Никола представи монолог от същото произведение на английски език.

20 Май2018

Споделяне на добри практики между доброволчески клубове

На 18.05.2018г. в местността Барите се проведе работна среща на доброволчески клубове от Първо СУ "Св.Седмочисленици" гр.Търговище и СУ "В.Левски" от град Вълчи Дол, област Варна.

Срещата е част от дейностите от плановете на двете училища по проект "Училището - център на общността". Времевият обхват на проекта е 2017-2018 година и е към своя край. 

Модератор на събитието беше Диана Янакиева от Клуб на НСО гр.Търговище. 

След въвеждащите игри за опознаване и представяне на доброволците, всеки от клубовете разказа за дейностите, свързани с доброволчество и благотворителност в своето училище. Доброволците обмениха идеи за нови изяви, завързаха се нови приятелства.

Срещата приключи с идеи за нови срещи и съвместни дейности.

18 Май2018

Евродепутатът Андрей Ковачев се срещна с ученици в Първо СУ

Евродепутатът и член на Председателството на ЕП Андрей Ковачев се срещна с ученици от Първо СУ "Свети Седмочисленици" в Търговище. Той проведе дискусия с младите хора, а основните теми бяха свързани с ролята на Европейския парламент, възможните сценарии за бъдещето на ЕС и мястото на младите хора в Европейския съюз. Срещата премина при силен интерес и множество задавани въпроси в препълнена зала.

Групата посланици на ЕП в училището организира анкета за смисъла от гласуването в изборите за европейски парламент. Резултатите от допитването показаха, че 90 % от анкетираните смятат, че изборите са важни. Андрей Ковачев обобщи, че българите трябва да участват в евровота "защото не са безгласни букви".

Гостът дари книги, свързани с Македония, които ще останат в училищната библиотека.

В знак на уважение и благодарност, учениците поднесоха специално изработено от тях пано със символите на България и Европейския съюз.

Визитата беше част от Програмата за училища посланици на Европейския парламент, на която Ковачев е основен инициатор. Целта на Програмата е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация.

22 Май2018

На вниманието на родителите на седмокласниците!

Уважаеми родители на седмокласници,

На 28 май от 13.00 часа на площада пред Драматичен театър Търговище ще се проведе Панорама на професионалното образование, организирана от РУО Търговище. На форума ще презентират осемте професионални училища от областта, като целта е кандидат-гимназистите да направят информиран избор за бъдещата си професия. За целта ние трябва да създадем организация за участие на седмокласниците в мероприятието. В изпълнение на чл.15 от Наредба №10 за дейностите, ние се нуждаем от вашето съгласие за участие на учениците. След приключване на Панорамата учениците ще се приберат самостоятелно. На 23 май, след изпита учениците ще получат декларациите. Молим ви да ги попълните и да ги изпратите по децата на 28 май.


IСУ"Свети Седмочисленици"

Търговище

24 Май2018

Първо СУ „Свети Седмочисленици” отбелязва 24 май

Учиеници и учители от Първо СУ “Свети Седмочисленици” се включиха в празничното шествие по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Многобройната група се вля в общия поток от учители, ученици и представители на културните институции в Търговище.

Тази година изпращаме 86 абитуриенти, които правят първа стъпка към следващия етап на образованието си.

По-късно днес, в 18.30 часа, те ще се включат в дефилето на зрелостниците от випуск 2018 г. на площад „Свобода“ и ще преминат тържествено по червения килим пред Общината.

30 Май2018

Зумба-междучасие

Урок по Зумба на открито се състоя днес в двора на Първо СУ „Свети Седмочисленици”. В голямото междучасие енергични латиноритми превзеха двора на училището и поеха десетките ученици, излезли да разнообразят учебния ден. 

Събитието организира ръководството на училището със съдействието на спортен клуб Киарра. 

Доброто настроение се настани удобно в децата и изписа на лицата им усмивки. Те споделиха, че е било много забавно и искат пак. Така заредени с положителни емоции се върнаха в клас готови да усвояват нови знания.

30 Май2018

Урок за професиите

Каква професия да избера?  Този въпрос си зададоха учениците от III а и III д клас в края на учебната година. За да могат по- лесно да достигнат до отговора им помогна консултантът по кариерно ориентиране от ЦПЛР- ОДК гр. Търговище Пенка Колчевска.  Тя представи по много интересен начин на децата какво да очакват от различните професии и да се замислят още от сега колко е важно да учат редовно, за да постигнат целите си в бъдеще.  Кратко филмче им помогна да чуят мнения и коментари на техни връстници. Освен, че показаха много знания, учениците научиха и любопитни факти като например, че в България има над 5400 различни професии... Ето така един учебен час мотивира децата да се замислят за бъдещето и за техните възможности.

01 Юни2018

Психично здраве и зависимости

Психично здраве и зависимости бе темата, по която работиха учениците от 8-мите класове на I СУ в сътрудничество с Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно - информационния център - гр. Търговище.

С любознателните и инициативни млади хора се срещнаха и обучаваха група специалисти с главен лектор Маринела Недялкова.

Целта на съвместната инициатива бе, чрез успешно взаимодействие с тези институции, учениците да получат информация от първоизточника, по – богата и разнообразна от урочните единици.

При изключителен интерес тинейджърите преминаха сбит курс относно същността на психичното здраве, механизмите за изграждане на зависимости, видовете зависимости и как да не се поддадат и да станат тяхна жертва.

30 Май2018

Журналисти в училище

Как да разпознаваме фалшивите новини? Как журналистите избират темите, по които работят? Има ли медийна война? Как се прави репортаж? Колко рано се става? Кой се грижи за облеклото на водещите? Как репортерът сдържа емоцията си? Тези и още много други въпроси отправиха десетокласниците от Първо СУ „Св. Седмочисленици” към журналиста от БТВ Мария Савкова. Тя е сред най-лъчезарните и доказани професионалисти в репортерския състав на националната медия.

Срещата им бе част от националната инициатива „Ученици питат- журналисти отговарят“ на фондация „Работилница за граждански инициативи” към фонд „Валя Крушкина”.

Тема на разговора бяха фалшивите новини, вредата от тях и ненужната наивност на потребителите. Учениците се запознаха с конкретни примери и получиха съвети как да се предпазват от подвеждащите вести.

За десетокласниците, на които предстои да вземат своите важни решения в професионалното ориентиране, срещата беше и полезна, и приятна, и вдъхновяваща, защото репортерът сподели опита си как да отстояват решенията си и как да степенуват ценностните си приоритети.

Срещата завърши с уговорка Мария Савкова да съдейства на желаещите да се запознаят с телевизията, с новинарските екипи и процесите в нюзрума на БТВ. А сърдечната раздяла вещае нови следващи срещи.

Инициативата започва преди няколко години, а целта е журналисти от водещи медии да информират подрастващите и да ги подпомагат в избора на професия, да популяризират сред младите хора потребността от социална активност и отношение към проблемите на деня.

04 Юни2018

Десет участници от I СУ – десет наградени в Турнир „Техно-свят“

С десет награди се завърнаха десетте ученици от Първа гимназия, взели участие в пилотното издание на Турнир по Информационни технологии „Техно-свят“ на 02.06.2018 г. в Санитарно-оздравителен комплекс „Камчия“. Турнирът е организиран от Частно средно училище „Юрий Гагарин“. Пет училища, сред които и Първо СУ „Свети Седмочисленици“, бяха поканени за пилотния формат. Преподавателите от училището-организатор възнамеряват през следващата учебна година състезанието да придобие национален мащаб.

Състезателите защитиха пред комисия проектите си. Оценяването се извърши по предварително зададени критерии, като освен техническа сложност важно беше и умението за представяне пред публика. С призови места в съответните възрастови групи от Първа гимназия са отличени:

 1. Иван Иванов Йорданов, 6 клас – първо място в категория „Компютърна презентация“
 2. Никол Иванова Младенова, 6 клас – второ място в категория „Компютърна презентация“
 3. Никола Георгиев Райков, 6 клас – трето място в категория „Компютърна презентация“
 4. Християна Бориславова Калбурджиева, 8 клас екип - първо място в категория „Компютърна презентация“
 5. Петър Любомиров Михайлов, 8 клас екип - първо място в категория „Компютърна презентация“
 6. Елинор Георгиева Георгиева, 9 клас – първо място в категория „Мултимедийни клипове“
 7. Йоскан Шенолов Мехмедов, 9 клас – първо място в категория „Софтуерни приложения“
 8. Александра Огнянова Александрова, 9 клас екип – първо място в категория „Компютърна презентация“
 9. Нихал Ниязиева Сюлейманова,9 клас екип – първо място в категория „Компютърна презентация“
 10. Наталия Емилова Сиракова, 10 клас – първо място в категория „Компютърна презентация“

Ръководителите на учениците - Дарина Петрова и Фирдес Рушудова, бяха удостоени с грамоти.

Ето какво споделиха децата за ползите от включването им в този форум:

Никол: „Бяхме възнаградени за усърдието си през годината.“

 

Йоскан: „Създадохме нови приятелства с връстници, с които имаме сходни интереси.“

Александра: „Интересно и резвлекателно беше посещението в СОК Камчия и ЧСУ „Юрий Гагарин“.“

Наталия: „Впечатлена съм от посещението в Планетариума.“

Петър: „Създадох нови приятелства.“

Нихал: „Видях интересни проекти и направих съпоставка.“

Никола: „Запознах се с условията на обучение в частното училище Юрий Гагарин.“

Иван: „Изградих полезни контакти.“

Християна: „Завърнах се отново на едно от любимите  ми места – СОК Камчия.“

Елинор: „Имах възможността да изявя знанията и уменията си .“

Предвид резултатите от участията на гимназистите в различни състезания и впечатленията, които споделят, сме изключително вдъхновени да продължаваме да работим в това темпо.

Дарина Петрова и Фирдес Рушудова – старши учители по ИТ

05 Юни2018

Страхотно представяне на отбора по тенис на маса на Първо СУ на финалите на Ученическите игри

Вицешампиони и сребърен медал при момчетата 5-7 клас завоюва отбора на Първо СУ "Свети Седмочисленици"  на финалите на Ученическите игри 2018.

Първенството се проведе от 31.05 до 3.06.2018 година в град Разград, с участието на десетте най-добри отбори по тенис на маса в България.

Отборът на момчетата в състав Иван Маринов - 7в клас, Антоан Антонов - 7г клас, Стефан Стефанов - 6б клас, Ерай Ахмедов - 6б клас и Михаил Банков - 6б клас, спечели всички срещи от предварителната група по категоричен начин. Показа воля и характер, желание за победа и извоюва първо място в групата.

На полуфинал тенисистите победиха отбора от град Ардино с убедителното 4:0, но на финала след равностойна игра отсъпиха на отбора на град Панагюрище.

В индивидуалния турнир отлично се представиха:

Стефан Стефанов - бронзов медал и III място;

Иван Маринов - IV място;

Антоан Антонов - V място.

Браво момчета!

07 Юни2018

Първо СУ „Св.Седмочисленици“ се включи в Европейската седмица на спорта MOVE Week

Първо СУ „Св.Седмочисленици“ се включи в шестото издание на Европейската седмица на спорта MOVE Week. Над 500 ученици на различна възраст участваха в редица спортни прояви – състезания, междусекторни партньорства с местни спортни клубове и организиране на обществени събития. В инициативите се включиха учители, родители, и ученици от други училища.

Европейската седмица за спорт вдъхнови учениците да бъдат креативни и да намерят нови начини за физическа активност.

Четвъртокласниците демонстрираха футболни умения. Втори и трети клас играха на народна топка, а за останалите ученици от начален етап учителите по физкултура организираха състезание Лъвски скок - децата се надпреварваха в скок на дължина. В сряда спортен клуб Киарра направиха демонстрация по Зумба и Джъмпинг фит.

Европейската седмица на физическата активност и спорта - MOVE Week, е част от кампанията NowWeMOVE на Международната асоциация за спорт и култура (ISCA).  Тя дава възможност на всеки да бъде активен, без значение от възрастта, пола, физическите възможности и социалния статус.

Тазгодишното издание на MOVE Week се проведе в дните от 28 май до 4 юни. Чрез събитията, учениците от Първо СУ опитаха различни видове спорт и физическа активност и избраха най-подходящата за своите нужди.

08 Юни2018

Първо СУ сред отличниците в програма на Европейския парламент

Първо СУ „Св.Седмочисленици“ притежава най-добре уредения еврокът от повечето училища в България. Това мнение изрази г-жа Красимира Василева по време на посещението си в Търговище. Тя е председател на Националната асоциация на българските европейски клубове (НАБЕК) и дойде да направи мониторинг за изпълнение на Програмата за училища посланици на Европейския парламент.

Василева остана очарована от работата на посланиците и създадените от тях добри партньорства с местния център Европа Директно, с Областния информационен център, с местната власт и с други училища от региона на Търговище.

Василева получи обратна връзка за полезността на учебните помагала и в свободен разговор с посланиците научи повече за работата на училището по европейски проекти.

24 Май2018

Висока и заслужена награда

В навечерието на най-светлия празник в националния календар – Деня на славянската писменост и на българската култура, в Драматичен театър Търговище се състоя тържественото награждаване на всички деятели на културата и образованието в община Търговище, допринесли за нейното развитие и постигнали високи резултати в своята област. Първо СУ „Св. Седмочисленици” за пореден път беше отличено заслужено високо за проявения професионализъм и високите си постижения. Най-основателната причина за това признание е, че училището е обявено за иновативно след сериозни наблюдения и прояви. Наградата получи Директорът Севдалина Зафирова, която сподели, че за нас това е голяма чест и висока отговорност.

Сред наградените в хуманитарната област беше ст. учител Румяна Радославова – преподавател по география и икономика, която е доказан професионалист с множество високи постижения на областно и национално равнище.

08 Юни2018

Признание към приноса за подобряване на образователната среда и повишаване имиджа на училището

На 06.06.2018 г се състоя връчване на наградите и грамотите, с които са отличени учениците и учителите от Първо СУ „Св. Седмочисленици” в гр. Търговище. Признание получиха всички, които с труда, постоянството и таланта си са показали много високи резултати на областно и национално равнище в различни научни дисциплини – олимпиади, конкурси и състезания. Директорът на училището изрази радостта и задоволството си от постиженията на малките и големите ученици, както и на преподавателите, без чиято подкрепа децата трудно биха постигнали високите си постижения. Наградени бяха:

Ученици:

 • Никола Лонг Чан – IV в клас
 • Пламен Гичев Димитров – V г клас
 • Свилена Димитрова Захариева – VI в клас
 • Иван Йорданов Иванов – VI б клас
 • Ралица Валентинова Добрева – VII г клас
 • Дариана Николаева Трифонова – X г клас
 • Гергана Радославова Пейчева – XI клас

Преподаватели:

 • ст. учител Емилия Александрова
 • ст. учител Павлина Малчева
 • учител Милена Димитрова
 • гл. учител Керанка Петкова

Наградените получиха грамоти и предметни награди, осигурени от книжарница „Хеликон”.

11 Юни2018

Заместник-министър покани на гости ученици от Търговище

Ученици от Първо СУ "Св.Седмочисленици" гостуваха в Народното събрание и в Министерство на външните работи. Мероприятието беше заключително за годината по дейностите на младшите посланици на ЕП.

20-те младежи присъстваха на петъчния парламентарен контрол по покана на народния представител Венка Стоянова, която пое разходите по пътуването им.

Учениците се запознаха със законодателната дейност, със същността на работата на депутатите и с историята на институцията. По време на обиколката  из кулоарите на Народното събрание те успяха да впечатлят зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев, който ги покани на гости във ведомството. Пред младшите посланици той подчерта, че министерството има изключително важна роля за българската държавност.

"Това е мястото, на което се взимат много важни външнополитически решения, с които се защитават интересите на България. Подхождайте отговорно към личните си ангажименти, защото ще дойде времето, в което държавата ще разчита на вас", изтъкна Георг Георгиев пред учениците.

Посещението в българския парламент обаче не е крайната цел на младежите.

„Голямата награда за дейността ни, ако се справим с конкуренцията, ще е посещение в Европейския парламент в Брюксел“, очерта плановете ръководителят на групата и старши посланик на Европейския парламент Анета Милева.

Първо СУ „Св.Седмочисленици“ е сред 20-те учебни заведения в България, които са част от Програмата за училища - посланици на Европейския парламент. Тя насърчава информираността за Европа и европейската парламентарна демокрация сред младите граждани в целия ЕС. Разяснява на младите хора в гимназиалния етап правата им като европейски граждани, запознава ги с работата на евродепутатите, дава им идеи как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в ЕС.

От ноември младшите посланици от Търговище са провели над 30 инициативи, а през учебната година химнът на Европа заменя училищния звънец. Срещат подкрепата на съучениците си, на учителите и на директора Севдалина Зафирова.

11 Юни2018

Честито на всички зрелостници!

Всички зрелостници от Първо СУ "Св.Седмочисленици" се явиха на ДЗИ сесия май-юни 2018 и се дипломираха успешно, със среден успех от двете матури 5,17.

Тържественото връчване на дипломите ще бъде на 15.06.2018г. от 11.00 часа в Актовата зала на училището.

12 Юни2018

„Ролята на родителите за повишаване мотивацията на учениците“

На 12.06.2018г. в Първо СУ „Св.Седмочисленици“ се проведе интерактивно обучение – училище за родители на ученици от 5 клас на тема „Ролята на родителите за повишаване мотивацията на учениците“.

Лектор на сесията беше г-жа Диана Якимова – представител на Клуба на НСО в гр.Търговище.

Родителите обсъдиха какво е „успешен човек“ и каква е тяхната роля в процеса на изграждане на собствените им деца като успешни хора. Споделиха мнения и опит във възпитанието на децата. Получиха ценни съвети от г-жа Якимова как да подхождат в определени важни моменти от изграждането на техните деца като личности.

Срещата с родителите се проведе по плана за изпълнение на дейности по проект „Иновативно училище“.

14 Юни2018

Ученици от Първо СУ „Св. Седмочисленици” с награди от конкурс по случай 26 юни – Световен ден за борба с наркоманиите

Възпитаници от прогимназиален и гимназиален етап на обучение в Първо СУ  се включиха активно и заслужено спечелиха призови места в конкурси за рисунка, есе и мултимедийна презентация по повод 26 юни – Световен ден за борба с наркоманиите. Конкурсът бе обявен от Общински съвет по наркотични вещества – гр. Търговище. Награждаването се осъществи на 13.07.2018 г. в зала 74 на Община Търговище. Журито, оценявало творбите, включва местни специалисти по информационни технологии, изобразително изкуство и български език. Ето и имената на победителите:

Конкурс „ Наркотикът – фалшивото щастие”

 • Жанет Галинова Ганева 8в клас –  първо място за рисунка във възрастова група 5 – 8 клас
 • Алев Молкоч 6а клас – първо място за мултимедийна презентация във възрастова група 5 – 8 клас
 • Николета Марианова Иванова 10в клас – първо място за мултимедийна презентация във възрастова група 9 – 12 клас

Конкурс „ Алкохолът – враг на човечеството”

 • Ния Милева 6а клас  - второ място за мултимедийна презентация във възрастова група 5 – 8 клас

Признание за участие получиха още: Наталия Гергова 6а клас, Елиф Еюб 6а клас, Александра Александрова 9а клас, Юмийхан Кязимов 10в клас, Мелиса Кючукова 10в клас.

Грамотите и наградите бяха връчени от усмихнатия и всеотдаен екип на Общински съвет по наркотични вещества – Търговище с пожелание за незабравимо лято.

Г. Гатева

01 Юни2018

"Пътешествие в Африка"

На 30 май 2018 година учениците от 5 "г" клас на Първо СУ "Св. Седмочисленици" град Търговище извършиха мислено пътешествие из континента Африка. Те участваха в открит урок по география и икономика на тема "Пътешествие в Африка". Предварителната им подготовка беше да изработят кръстословици в училищната платформа Мудъл, обхващащи изучаваните компоненти на континента. Създадоха 8 кръстословици, които са разпечатани в книжка. Бяха разделени на 5 отбора - Египет, Мароко, Мадагаскар, РЮА и Нигерия. Предварително отборно изготвиха презентации включващи типични представители на растителния и животинския свят, както и интересни забележителности за всяка страна. Урокът започна с решаване на една от кръстословиците, за време, сред което журито в състав госпожа Румяна Радославова и две ученички от гимназиален етап оцениха тяхната работа, а друга ученичка отбелязваше точките на таблото за резултати. Във вторият етап от урока трябваше да направят характеристика на държавата представител на техния отбор. За време те попълваха работни листи, след което представиха страната си. Журито отново преценяваше тяхната работа. Критериите бяха време и точна формулировка. Учениците останаха впечатлени и в същото време удовлетворени от работата си - показаха огромни знания и компетенции върху изучавания материал. Всички получиха сертификати за отлично представяне! 

21 Юни2018

Ученици от Търговище дебатират европейското бъдеще на България с връстници в Сливен

Ученици от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ в Търговище ще участват в регионална младежка среща-дебат „Аз избирам ЗА Европа”, която ще се проведе на 22 юни в Сливен.

Събитието е посветено на предстоящите избори за Европейски парламент и е насочено към млади хора на възраст 17-18 години, които ще гласуват за първи път на евроизборите през май 2019 г.

По време на дебата над 70 младежи от Шумен, Търговище, Велико Търново, Разград и Сливен ще дискутират бъдещето на Европа и защо е важно да се гласува. Събитието ще бъде открито от българския евродепутат Владимир Уручев и кмета на Сливен Стефан Радев.

След дебата, гостите ще разгледат забележителностите на Града на стоте войводи – Старият бряст, Паметника на Хаджи Димитър, Регионалния исторически музей и къщата-музей „Хаджи Димитър”.

Организатори на събитието са Европейските информационни центрове „Европа Директно” – Велико Търново, Сливен и Шумен.

21 Юни2018

Престижна награда за ученици от І СУ „Свети Седмочисленици“

На 19.06.2018 г. в Сатиричния театър „Алеко Константинов“ в гр. София бе проведено награждаването на първенците в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“, под патронажа на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Учениците от ХІ В клас от І СУ „Свети Седмочисленици“, гр. Търговище, с класен ръководител Росица Георгиева получиха престижната ІІ награда за забележително и оригинално изпълнение на проекта „Живот без зависимости“, от номинацията на Министерството на културата.

Конкурсът бе проведен в периода от месец октомври 2017 г. до месец май 2018 година. През осемте месеца учениците от ХІВ клас осъществиха много дейности:  проведоха две анонимни анкети за проучване на отношението на подастващите към пушенето и приемането на алкохол сред ученици от VІІІ до ХІІ клас в началото и в края на проекта; обявиха конкурс за рисунка на тема „НЕ на цигарите и алкохола” сред учениците от V - VІІІ класове, проучиха и систематизираха информация за заболяванията на дихателната и сърдечно - съдовата система, предизвикани от тютюнопушене и приема на алкохолни напитки и направиха презентации, които представиха пред ученици от различни възрасти, проведоха разговори за техния начин и среда на живот, за опасността от пасивното пушене и от ранното „опитване” на цигарите и алкохола; със съдействието на Миглена Иванова, представител на РЗИ – Търговище, проведоха две измервания на количеството въглероден оксид в издишан въздух сред  ученици от VІІІ – ХІІ класове, които са пушачи и непушачи  – в началото и в края на проекта;  проведоха и среща-разговор с Миглена Иванова, на която присъстваха много ученици, учители и родители. На срещата беше представен филм, в който ученици и възрастни споделяха кога и защо са започнали да пушат, лекари даваха  примери за вредата от пушенето и посочваха начини за лесно отказване от тези зависимости. Месец април бе обявен за месец на мобилността в училище с използване на фитнес- уредите в двора. На среща с актрисата Радина Василева  и комика Николай Станоев беше прожектиран късометражния филм „Моментът никога не е само един“, създаден специално за проекта „Шофиране=Отговорност. Бъди отговорен – не шофирай пил“ от Перно Рикар България. След филма проведоха дискусия за начините за забавление на младите хора и за проблемите, свързани с безотговорното шофиране в нетрезво състояние. За завършването на проекта в края на месец май проведоха хепънинг за презентиране на всички дейности на екипите и резултатите от тях чрез снимки, клипове, скечове, парад на цигарени кутии с ужасяващи надписи.

Удовлетворени от своята дейност, учениците от ХІВ клас, като истински посланици на здравето, успяха да мотивират приятелите и съучениците си да живеят здравословен живот без зависимост от цигарите и алкохола.

28 Юли2018

Учител от Първо СУ ще се обучава в Брюксел

Първо СУ „Св.Седмочисленици“ получи плакет за училище посланик на Европейския парламент, а старшите и младшите посланици – сертификати за участието си в програмата. Като допълнителна награда един учител ще има възможност да посети специализирано обучение за старши посланик на Европейския парламент в Брюксел.

Столицата на Европа ще посетят и двама от младшите посланици, които през изминалата година с включиха активно в дейностите и успяха да предадат своя ентусиазъм на съучениците си. Към тях поканата е отправена лично от българския евродепутат Асим Адемов.

През изминалата година старшите и младшите посланици не просто се запознаваха с фактите за ЕС, но и представяха правата и задълженията ни като европейски граждани, какво означава на практика ЕС в ежедневието ни и как всеки може да участва в оформянето на тази Европа, в която искаме да живеем.

В рамките на Програмата те организираха множество информационни кампании и събития в своето училище, демонстрирайки голяма креативност и мотивация. Широкият спектър от дейности включваше организиране на интерактивни игри, дебати, викторини, учене по метода връстници обучават връстници, изготвяне на презентации, видеоклипове, брошури и плакати, участие в театрални постановки. Посланиците организираха и честване на Деня на Европа, кулинарен базар с ястия от различни европейски държави, участваха в срещи с български членове на ЕП и служители на европейски институции.

През учебната 2017/2018 г. в Програмата за училища посланици на ЕП участваха 58 старши посланици (учители) и 563 младши посланици .

14 Юни2018

"Историческо кубче"

На 14.06.2018 г. с учениците от 5 б клас на Първо СУ „Свети Седмочисленици“ се проведе открит урок-игра  Историческо кубче.

Петокласниците,  заедно с г-жа Р. Станкова създадоха правилата на играта, подходяща за годишен преговор. Предварителната подготовка съдържа: разпределение на отборите /имена и емблеми/ и изработване на тематични историческите кубчета. Учениците обсъждаха информацията, която ще поставят на отделните страни и естетическото оформление на заровете.

В началото на урока  бяха обяснени и уточнени правилата на играта и критериите за оценяване. Журито предварително оцени историческите кубчета и пуловете бяха преместени върху игралното поле. То бе под формата на цифрата 8 - символ на безкрайността,  защото “Историята е полезна не защото четем в нея миналото,  а защото четем в нея бъдещето”. Играта започна: Екип №1 влезе в играта със своето историческо зарче. Екип №2 формулира и зададе въпрос върху темата, която се падна. Екип №1 отговори на въпроса.  И така всички екипи участваха в този етап. След приключване на етапа журито обяви резултатите, формирани от оценка на зададените въпроси и получените отговори. Отборите се изреждаха последователно, докато всички  финишират.

Играта бе много оспорвана. Учениците демонстрираха исторически знания и екипна работа. Затвърдиха уменията за формулиране на ясни, кратки въпроси и отговори. Чрез играта младите историци по забавен начин преговориха наученото по Праистория и Античност.

Всички участници получиха грамоти  и награди.

17 Август2018

Първо СУ „Свети Седмочисленици”: „успешна история”, пример за добра практика и европейско признание за иновативност

Проектът на Първо СУ „Свети Седмочисленици”, озаглавен "Активна, атрактивна и интерактивна европейска е-математика" и осъществен в сътрудничество със седем партньори от европейски училища през периода 2015-2017 година, бе признат и избран за "успешна история" от експертна група към Генерална дирекция "Образование, младеж, спорт и култура” на Европейската комисия. Това ведомство на Комисията отговаря за политиката на ЕС в областта на образованието, културата, младежта, езиците и спорта.

"Примери за успех" са финализирани проекти по Програма „Еразъм+”, които се отличават със своето въздействие, принос към създаването на образователни политики, иновативност, разнообразни и висококачествени резултати, творчески подход към обучението. Проектът е анонсиран на европейско ниво като източник на вдъхновение за други образователни организации. Изборът на нашия проект като „успешна история” беше направен въз основа на строги критерии за качество, уместност, резултати и въздействие на местно, регионално, национално и европейско равнище. Проектът е отбелязан като "пример за добра практика" в Платформата за резултати по Програма "Еразъм +".

Като следствие от този подбор, ще бъде дадена максимална видимост на проекта на различни уебсайтове, в социални медии и при подготовката на документация и презентации за конференции или други събития на най-високо национално и международно ниво.

Училището получи писмо със специални поздрави и благодарности от Дирекцията във връзка с работата си по проекта, като бяха подчертани голямата ангажираност на екипа педагогически специалисти към въвеждането на иновации в образованието, ентусиазмът и висококачествената му работа.

05 Септември2018

Първо СУ „Свети Седмочисленици” – гр. Търговище обявява място за длъжността „главен учител“

I.Характер на работата:
Главният учител в училището извършва дейности, свързани с:
1. подпомагане разработването на стратегията за развитие на институцията с актуализирането й и с отчитането на изпълнението й;

 2. планиране на вътрешноинституционалната квалификация чрез участие в подготовката на план за квалификационната дейност като част от годишния план за дейността на институцията, организиране и координиране на методическата дейност;  3. организиране и координиране на обмяната на добри практики в училището, ориентирани към повишаване качеството на обучение и прилагането на интерактивни методи за работа с децата и учениците; 

4. участие в подготовката и провеждането на дейностите, свързани със:  а ) националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити в училището;  б ) обобщаването на резултатите от националното външно оценяване и от държавните зрелостни изпити за училището;  в ) олимпиади, състезания, конкурси, пленери и други извънкласни форми и дейности, когато областен или национален кръг се провежда в съответното училище;

  5. консултиране на лицата, заемащи длъжността „учител" и длъжността „старши учител" в училището, при оценяването на индивидуалните потребности и на напредъка на децата и учениците; 

6. подпомагане и консултиране на лицата, заемащи длъжността „учител" и длъжността „старши учител", по отношение на самооценяването в процеса на атестиране и диференцирано заплащане. 


 Длъжността „главен учител" имат и функции, свързани със:

 1. наставничество:

а ) за подпомагане на новоназначени учители и оказване на методическа подкрепа за ефективно включване в образователния процес, мотивиране за професионално усъвършенстване и кариерно развитие като наставник;

б ) чрез ръководене на самостоятелното участие в образователния процес на „стажант-учители" като „учител-наставник";

в ) за осъществяване на методическа и организационна подкрепа на учители при ниска оценка в резултат на атестирането;

2. консултиране и подпомагане на лицата, заемащи длъжност „учител", с цел кариерното им развитие;

3. разработването на училищните учебни планове, учебни програми, иновативни и авторски програмни системи в случаите, предвидени в държавните образователни стандарти;

 4. организиране и координиране на дейности по разработване на проекти и участие в изпълнението им. 
ІІ. Изисквания за заемане на длъжността:

 • Завършено висше образование с образователно-квалификационна степен на висшето образование”магистър”, професионална квалификация”учител”
 • Втора ПКС
 • Минимум 10 (десет) години учителски трудов стаж
 • Кандидатите да са на постоянен трудов договор в СУ,,Св. Седмочисленици”-гр.Търговище - старши учител в прогимназиален или гимназиален етап
 • Компютърна грамотност и умения за работа с MS Оffice и интернет
 • Отлично познаване на нормативната база в средното образование
 • Комуникативни умения:

-умение за работа в екип
-умение за работа с ученици
-умение за работа с родители
-умение за вземане на решения без напрежение
-умение за мотивиране и убеждаване

 • Умения за работа с мултимедия, разработване на интерактивни уроци, разработване и управление на проекти

ІІІ. Начин за провеждане на конкурса:
1. Конкурсът за заемане на длъжността „главен учител” се провежда в  следните етапи:
  1.1. Допускане по документи;

  1.2. Интервю/събеседване/, което включва:

 • мотивирана защита пред комисията на Програма за дейността на кандидата за работата си като главен учител в училището .
 • въпроси в областта на нормативната уредба в системата на народната просвета относно: планиране, организиране и провеждане на образователно-възпитателния процес; кариерното развитие на учителите; прилагане на интерактивни методи на преподаване и оценяване знанията и уменията на учениците;

 1.3. Демонстрация на практически умения за работа MS office  и интернет.
2. До конкурс не се допускат лица, които не са представили необходимите документи или не отговарят на изискванията за заемането на длъжността;
3. Недопуснатите до конкурс кандидати се уведомяват писмено за съображенията за отказа;
4. Допуснатите до конкурса кандидати се уведомяват за датата, часа и мястото за провеждане на интервюто и демонстрацията на практически умения за работа MS office  и интернет;
5. Преди започването на интервюто, кандидатите се запознават със системата на определяне на резултатите;
6. Интервюто се провежда по определен график, като кандидатите се подреждат по азбучен ред.
7. Комисията оценява кандидатите по следните критерии:
      7.1 Компетентност за планиране и координиране на  квалификационно-методическата дейност на учителите и обмяна на добри педагогически практики
      7.2. Организационна  компетентност (способност за формиране на цели, пътища за тяхното постигане и очаквани резултати, способност за планиране и организиране на дейността и осигуряване на изпълнението на приоритетни задачи)
     7.3. Комуникационна компетентност и работа в екип (умения да се отговаря конкретно, а не общо на въпросите; наличие на добър професионален изказ; умения за мотивиране и убеждаване на други хора)
     7.4. Компетентност за планиране, организиране и провеждане на образователно-възпитателния процес;
     7.5. Компетентност, свързана с познаване и ползване на нормативните документи  в системата на народната просвета относно организация и провеждане на образователно-възпитателния процес, както и с кариерното развитие на учителите.
     7.6. Практически умения за работа MS office  и интернет.
8. Председателят на комисията представя на Директора протокол за класирането на кандидатите и предложение за сключване на допълнително споразумение.


ІV. Необходими документи, място и срокове за подаване:
  
Кандидатите подават заявление до Директора на Първо СУ „Свети Седмочисленици” – гр. Търговище с кратки професионални мотиви в свободен стил  в срок от 05.09.12.2018 г до  10.09.2018 г. до 16.00  ч. в кабинета на техническия сътрудник и прилагат мотивационно писмо,което задължително да съдържа и :

 • Виждания на кандидата за:

-развитие на квалификационната работа в училище;
-работа с изявени и изоставащи ученици;
-конкретни идеи за работата си като главен учител за две календарни години.

 • Конкретни идеи за обмяна на добри педагогически практики.

12 Септември2018

Любовта към децата и немския език

Любовта към децата и немския език събра 24 учители от 17 страни - Аржентина, Белaрус, Босна и Херцеговина, Бразилия, България, Германия, Египет, Китай, Латвия, Ливан, Полша, Русия, Словения, Украйна, Унгария, Франция, Хърватска, в град Бремен - Германия.

Стипендиант на Гьоте Институт - София и  представител на България за периода 5.-18. август 2018 г. бе г-жа Даниела Стойкова, ст. учител по немски език  в Първо СУ „ Свети Седмочисленици“- гр. Търговище, която бе избрана  сред стотици кандидати от цялата. страна и с това отново доказа, че е преподавател, който с желание и любов работи с нашите ученици, използва иновативни техники и интерактивни методи за развитие на знанията и уменията им , креативна и енергична. Обучението бе на тема „ Немски език за деца - да изследваме и учим“ с A. Хюбнер и Б.Верес. Акцентът падна върху начините за създаване на стимулираща и подходяща за възрастта учебна среда, как да се адаптира езиковото  съдържание по начин,  възприемчив  за децата и да се засили любопитството им към света на знанието. Преподавателите споделиха добри педагогически практики, въз основа на които възникнаха идеи за работа по проекти, драматизираха приказки пред второкласници, посетиха различни училища в Бремен, където имаха възможността да наблюдават учебния процес и да обменят опит с немски преподаватели,  а в извънучилищни центрове бяха поставени в ролята на ученици.

Графити, бийтбокс, музика, игри…..- представени в дигитален детски университет, дадоха импулс за тематични уроци по чужд език. Допирът до различни образователни системи бе много полезен, обогатяващ и зареждащ. Практически ориентираните уроци са водещо звено в обучението по чужд език. Да докоснем, да преживеем, да опитаме, да изследваме, да научим……….. това е заложила и г-жа Стойкова в учебните програми по немски език за учебната 2018/2019 година.

14 Септември2018

Начало на учебната 2018-2019 година

На 17 септември от 9 часа в двора на Първо СУ "Свети Седмочисленици" тържествено ще бъде открита новата учебна година. Ръководството на училището и гостите ще приветстват учениците и учителите. На тържеството са поканени всички, които се чувстват свързани с училището и за които първият учебен ден е празник, и повод за внимание към институцията.

15 Септември2018

"Да изчистим България заедно"

Ученици от 6-ти В и 7-ми Г на  I СУ участваха в "Да изчистим България заедно". Около тридесет ученика, ръководени от учителите по ФВС Мариян Хараланов и Радослав Димитров се включиха в кампанията, като почистиха района на "Борово око". 

17 Септември2018

1200 ученици прекрачиха прага на най-старото училище в Търговище

Под звуците на националния химн започна новата учебна година в I СУ "Св.Седмочисленици“.  На тържествената церемония, най-важната част от която бе посрещането на първокласниците, присъства и кметът на Търговище д-р Дарин Димитров. Той поздрави учителите и учениците и им пожела ведра, успешна и ползотворна учебна година. 

Сърдечно слово произнесе и директорът Севдалина Зафирова. „Откриваме учебната година на 17 септември – деня, в който почитаме християнските добродетели Вяра, Надежда и Любов. Нека под техния знак да премине и новата учебна година“, каза Зафирова и благодари на преподавателите за усилията, които полагат да предадат знанията си на нашите деца, да ги образоват и възпитат, да ги научат да си поставят високи цели и с труд и постоянство да ги постигат. „На вас разчитаме да откривате таланта на всяко дете и да му помогнете да го развие, за да стане пълноценна личност, полезна за себе си и обществото. Да си учител е преди всичко призвание и отговорност", добави тя.

Днес училищният звънец би и за 90 първокласници, които за първи път прекрачиха прага на училището. „За вас започва най-вълнуващото приключение в живота. Предстоят ви 12 учебни години, през които ще учите, ще творите, ще мечтаете.“, поздрави ги директорът. Много сили и кураж пожела тя и на 12-класниците „Нека ускоряването за успешния житейски старт да започне сега, в началото на тази важна и отговорна учебна година.“

Първият учебен ден продължи с празнична програма и изпълнения на талантливи деца.

На откриването на учебната година бе обърнато и специално внимание на благотворителната акция в подкрепа на абитуриента Християн Христов. Призивът е средствата, предвидени за цветя за първия учебен ден, да бъдат дарени в подкрепа на лечението на Християн. Кутия за дарения бе поставена и в Първо СУ „Св.Седмочисленици“.

За да благослови бъдещето на учебното заведение, преподавателите и учениците, в петък, на светлия църковен празник Кръстовден, отец Бисер отслужи водосвет.

 

17 Септември2018

Първо СУ „Свети Седмочисленици“ с принос в кампанията за Християн

Днес в Първо СУ „Свети Седмочисленици” имаме повод за радост. Той е свързан с благотворителната кампания "Вместо цветя за първия учебен ден – надежда за Християн".

Всички ние – учители, ученици и родители подкрепихме колегите от Второ СУ „Проф. Никола Маринов” и в първия учебен ден, на входа на училището, поставихме кутия за дарения. Идеята беше вместо цветя, родителите да дарят средства за болното момче, което има нужда от лечение в чужбина.

Буквално преди часове, специална комисия извърши преброяването на дарените пари и отчете, че за един ден са събрани 7700 /седем хиляди и седемстотин лева/!

Дано съвпадението на сумата с пощенския код на Търговище да бъде добър знак за един щастлив завършек на здравословния проблем на младия и талантлив наш съгражданин!

Тази кампания доказа, че когато държавата прояви слабост, народът показва силата си.

21 Септември2018

„Засади дърво за мир”

Днес Първо СУ „Свети Седмочисленици” се включи в световната инициатива „Засади дърво за мир”, по повод Световния ден на мира на ООН, отбелязван на 21 септември. Група ученици от различни класове засадиха три дугласки ели в училищния двор. На събитието присъстваха ученици, учители, представители на местната общественост. Ученик представи накратко инициативата пред присъстващите, а деца от начален етап изработиха от хартия и закачиха на дръвчетата бели гълъби-символ  на мира.

От стартирането на кампанията през 2004 година до момента са засадени повече от 18 милиона дървета, като участващите училища са над 10 000, от всички части на света. Инициативата е начин за подобряване на околната среда и глобалното образование. Събитието акцентира върху значимостта на мира и повишава информираността на децата в училище за важността на дърветата и горите в световен мащаб. Засаждането на дървета символизира надеждата и непрекъснатостта на живота.

26 Септември2018

Европейският ден на езиците в Първо СУ „Свети Седмочисленици”

Тържественото отбелязване на Европейския ден на езиците на 26. септември в Първо СУ „Свети Седмочисленици” се утвърди през последните няколко години като важен елемент от ритуализацията на училищния живот. Традицията беше спазена и в началото на тази учебна година.

Съществена част от празничното събитие беше посветена на церемонията по приобщаване към училищните традиции и ценности на новосформираните в 8. клас четири паралелки с интензивно и разширено изучаване на английски език. Осмокласниците дадоха обет упорито и всеотдайно да следват светлия път на знанието, да творят добро, да преследват мечтите си, да издигат авторитета на училището и да оставят следа в него.

Учениците бяха приветствани от заместник директора по учебната дейност Иван Иванов, който им пожела много изяви и постижения през предстоящия 4 годишен гимназиален етап. Осмокласниците получиха поздрави и съвети и от дванадесетокласници, на които след броени месеци предстои сбогуване с ученическия живот.

След тържественото начало, Денят на езиците продължи с викторини и игри, в които учениците се забавляваха и с много емоции демонстрираха знания за европейските страни, езици, традиции и култура.

01 Октомври2018

Учители от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ представиха иновативни практики

Близо сто и петдесет учители и директори на различни училища от областта препълниха голямата конферентна зала на търговищки хотел. Повод за това стана регионалната кръгла маса на тема ”Иновации за качествено образование”. Събитието ръководи началникът на РУО Елка Станчева, а специален гост беше областният управител Митко Стайков. Целта на събитието беше учителите да представят добри практики в работата с иновативни методи.

„Използването на различни иновативни методи и подходи в работата на учителите повишава интереса на учениците и нивото на знанията, които те усвояват. Именно това ни провокира да организираме днешната дискусия и се надявам, че тя ще бъде полезна за всички” – каза Станчева. „Учителите са основният двигател. Те са хората, които трябва да разчупват учебното съдържание и да мотивират ” – допълни началникът и даде думата на директора на Първо СУ „Свети Седмочисленици“ Севдалина Зафирова.

Тя представи колегите си като подчерта, че повече от година Първо СУ работи по програмата за иновативни училища и има с какво да се похвали.  Според нея, за да се случват нещата е изключително важно училищата да разполагат с квалифицирани кадри. „Иновативните училища не се правят само с компютри. Училището го прави учителят” – каза в началото Севдалина Зафирова.

Тя обясни, че ученето е ефективно в ситуации, когато нещо се преживява, има действия и различен тип активност. След това директорът отстъпи трибуната на петима от колегите си, които разказаха накратко за иновативните уроци, които са провели.  

В презентации те споделиха добри педагогически практики и иновативни методи на преподаване. Всичко това беше подплатено с богат снимков материал, който доказва, че учителите от Първо СУ са креативни, енергични и вдъхновяващи.  

Поради големия интерес към форума, Елка Станчева обеща да организира и други такива събития, където преподавателите ще могат да споделят своя опит.

05 Октомври2018

Ученици от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ отбелязват Европейската година на културното наследство

Близо 20 ученици от Първо СУ „Свети Седмочисленици” се включиха в инициативите по повод Европейската година на културното наследство.

В рамките на два дни младежите посетиха културно исторически обекти в областите Шумен и Търговище. Обиколката започна от Славейковото училище. Там младежите писаха на пясък така, както са го правели преди много години техните връстници. Те научиха, че когато децата напредвали с подготовката, започвали да пишат с калем, а най-добрите – с перо и мастило.

По-късно групата посети древния град Мисионис, а в късния следобед се изкачи до хижа Младост. Там специалистите от информационния център „Европа Директно“, които са и организатори на събитието, запознаха учениците с проекта на Представителството на Европейската комисия в България и на Министерството на културата. Той се казва: „Човешкото лице на културното наследство”. В него впечатленията на 27 европейци, избрали да живеят и работят в България, са отпечатани върху пощенски картички, които се разпространяват из цялата страна.

Гост на младежите беше Пламена Славчева, посетила много различни страни. Тя разказа за живота в чужбина и за срещите й с други култури. Младежите също споделиха впечатления и преживявания от пътувания извън страната по различни образователни програми или с родители. Бяха обсъдени и възможности за образование и реализация в чужбина.

На следващия ден гостоприемство показаха домакините от Шумен. Във Велики Преслав групата разгледа предметите от Преславското златно съкровище и изгледа документален филм за Двореца.

На финала младежите се сляха с карнавалното дефиле на Фестивала на плодородието в Шумен.

Инициативата стана повод за създаване на нови познанства и очакване за нови срещи между младежите от търговищките СУ „Свети Седмочисленици”, ПТГ „Цар Симеон Велики”  и шуменските „Йоан Екзарх Български”, ППМГ „Нанчо Попович” и студенти.

2018 г. е посветена на културното наследство, а девизът е: "Където миналото среща бъдещето". Годината се отбелязва с множество културни събития, инициативи и проекти във всички държави от ЕС. Основната ѝ цел е повече хора да бъдат насърчени да откриват културното наследство на Европа и да взаимодействат с него.

05 Октомври2018

Учител от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ ще премине обучение в ЦЕРН

Фирдес Рушудова – ст. учител по ИТ в I СУ, се класира за участие в квалификационен курс в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН), Женева. Обучението е заложено в  Национална програма „Квалификация“ и ще се осъществи в периода 13-21 октомври 2018 г.  

Групата от 40 учители от цялата страна, сред които е  Фирдес, ще се запознае с последните научни открития в областта на физиката, техниката и информационните технологии. Сред изискванията за подбор на участниците са постиженията им в общински, национални и международни състезания, работата им по проекти и програми, както и повишаване на квалификацията по предмета, който преподават.

До момента през такива обучения са преминали над 500 преподаватели от страната - по техника, информатика и ИТ, физика и природни науки.

08 Октомври2018

Престижна музикална международна награда за Ели

„ - Музиката ме прави лека и ефирна и ме съпътства постоянно.“ - Това казва Ели за себе си.

Пее от три годишна и таланта и е оценен вече и извън пределите на нашата родина.

След Международния певчески конкурс PREMIO MIA MARTINI в Италия , където бе победител в категорията за нови изпълнители от чужбина, се заредиха още много впечатляващи изяви.

Ис­тин­с­ки фу­рор пре­ди­з­ви­ка­ не­й­но­то из­пъл­не­ние  на пе­сен­та „Think” на Аре­та Фран­к­лин в Ме­ж­ду­на­ро­д­ния кон­курс “Music For Kids” в Румъния. Пу­б­ли­ка­та дъл­го я ап­ло­ди­ра­, а  на га­ла-кон­цер­та търговишкото момиче е удо­с­то­е­но и с цен­ния тро­фей.

Ели грабва първото място и  на Националния конкурс за млади изпълнители на забавна песен „Полските щурчета”.           

От 27.09.2018г. – 01.10 ученичката от трети „в“ клас взе участие  в Международния музикален фестивал “ANGEL VOICE “, Белград, откъдето се завърна с Първа награда.

Пожелаваме на Ели още много нови награди, с които да прослави нашата родина.

12 Октомври2018

"Хороводец" очарова с български хора на концерт по "Твоят час"

Групата за народни танци „Хороводец“ към Първо СУ „Св.Седмочисленици“ представи днес дейността си, на сцената на Младежкия дом в Търговище. Участието им бе част от  концерт, организиран от РУО - Търговище по повод успешното приключване на дейностите и инициативите по проект „Твоят час“. Младите танцьори очароваха публиката с изпълнения на балкански ритми и добруджански мотиви.

„Проект „Твоят час“ прави училището по-привлекателно и желано, и косвено се постига една от генералните политики на правителството – намаляване на отпадналите от училище ученици”, каза в приветственото си слово началникът на РУО – Търговище г-жа Елка Станчева. Тя изрази желанието си ръководителите на ученическите групи да продължават да се включват в подобни проекти, защото по този начин чертаят бъдещето на децата.

Програмата продължи с много песни и танци, дело на сформираните групи по интереси към училищата, включили се в проекта.

Група „Хороводец“, с ръководител Валентина Иванова, е сформирана през 2016 година и има повече от десет участия на сцена. Отличени са на НФК „Заблеяло ми агънце“ в град Лясковец през май 2018.

15 Октомври2018

Ученици от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ стават евродепутати

Ученици от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ ще участват в национални ученически симулации на заседания на европейските институции. Събитието се организира от информационните центрове „Европа директно” и ще се проведе в края на октомври във Велико Търново.

Търговищкото училище ще има двама представители, избрани демократично, по съвест, информирано, по заслуги и без симпатии, след провеждане на избори, в които се включиха съучениците им. Валентина Славчева и  Мая Николова ще станат част от 120 средношколци от 18 области, които ще симулират заседание на Европейския парламент и заседание на Съвета на Европейския съюз.

Отборите ще включват по петима младежи, които догодина през май за първи път ще гласуват на евроизборите. Участниците в симулацията ще оформят и пет от общо седем парламентарни групи, аналогични на Европейския парламент. Как да се формира новият европейски бюджет за периода 2020 – 2027 година ще е основната тема на дискусиите. В тях ще участват и две международни групи от Хърватия и Румъния.

Гости на Националните ученически симулации в старата столица ще бъдат евродепутати и представители на Генерална дирекция „Комуникация” на Европейската комисия.  

Историческо рали предвиждат домакините за 1 ноември. То е на тема „Моята Европа, моят град”. По време на него великотърновски средношколци ще запознаят гостите чрез пет маршрута със забележителностите на Велико Търново и Арбанаси.

16 Октомври2018

Световната инициатива WORLD RESTART A HEART в Първо СУ

Първо СУ „Свети Седмочисленици“ се включи в отбелязването на световната инициатива  World Restart a Heart (WRAH), която се провежда на 16 октомври 2018.

Гимназистите Ванина Стефанова, Гергана Димитрова, Йоана Георгиева и Серхан Хаджиисмаил, доброволци към БЧК, демонстрираха пред ученици от училището действия за реанимиране на пострадал, насочени към връщането на дишането и пулса. Целта е да се повиши осведомеността относно важността на действията на всеки от нас в случай на пострадал, защото „всеки гражданин на света може да спаси живот“.

23 Октомври2018

Под падащите есенни листа

В Седмицата на четенето учениците от 9б клас проведоха един по-различен час по литература. 

Под падащите есенни листа те четоха и обсъждаха любими стихове за есента.

22 Октомври2018

Малките предприемачи посетиха Железопътна гара Търговище

На 22.10.2018 г. малките предприемачи от 2 клас посетиха Железопътна гара Търговище. Учениците се запознаха с 120 годишната историята на гарата и петнадесетте професии, които се грижат за движението на влака. С голямо любопитство разгледаха пулта за управление на влаковете и ръчните сигнали, подавани от ръководител – движение. Второкласниците с ентусиазъм помахаха на пътниците, пътуващи във влака по линията София - Варна.

Ръководители: С. Митева и Т. Кръстева

24 Октомври2018

Ученици от Първо СУ„Св.Седмочисленици“ заминават за Страсбург

Младшите посланици на Европейския парламент от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ в Търговище спечелиха квота за участие в поредното издание на „Евроскола“ в Страсбург. 

20-те ученици ще заминат за френския град през март 2019 година. Там, те ще заместят за ден европейските народни представители - ще участват в симулирани заседания на комисиите, ще се включат в работни групи, ще разискват и гласуват резолюции. Дебатите ще се водят изцяло на английски и френски език.    

Първо СУ „Св.Седмочисленици“ получи висока оценка за работата си като училище посланик на ЕП. През юни 2018 г. училището официално бе сертифицирано и получи и плакет „Училище посланик на ЕП“.

Пътуването до Страсбург е голямо признание и награда от Информационното бюро на ЕП в България.

24 Октомври2018

Състезание „Приятели на книгата“

За поредна година учениците от 3.б клас се включиха в инициативи, свързани с Националната седмица на четенето.

1. Съвместно с родители верижно четене на книгата „Патиланско Царство“ от Ран Босилек

2.  Състезание „Приятели на книгата“.
Състезанието премина в три кръга:
1- ви кръг: Четене с разбиране на текстове

2 - ри кръг: Разпознаване на автор и произведение по предоставени откъси
3 - ти кръг: Познай кой говори – реплики на известни приказни герои

Оспорвана беше надпреварата, в която взеха участие четири екипа от ученици и родители. В подходяща атмосфера с много настроение и емоции, учениците демонстрираха интерес към четенето.

Както във всяко състезание,  компетентно жури  проследи работата на състезателите и обяви резултатите. Победители бяха всички участници. Заради това и всеки екип получи колективна награда - книга, осигурена от родителите на учениците от 3.б клас.
Децата се забавляваха, а родителите бяха предизвикани да си спомнят детските години и да погледнат света през детските очи!

Класен ръководител: М. Трифонова

24 Октомври2018

Гостуване в Целодневна детска градина №8

"Националната седмица на четенето"  учениците от  3.а  клас отбелязаха на 24.10.2018г., като гостуваха в Целодневна детска градина №8 "Слънце". 

Там третокласниците четоха приказки  и стихотворения на малчуганите от трета група, подариха  им изработени от самите тях книжки за оцветяване.

Децата слушаха с интерес изразителния и артистичен прочит на своите нови приятел, и останаха бприятно изненадани от подаръците, които получиха.

Кл. ръководител : Ив. Иванова

25 Октомври2018

Открит урок в Националната седмица на четенето

Открит урок с родители се проведе в 3. а клас, във връзка с "Националната седмица на четенето". Състезанието " Приятели на книгата" в три кръга и верижно четене обединиха родители и ученици в четири екипа - " Патиланци", " Смехурковци", " Юнаци" и " Веселяци". Учениците четоха книгата "Патиланско царство". Работиха върху задачи за четене с разбиране, разпознаване на автор и произведение по дадени откъси и " Познай кой говори" , по реплики на приказни герои.

Кл. ръководител: Ивайла Иванова

25 Октомври2018

Националната седмица на четенето в ГЦОУД

Учениците от II а клас в ГЦОУД участваха активно в Националната седмица на четенето. Децата четоха книжки, отгатваха гатанки, правиха куклен театър на пръстчета, самите те бяха приказни герои. Накрая направиха илюстрации на любимите си детски приказки.

Бисерка Добрева старши учител ГЦОУД 

25 Октомври2018

Да спасим поне едно дърво!

Опазването на околната среда и любовта към природата мотивира децата от IV "a" и VI "г" клас да започнат да събират хартия за рециклиране в края на миналата учебна година и началото на тази. И най- хубавото е, че ги води единствено идеята, че благодарение на тях едно или повече дървета ще бъдат спасени! Учениците предадоха 300 кг. хартия. Сега те пишат в нови тетрадки, които получиха в замяна и всеки ден усещат удовлетворението от това, че са направили добро.

29 Октомври2018

Киберскаути в I СУ

На 22.10. и 23.10.2018 в Първо СУ „Св. Седмочисленици“ се проведе обучение на 28 ученици от шести клас по програма "Киберскаут" на Фондация "Приложни изследвания и комуникации",  координатор на Национален център за безопасен интернет.  Обучението представи в детайли проблемите, с които децата се сблъскват ежедневно в интернет.  То кореспондираше с направленията "повишаване на мотивацията и осведомеността" и "интернет на нещата"  на инициативата "Европейска седмица на програмирането". 

Учениците бяха подготвени да изпълняват трите роли на киберскаута: да бъде пример за отговорно поведение онлайн (със своите знания, умения и качества), да съветва връстниците си при проблеми в интернет и, участвайки в екип, да организира интересни инициативи, чрез които да разпространява знание за онлайн безопасността сред  други деца. Чрез включване в разнообразни дейности шестокласниците  имаха възможност да развиват умения за екипна работа, презентационни умения и способността си за критично мислене.

Обучените ученици ще  сформират киберскаутски отряди и ще се включат в националното състезание за най-добри публични дейности, подготвени и проведени от киберскаути. Най-добрите отряди ще бъдат наградени на специална церемония в София в Деня за безопасен интернет – 5 февруари 2019 г.  

29 Октомври2018

„...Имало едно време...”

„...Имало едно време...”. Така започват приказките от любимите детски книжки.

И така...

Имало едно време едно близко царство, едно голямо господарство, наречено УЧИЛИЩЕ. В него царувала НАУКАТА. Нейни верни помощници били- Книгите и Учебниците. Верните поданници на кралството- Учениците, ставали все по-умни и по-добри, когато четяли Учебниците и Книжките.....

В Националната седмица на четенето малките ученици от III група ГЦОУД –  I „в” клас при I СУ „Свети Седмочисленици”, поканиха каките и батковците от същото училище от III група ГЦОУД –  IV„а” и IV„г” клас, да им прочетат откъс от любима книжка.

Малките още не познават всички букви, и не могат да четат, но много обичат веселите истории. Големите четвъртокласници, не ги разочароваха! Прочетоха им „Пипи и полицаите”, откъс от голямата детска книжка „Пипи Дългото Чорапче”. Първолаците много се забавляваха! Много им харесаха и двете книжки, които им показаха каките и батковците. Книжка с гатанки и книжка със забавна история за едно еленче, които са си съчинили и изработили сами. Разбира се, малките най-много харесаха интересните и остроумни гатанки.

За хубавите истории и гатанките, първолаците с благодарности подариха на каките и батковците от четвърти клас, красиви книгоразделители, които изработиха сами с много старание.

Гостуването завърши с много усмивки и щастливи, грейнали детски очи.

Галя Василева и Цветелина Димитрова

29 Октомври2018

Европейска седмица на програмирането в Първо СУ „Св. Седмочисленици“

Как се създават компютърните програми?, Какво е език за програмиране?, Какво правят бъговете? – тези и още много въпроси бяха дискутирани в час по ИТ с учениците от прогимназиален и гимназиален етап на Първо СУ „Св. Седмочисленици“. В подкрепа на инициативата на Европейската комисия „Европейска седмица на програмирането“ от 6.10. 2018г. до 21.10.2018г. всички ученици имаха възможност да опитат да програмират  блоково чрез специално разработените уроци в сайта code.org. Изграждайки линейни, разклонени и циклични алгоритмични конструкции, учениците достигаха до конкретни цели. Успешно изпълнилите всички задачи се сдобиха със сертификат.

01 Ноември2018

20 деца от Първо СУ отличени на специална церемония

Двадесет деца с изявени дарби от Първо СУ „Свети Седмочисленици” са отличени от общината. Те получиха грамоти заедно с още 29 техни връстници от останалите училища на специална церемония в Младежкия дом.  

Учениците са отличени от Комисията по стипендиите към Общинския съвет, за постижения в областите „Образование, наука и техника”, „Спорт”, „Изкуство и култура”.

Комисията сe оглавява от председателя на Общинския съвет инж. Хатидже Алиева, а в състава й са още: Силвия Доманова, старши експерт „Образование” в дирекция „Хуманитарни дейности” в Община Търговище, Стефан Станчев, началник на отдел „Организационно-методическа дейност и контрол“ в РУО-Търговище и общинските съветници Дамян Иванов, Анета Куманова, Светослав Иванов и Николай Златков.

С церемонията организаторите отделят заслужено внимание на даровитите деца от Търговище, които прославят града ни. Намерението е церемонията да се превърне в традиционна част от културния календар на Общината.

В празничната програма участваха: спортните гимнастици и изпълнителите от Детска фолклорна школа „Търговище“ към Центъра за подкрепа за личностно развитие; модерен балет „Галакси“, театрална студия и Ивайло Иванов от вокалната студия към читалище „Напредък – 1864“; балетна формация „Търговище“, модерен балет „Вега“ и Детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче“. Вокална група „Протайм“ и приятели“ ще представят музикалния проект „Аз съм българче“, с който участват  в надпреварата за „Детската  мелодия на годината“. Водещи на церемонията ще са учениците от Второ средно училище „Проф. Никола Маринов“ Йоана Евгениева и Момчил Димитров.

05 Ноември2018

Ученици от Първо СУ участваха в граждански диалог за бъдещето на Евросъюза

Валентина Славчева и  Мая Николова от XII клас взеха участие в граждански диалог на тема "Бъдещето на кохезионната политика на ЕС", организиран от Областния информационен център в Търговище. В инициативата се включиха десетки граждани, представители на общинските администрации, гражданския сектор и др.

В специално видеопослание българският еврокомисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел поздрави участниците в срещата и обясни, че пред европейските лидери стоят много важни предизвикателства, тъй като трябва да планират как и за какво да бъдат разпределени парите от европейските фондове в следващия програмен период. Особено важно е да чуят и мнението на хората по региони - какви бъдещи инициативи и политики очакват от общините, в кои сфери и за какво да бъдат инвестирани парите от Европа.

Своите виждания участниците в гражданския диалог изразиха като попълниха анкета.

Акцент върху предизвикателствата към младите хора и тяхното бъдеще в ЕС поставиха гост-лекторите от Регионалната агенция за предприемачество и иновации във Варна Ралица Жекова и Мария Джунлиева. Те обясниха, че ЕС ще инвестира в тяхното образование и трудова реализация.

22 Октомври2018

Незнайни истории на конци в седмицата на четенето

В Първо СУ обичаме да четем и да споделяме тази страст, затова се включихме в Националната седмица на четенето с поредица от инициативи.

Днес ще ви разкажем за една от тях, която нарекохме „Незнайни истории на конци”. В нея участваха ученици от шести клас, които собственоръчно направиха малки книжки. Повечето бяха с измислени от децата приказки, а други преразказани или променени. Закачихме ги на конци в коридора на втория етаж, където са стаите на първокласниците. Така най-малките ученици в междучасията имаха достъп до уникалните книжки.

Събитието се превърна в невероятна атракция и първолаците, които не пропускат възможност да разгледат близо стоте книжки. Те все още не могат да четат добре, но с радост приемат помощ от батковците и каките и в прегръдката им слушат „Незнайните истории”. 

В инициативата се включиха и художниците от училището. Те направиха специален плакат, който маркира началото на приказния коридор.

Целта на Националната седмица на четенето е да повиши грамотността. В Първо СУ, споделяме мнението, че е много важна способността на учителя да увлича и да организира творческа работа с децата. С тази инициатива това ясно проличава, защото повече от 100 деца се включиха с радост и намериха поле за изява на творческите си способности.

05 Ноември2018

Ученици от Първо СУ “Св.Седмочисленици” Търговище бяха мениджъри за един ден в Кока Кола

След упорита работа по проект на Кока Кола и Джуниър Ачийвмънт, ученици от Първо СУ “Св.Седмочисленици” Търговище бяха мениджъри за един ден в Кока Кола.

Подготовката започна в края на миналата година. Младежите се включиха в проект “Дай старт на успеха”, за да открият у себе си онези знания, лични качества, интереси, ценности и компетенции, които да ги насочат към бъдещата професия. Чрез лекции, игри, тренинги и забавления те научиха как да пишат мотивационно писмо, CV, как да се подготвят и представят отлично на интервю за работа. Обучението през юни приключи с видео разговор с Филипа Иванова, водеща на новини по БНТ, и визуална разходка в студията на БНТ.

В началото на месец октомври младежите разработиха свои CV-та и мотивационни писма, кандидатствайки за 11 позиции в Кока Кола. Четири момичета бяха избрани и участваха в “Мениджър за един ден”. Ето и техните впечатления:

Даяна Иванова зае позицията на Мениджър “Управление на приходи от продажби”.“В екипа работят и чужденци, проведохме конферентен разговор с колеги от Чехия и Словакия. Комуникацията ни бе изцяло на английски език”.

Ашкън Седат зае позицията на Ръководител звено “Финансово подпомагане на производството”.“Очаквах строга и формална обстановка, но всички изглеждат много близки и се шегуват постоянно. Научих много за финансите.”

Джулия Димитрова зае позицията на Мениджър комуникации.“Всички са широко скроени, много позитивни и отговориха на всичките ми въпроси. Казаха, че е изключително важно да се учим и с малки стъпки да вървим към мечтаната професия.”

Преслава Русева зае позицията на Старши бранд мениджър “Негазирани безалкохолни напитки”.“Присъствах на конферентен разговор на строго поверителен проект, който обещах да пазя в тайна.”

23 Октомври2018

Четене с разбиране в 4 б клас

Националната седмица на четенето премина интензивно за учениците от IV б клас. Учениците се запознаха с живота и творчеството на писателя Раул Дал, четоха и обсъждаха книгата му "Матилда", посетиха регионалната библиотека "Петър Стъпов" и изгледаха филм по сюжета на същата книга.

25 Октомври2018

Четенето е забавно

Седмицата на четенето 1а клас отбеляза с няколко събития:

В сряда (24октомври) на гости на първокласниците бяха учениците от 5г клас, заедно с г-жа Маргарита Димитрова. Малките първокласници все още не могат да четат, но с радост изслушаха откъси от любимите книги на петокласниците.

В четвъртък  гостуваха ученици от 4в клас, които представиха информация колко интересно и полезно е четенето на книги, зададоха гатанки и прочетоха кратки приказки, сътворени от малките краснописци от 1а клас. 

23 Октомври2018

„Позитивна“ презентация за ползите от четенето

Националната седмицата на четенето във 2 а клас, I СУ „Свети Седмочисленици“ започна с „позитивна“ презентация за ползите от четенето. Продължи с маратон на четенето на приказки от Ран Босилек. Второкласниците се запознаха с неговото творчество и попълниха анкетни карти за любимата приказка на 2 а клас. С интересни приказки ни изненадаха учениците от 6 а клас. Възползвахме се от „летящите“ книжки в коридора на училището.  Седмицата завърши със състезание за “ Най – добър четец“ и „Най – изразително четене“.

22 Октомври2018

Любовта към четенето

Децата от 4 а клас си зададоха въпроса: Как да научим по-малките ученици да заобичат четенето? И отговора дойде от самите тях- решиха да им разиграят сценка и да им прочетат някоя интересна приказка. Гостуваха на 2 в клас. Представиха им драматизация на " Трици и халва" и им прочетоха приказката "Глупавата хубавица", споделиха колко е хубаво да се чете и посъветваха малките ученици да продължат по техния път. И второкласниците не останаха по- назад. Те ги поздравиха със стихотворението "Как ми вика мама" и показаха, че не само рецитират и четат добре, но и разбират много добре прочетеното.

22 Октомври2018

Драматизация на "Дядо и ряпа"

По повод " Националната седмица на четенето" учениците от ГЦОУД 3 клас- 3 група проведоха следните инициативи: седмицата започна с изготвяне на табло и подреждане на части от приказка. Децата гостуваха на учениците от 1 г клас- четоха им приказка, задаваха им гатанки и драматизираха "Дядо и ряпа". Подариха на първокласниците книгоразделители, а те им обещаха когато се научат да четат да им гостуват!

07 Ноември2018

Ученици от Търговище участваха в дебат за бъдещето на Европа

Ученици от 12 клас в Първо СУ „Свети Седмочисленици“ участваха в симулации на заседания на Европейския парламент и Съвета на Европа. Те се проведоха във Велико Търново между 30 октомври и 1 ноември. Освен това Валентина Славчева и Мая Николова участваха в дебати и търсиха отговор на въпроса „Накъде отива Европа?“

В събитието участваха близо 80 млади хора от различни краища настраната. Те изразиха вижданията и очакванията си за бъдещото развитие на Европейския съюз.

Учениците оформиха пет от общо седем парламентарни групи, аналогични на Европейския парламент. Търговищките представители   бяха част от Европейската обединена левица. Същевременно представиха и позициите на шведското правителство. За целта те се подготвиха самостоятелно и седмица преди това направиха проучвания какво смятат в скандинавската страна за развитието на Европа.
Събитието е третият от серия младежки дебати, имащи за цел да бъдат обсъдени предизвикателствата пред ЕС в средносрочен план и да предоставят платформа на младите хора да изразят своите виждания и очаквания относно бъдещото развитие на европейския проект.

В дебата с младежите участваха българските евродепутати Ева Майдел и Светослав Малинов и доц. д-р Иво Инджов, преподавател в катедра „Журналистика и връзки с обществеността“ на Великотърновския университет.

 

Събитието беше открито от зам. кмета на Велико Търново – проф. Георги Камарашев, а гости на симулациите бяха ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България – Теодор Стойчев и проф. д-р Ингрид Шикова – професор по Политики на ЕС, катедра „Европеистика”, СУ „Св. Кл. Охридски”. 

Участниците в събитието посетиха музей „Учредително събрание”, а в навечерието на Деня на народните будители съпреживяха спектакъла „Царевград Търнов – звук и светлина”. 

Момичетата от Търговище се включиха и в обиколката на Арбанаси на 1 ноември. Тя беше по повод на 2018 – Европейска година на културното наследство.

08 Ноември2018

„ Aз се храня здравословно” в Първо СУ”Свети Седмочисленици”

Под мотото „ Аз се храня здравословно” премина отбелязването на Националната седмица за борба със затлъстяването в Първо СУ. Ученици от всички възрастови групи се включиха активно с приготвяне на здравословни храни и напитки. С много старание, творчество и уважение към храната младите кулинари създадоха предястия, салати, сандвичи, смути – напитки, сладки и солени мъфини и хранителни инсталации с плодове и зеленчуци. Подредени в изложба и  представени от авторите си, кулинарните специалитети грабваха вниманието на жури и публика с подбрани качествени продукти и красива цветова палитра. Събитието премина с подкрепата на РЗИ – Търговище. Маргарита Друмева, представител на институцията, поздрави участниците в инициативата и връчи награди на победителите.

Галина Гатева

08 Ноември2018

Участие в международна конференция

За историците Яш може да е административното сърце на Молдова, а за запознатите място на един от най-големите  еврейски погроми в Румъния. Тази есен обаче градът беше център на наионалната конференция на учителите по английски език в Румъния, в която Ренета Стоименова изнесе практически семинар като гостуващ лектор, представляващ I СУ “Свети Седмочисленици” - Търговище.

Семинарът съчета две много популярни теми през последните години: обучение чрез технологии и проблеми на екологията. Участниците видяха демонстрация на механизма на образователния софтуер “Хот Пътейтоуз”, с който могат да създават собствени онлайн упражнения. База за упражненията, които преподавателката представи, беше местна ферма за органично земеделие в село Паламарца. Видеото, което собствениците – двойка британци – са публикували в ютюб, предлага богати възможности както за чисто езикови, така и за екологично-образователни приложения на материала. Г-жа Стоименова предварително посети селото, което е с преобладаващо капанско население, и подготви за семинара малка изложба от фотоси и капанска баклава с маджун, която в края на обучителната сесия бе оценена по достойнство с уместния въпрос дали и нейните съставки са с органичен произход.

09 Ноември2018

Бащите са точно толкова нужни на децата, колкото и техните майки

Поредна инициатива в седмицата на Бащата, събра в днешния ден ученици и родители от 3.Б клас в класната стая на 1 СУ "Св. Седмочисленици". Така те потвърдиха колко важно за децата е общуването с родителите и че бащите са точно толкова нужни на децата, колкото и техните майки.

Темата на срещата бе „Здравословното хранене – лесни стъпки към доброто здраве.“ Дейността премина в три части.

Първата съдържаше мултимедийна презентация, която показа на всички присъстващи важността от това да се хранят здравословно, да различават вредните от полезните храни, да правят правилен избор на храна, здравословна за човешкия организъм. Втората част бе практическа. Деца разделени на екипи, заедно със своите бащи приготвиха закуски, които съдържаха пълнозърнест хляб, маслини, зеленчуци и избрани плодове.

Третата част – кулинарна изложба и влизане в ролята на дегустатори.

В края на празника нямаше победители, но и деца и родители бяха щастливи, защото се забавляваха истински.

С голямо вълнение татковци, дядовци и чичовци, които днес използваха сили и умения за градивни цели – да подкрепят синовете и дъщерите си и да им повлияват положително получиха заслужено Сртификат ИСТИНСКИ ШЕФ.

Съдейки по щастливите и грейнали лица на всички явно замисълът се получи.

Класен ръководител. М. Трифонова

09 Ноември2018

Седмица на бащата - да празнуваме заедно

Да бъдеш баща не е работа за един ден. Нито пък е точно работа.

"Най-отговорното забавление и най-забавната отговорност"- това е бащинството.

Учениците от II а клас се включиха с особено удоволствие в различни инициативи, посветени на темата.

Децата нарисуваха себе си заедно със своя татко, любимото ястие на татко, както и представиха своите бащи като супергерои.

Бисерка Добрева старши учител ГЦОУД II а клас

09 Ноември2018

Най-голямата ти сила е да бъдеш баща

По време на Националната седмица на бащата в IVв кл. на Първо СУ "Св.Седмочисленици" гр.Търговище бе организирана кулинарна изложба. Участие взеха ученици, татковци и батковци.

Инициативата премина под мотото на здравословното хранене и ндаслов "Истински chef". Представени бяха разнообразни здравословни храни, приготвени и поднесени с голямо майсторство и много любов.

Любезното жури в състав:

          1.Г-жа Русинова - Зам.директор в училището

          2.Фелдшер Соня Христова - медицинско лице в училище

          3.Г-жа Малчева - старши учител в първи клас

бе изключително затруднено в избора на "Истински chef" и предложи победителите да бъдат избрани чрез жребий.

Участниците впечатлиха не само с кулинарни шедьоври, но и със знания за полезните храни и значението им за нашето здраве.

За финал остана приятният вкус, споделената емоция и страхотното усещане от мъжката подкрепа, "ЗАЩОТО НАЙ-ГОЛЯМАТА ТИ СИЛА Е ДА БЪДЕШ БАЩА"! 

09 Ноември2018

Отново за насилието и правата на човека

Тренинг - обучение на тема „Отново за насилието и правата на човека“ проведе училищния психолог с учениците от 12-десетите класове. Целта на занятието беше младите хора да споделят мнения по повод насилието.

Обучението премина през три етапа.

На първия етап бяха коментирани откъси от документи, регламентиращи основни човешки права, както и определения за насилие от различни източници. Задачата на учениците беше да формулират свое най – ясно и изчерпателно разбиране.

На втория етап младите хора работиха индивидуално и по групи. Всеки ученик описа случай на насилие, на който е бил свидетел или за който е чул. След това в групите участниците обсъдиха случаите и по указания на водещия най – напред ги подредиха по места, за да открият къде най – често се наблюдават прояви на насилие. Младите хора коментираха, че подобни прояви се случват най – вече на улицата и по – рядко в училище, вероятно поради засиления контрол и внимание на всички.

След това описаните ситуации бяха подредени по критериите вид на насилието и между кого се случва. Упражнението изведе на преден план физическата агресия, а младите хора направиха коментар, че вербалната и емоционалната агресия са не по – малко срещани, но са станали ежедневие, начин на живот, поради което по – рядко ги регистрираме.

Резултатите изведоха еднаква ескалация на отношенията както между възрастни, така и между дете - дете, и по – рядко: възрастен – дете. Регистриран беше тревожния факт за случаи на насилие над животни.

В заключителния етап на тренинга всеки екип създаде и представи своя карта на улицата, училището или училищния двор с потенциалните места на насилие и агресия.

 

09 Ноември2018

Кулинарните умения на татко

В забързаното ежедневие, няколко татковци показаха своите колинарни умения. Учениците Ралица, Стефи, Алеф и Кристиян, заедно с техните бащи сготвиха вкусни и здравословни неща и почерпиха съучениците си от 2 г клас. Още в началото на седмицата бащата на Кристиян разказа на децата как да се хранят по-здравословно. Даде им примери, които впечатлиха децата и много от тях обещаха, че ще заменят вафлите с плодове.

09 Ноември2018

„Баща – истински шеф“

По повод Седмицата на бащата, учениците от 4б клас изпратиха покана към бащите си за участие в празника под надслов „Баща – истински шеф“.

Всички се отзоваха на поканата. Заедно приготвиха здравословна закуска, която се дегустира от учениците в класа.

С цел професионално ориентиране на учениците, част от бащите, споделиха в класа за своята професия, презентираха работното си място и направиха интересни  демонстрации с тях. 

Споделиха съкровени мигове с децата си в снимки и клипове през седмицата.

В края на работната седмица резултата е повече от ОТЛИЧЕН! Активността беше на 100% при приготвяне на здравословна закуска. Остават да се съберат  споделени съкровени мигове през почивните дни.

09 Ноември2018

Седмица на бащата в 4 а клас

Тъй като ние, учениците от 4 а клас, сме едно голямо семейство, се опитваме да се опознаем все по- добре. Във връзка със седмицата на бащата ни бяха на гости двама татковци. Разказаха ни за това къде работят, в какво се състои работата им, какви мечти са имали в миналото си и кои от тях са осъществили. Дадоха съвети на момчетата как да постъпват "мъжки" и да насочат силата си към правенето на добри дела и в това да помагат на другите. Децата бяха впечатлени от интересните факти за миналото, за които им разказаха татковците. По идея на дете от класа решихме да отделим час, в който да споделим мечтите си и поговорим за това как да намерим начини за реализирането им. В края на часа гостите ни получиха благодарствена картичка, направена от децата...и разбира се техните усмивки.

12 Ноември2018

Подкрепа за 9в клас – „Най-усмихнат клас на България 2018”

За пета поредна година сдружение „Усмивка” и Община Бургас обявиха Национален конкурс „Най-усмихнат клас на България 2018”. Учениците от 9В клас  в нашето училище решиха да се включат в инициативата. Тяхната чудесна снимка беше одобрена и публикувана на www.usmivka2018.org. Онлайн гласуването стартира на 1.11.2018 г. и първите гласове бяха успешно подадени. Призоваваме учениците и учителите в Първо СУ да гласуват на посочената  връзка и да подкрепят класа – участник. Времето за гласуване е между 1.11.2018 и 1.12.2018 г.

Организаторите са поставили ограничение за 1 гласуване на всеки 24 часа от определен IP адрес за избягване на манипулация.

Победителите ще бъдат наградени в официална церемония на 7.12.2018 г. в Община Бургас.

Подкрепете 9Вклас, за да бъде един от тях и ще получите най-красивите усмивки! Нека в  Бургас да се говори за Търговище! Благодарности и сърдечни поздрави!

Г. Гатева – класен ръководител на 9В клас

09 Ноември2018

Професия – Програмист

По случай Седмицата на бащата учениците от ГЦОУД – II група бяха посетени от таткото на Митко - Пламен Ангелов. Той разказа на децата за своята професия – Програмист. Показа на децата какви програми разработва, различни видове компютри и мобилни устройства. Децата бяха много ентусиазирани и впечатлени от срещата си с него.

В групата се проведе дискусия за ролята на бащата в живота на детето. Учениците изработиха картички за своите бащи и постер, на който всяко дете написа дума, с която свързва със своя баща. Децата с огромно желание се включиха в изработването им.

Галина Петрова - учител в ГЦОУД – II група - II б клас

08 Ноември2018

Вкусотии в Седмицата на бащата

На 08.11.18 г.в Седмицата на бащата..., във 2в клас ухаеше на вкусотии! 

Сутринта татковци и деца влязоха заедно в класната стая. Носеха домашно приготвени деликатеси.

" Готвя с татко" е интересна инициатива, а резултатите са показателни! Презентираха ястията и представиха рецепти, които ще съберат в книга.

Татковците получиха Сертификат за "Истински Chef" у дома, а децата дегустираха... 

13 Ноември2018

Ученици от Първо СУ участваха в тренинг за личностно развитие

Ученици от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ се включиха в тренинг за личностно развитие, наречен "Дерзая". Той се състоя в Младежкия дом в Търговище, в дните от 9 до 11ноември. Младите хора попълниха предварителен формуляр за участие, показващ нагласата им към света и основни проблеми, които ги вълнуват.

Обучители бяха Никола Димов и Марта Златева.

Интересът и активността на младежите бяха големи. Стъпка по стъпка те учиха нови неща за себе си, за другите и общността, чрез преживяване. Влизаха в роли, сблъскаха се с трудни и дори неразрешими казуси, участваха в активности, които им дадоха възможност да се изявят като индивидуалност и да работят в екип.

12 Ноември2018

Първо място за отборите по футбол на Първо СУ

Отборът на I СУ "Св. Седмочисленици" завърши на I-во място в общинско първенство по футбул 8-10клас, като на финала победи отборът на ПТГ "Цар Симеон Велики" с резултат 5:0.

Отборът 11-12клас завърши на I-во място, като в решителен двубой победи отборът на ПГИИ "Джон Атанасов" с резултат 3:1. За най-добър реализатор бе избран Цветан Иванов, а за най-добър вратар Стивиан Христов и двамата са ученици на I СУ "Св. Седмочисленици" 

09 Ноември2018

Какво е да си баща?

В Националната седмица на бащата, родители и деца  от 1а клас на IСУ "Свети Седмочисленици"  изпълниха Актовата зала със смях и веселие. Целта на нашето тържество беше да подчертаем важната роля на бащата за пълноценното развитие на децата, формиране на позитивно отношение към спорта, към здравословното хранене и активния начин на живот. По много забавен начин децата споделиха какво е според тях да бъдеш баща. Те разсмяха и просълзиха своите родители с откровения като: Да бъдеш баща е да целунеш удареното коляно, да четеш приказки за лека нощ, да правиш палатки от столове и одеяла, да научиш детето си да бъде джентълмен, да играеш футбол, на намажеш филия с лютеница...

След кратък музикален поздрав, децата се впуснаха ентусиазирано в игри, съвместно със своите татковци. Те бяха изправени пред редица предизвикателства: да зашият копче, да прострат прането, да направят прически на своите момиченца. В подвижни и щафетни игри, участниците откриха скритото послание на нашата инициатива. Кулминацията на вечерта беше най-сладката игра "Мастър шеф", в която нашите готвачи приготвиха плодова салата за всички деца. 

Бързината, прецизността, естетическото изпълнение на поставените задачи се оценяваха от жури, в състав: г-жа Даниела Стойкова и г-жа Милена Димитрова, които добавиха колорит и направиха тържеството още по-забавно. 

В такива запомнящи моменти децата и родителите се опознават по-добре, изграждат силна емоционална връзка и доверие.

Десислава Димова и Ивалина Райкова

13 Ноември2018

Киберскаути обучават връстници

Ученици от 6-ти клас на Първо СУ, участваха в национално обучение "Киберскаути". На 13.11.2108 6-ма от тях, организираха обучение на учениците от четвърти клас, за да предадат опита си и на тях. Участници в групата обучаващи бяха: Магдалена Димитрова, Оля Прокопиева, Валентина Илиева, Симона Станчева, Фатме Ахмед от 6-г клас и Жанин Златева от 6-в клас. Акцентите в обучението: 

1.Как да имаме сигурна парола?

2.Как да се предпазим, ако непознат ни заплашва?

3.Как да се предпазим от компютърни вируси?

4.На кого да докладваме, ако някой ни тормози в интернет?

Групата ученици "Киберскаути" са си направили тениски с надпис: "Cyber Girls (the best on Eearth)

14 Ноември2018

БЧК обучи ученици от Първо СУ как да действат при наводнения и кризи

Българският червен кръст в Търговище проведе двудневно обучение с ученици от I СУ „Св.Седмочисленици“. 20 млади хора се научиха как да действат при наводнение, пожар или друго бедствие. Те придобиха умения не само как да пазят себе си, но и как да оказват първа долекарска помощ при инциденти и последващи кризи, до пристигането на специализиран спасителен екип.

Обучението обхвана ученици от 6-ти до 12-ти клас и се осъществи по проект под наблюдението на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР.

През следващата седмица, екип на БЧК – Търговище ще обучи още 20 ученици от I СУ „Св.Седмочисленици“, като поетапно обучението ще обхване всички училища в региона. 

14 Ноември2018

В Първо СУ се откри Световната седмицата на предприемачество

На 12.11.18 г. групата по Предприемачество (2б, 2в клас), се откри Световната седмицата на предприемачество. В Конферентната зала пред съученици, родители и гости, учениците говориха за професии, нужди и желания в семейството.

Бяха поканени двама предприемачи: Светломира Захариева - представител на "Стезис"- гр.Омуртаг и Даниел Григоров - управител на "Златна рибка"- гр.Търговище. Гостите презентираха бизнеса си, а децата им зададоха много въпроси.

Госпожа Русинова - зам.директор на I СУ, връчи грамоти на предприемачите! А те бяха подготвили приятна изненада - вкусна торта.

Ръководители на групата: Т.Кръстева, Сн.Митева 

13 Ноември2018

"Кът на витамините"

На 13.11.2018г, учениците от 2в клас отбелязаха Международния ден на прехраната и Европейски ден на здравословното хранене!

Подредиха "Кът на витамините"- с плодове и зеленчуци, нарисуваха цветни рисунки, запознаха се с Хранителна пирамида, закусиха със здравословни сандвичи.

Г-жа Друмева от РЗИ - гр.Търговище запозна учениците с полезните храни, с хигиеннните навици, с грижата за зъбите и много полезна и интересна информация по отношение на здравословния начин на живот! Бяха зададени много въпроси, а всяко дете получи подъръци.

                                                                                                                                                                                  Сн.Митева

16 Ноември2018

Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене

Учениците от II a клас се запознаха с вредата от тютюнопушенето посредством презентация за  пушещата кукла Сю, където  нагледно се вижда какво се случва с човешкия организъм, когато в него навлезе тютюнев дим. Чрез куклата децата по-лесно възприеха информацията за това какви поражения нанася тютюнопушенето върху органите на човека. С  рисунките и плакатите, направени от тях децата призоваваха всеки родител-пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене, в името на собственото си здраве, както и за  здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

Бисерка Добрева старши учител - II a клас ГЦОУД

16 Ноември2018

Oткрит урок на тема „Предприемачите в миналото и сега“

Учениците от кръжок „Млад предприемач“ на І СУ „Св. Седмочисленици“ – Търговище, работещи по програмата „Нашия град“ на Джуниър Ачиъвмънт  България взеха участие в инициативата с открит урок на тема „Предприемачите в миналото и сега“. Урокът се състоя на 14 ноември в Конферентната зала на училището. Като гости на събитието присъстваха г- жа Рая Матева – зам. кмет на Община Търговище, г-н Илия Илиев- психолог, г-н Иван Иванов –зам. Директор на училището, учители и родители. Консултант – доброволец бе г-н Николай Ставрев, уредник в РИМ – Търговище. Като един от авторите на изложбата „От първа ръка търговци“ ни  разказа за появата и развитието на предприемачите , предприемаческите фамилии и търговията в нашия град за периода от  Възраждането до Освобождението. От миналото на нашия град се пренесохме в настоящето, представяйки градските зони: бизнес зона, многофункционална, жилищна, промишлена и селскостопанска – какви сгради могат да бъдат построени в тези зони. Научихме за ролята на архитекта, който планира и се грижи за правилното функциониране на зоните. Влязохме в ролята на собственици на заведения: ресторант, закусвалня, пицария, сладкарница, заведение за бързо хранене. Съставихме менюта. Обсъдихме къде могат да бъдат построени типовете заведения, за да печелят повече клиенти. В края на урока предприемачите получиха Сертификати за участие в Световната седмица на предприемачите.

19 Ноември2018

Първо СУ „Свети Седмочисленици“ се присъедини към Световен образователен форум

Първо СУ „Свети Седмочисленици“ вече е член на Световния образователен форум, организация за създаване на равни условия за качествено образование на всички деца, за иновации и подкрепа, за обмен на добри практики. Към момента в организацията има  активни представители и от САЩ, Финландия, Белгия, Великобритания, Словения, Унгария, Норвегия, Испания, Нова Зеландия и Китай.

Директорът на училището Севдалина Зафирова взе участие в Майсторски клас, организиран от българската секция на Световен образователен форум в Пловдив. Лектори на събитието бяха представители от Холандия, Белгия и Финландия.

Майсторският клас беше открит от зам.-министър Деница Сачева, а в панелите се включиха синдикални лидери, експерти, представители на фирми и организации. Бяха дискутирани методите на преподаване и организацията на класната стая в епохата на заобикалящата ни тотална дигитализация. Събитието беше изцяло насочено към иновативните училища, каквото е Първо СУ „Свети Седмочисленици“.

19 Ноември2018

Наша гордост

Ученикът от 4 в клас Александър Атанасов Атанасов завоюва  първо място в проведения Национален конкурс „С багри на есента“, организиран от НЧ „Надежда 1903“  с. Имренчево.  Експозицията и награждаването на отличените деца  се състоя в арт-галерията на град Велики Преслав.

За първото си място Сашко получи купа и диплом за макет и рисунка.

Поздравления за Сашко и желаем много нови успехи! 

20 Ноември2018

Учители от I СУ „Св. Седмочисленици“ се включиха в събитие на ФАБ

Годишна среща на професионалната образователна общност към Фондация Америка за България се състоя в периода от 16. до 18. XI 2018 г. в гр. Пловдив. В събитието взеха участие над 250 преподаватели, сред които четирима представители на I СУ „Св. Седмочисленици“ гр. Търговище – Иван Иванов, заместник директор по учебната дейност, Ренета Стоименова и Мария Атанасова – ст. учители по английски език, както и Фирдес Рушудова – ст. учител по информатика и ИТ.

По време на тридневния форум организаторите  предложиха богата обучителна програма, целяща да оборудва общността с нови учебни инструменти. Всеки участник можеше сам да проектира своето учебно преживяване, избирайки сред разнообразие от теми, подбрани както за директори, така и за учители: „Как да организираме промяната в училище?“, „Индикатори за успешни иновации“, „Кризисен PR в училище“, „Първи стъпки в роботиката“, „Как да преподаваме в облака?“, „Как да преподаваме медийна грамотност?“ и др.  Училищни екипи представиха иновативни практики.  В работилниците за иновации в малки групи се обменяха обещаващи идеи. Трима гост-лектори от Колумбийския университет (Карън Кирш Пейдж, д-р Александра Томас, д-р Рита Санчес) бяха  на разположение за консултации. В Експо център образователни организации информираха за възможности за учене и демонстрираха нови технологии.

Динамичните работни сесии през деня се редуваха с организираните забавления вечер. Учителите бяха провокирани да подготвят свои изяви във вечерта на талантите. Много усмивки и настроение породиха тези артистични прояви. Общуването в неформална обстановка  разчупи ледовете, създадоха се нови приятелства,  родиха се идеи за сътрудничество.

В заключителната част на годишната среща участниците споделиха какво ще отнесат със себе си и в екипи  начертаха първите щрихи на промяната, която ще инициират в своите училища.